Na Omanovcu održan Zbor vodiča HPS-a

nedjelja, 20.11.2022.

Slika.U planinarskom domu Omanovac na Psunju održan je za vikend 19. - 20. studenoga Zbor vodiča Hrvatskog planinarskog saveza. Zbor vodiča je savjetodavno tijelo vodičke službe HPS-a koje sačinjavaju svi vodiči i vodiči pripravnici, a na njemu se raspravlja o stručnim temama od interesa za vodičku djelatnost u HPS-u. Organizator Zbora bila je Komisija za vodiče HPS-a a domaćin Stanica planinarskih vodiča Slavonija.

Slika.Na dvodnevnom skupu okupilo se više od 140 planinarskih vodiča iz svih krajeva Hrvatske. Sadržajan program otvorili su predsjednik HPS-a Darko Berljak, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić i pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec.

Slika.

Slika.Nakon uvodnih riječi predstavljeni su Pravilnik Komisije za vodiče HPS-a, usvojen na 34. sjednici Skupštine 21. 5. 2022. te Postupak licenciranja vodiča u HPS-u, o kojemu je provedena tematska rasprava, a zatim je održana prezentacija o ulozi vodiča u provođenju općih planinarskih škola. Navedene prezentacije održali su Davor Rogina, Karoline Supina Vrabec i Dubravko Balent. Okupljenim vodičima svojim pohvalama i zapažanjima obratili su se predsjednik HPS-a Darko Berljak, voditeljica Radne skupine za osobe s invaliditetom u Vodičkoj službi HPS-a Kristina Marjanović i slijepi planinar Željko Brdal. Svi oni zahvalili su vodičima na njihovom angažmanu i postignućima te pozvali na daljnje unarjeđenje vodičke djelatnosti i uključivanje u iduće aktivnosti.

Slika.U večernjim satima u subotu održan je Aktualni sat, na kojemu su svi članovi Izvršnog odbora Komisije za vodiče i glavni tajnik HPS-a Alan Čaplar odgovarali na raznovrsna pitanja okupljenih vodiča. Vodiči su osobito pozvani da se suzdrže od vođenje po terenima i standardima za koje nisu odgovarajuće osposobljeni, te da znanja i vještine stječu putem odgovarajućih škola i tečaja u HPS-u. Više puta tijekom Zbora istaknut je značaj volonterskog vodičkog djelovanja u planinarskim udrugama u cilju podizanja razine sigurnosti kod kretanja i boravka u planinama. Na kraju aktualnog sata Zboru vodiča HPS-a obratili su se vodiči iz Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine. U nastavku Zbora, nakon večere, okupljene vodiče zabavljali su pakrački glazbenici tako da se druženje produžilo do kasnih noćnih sati.

Slika.Nedjeljni dio Zbora ispunila je kvalitetna vježba koju je vodio dr. Dario Švajda, na kojoj su vodiči obnovili ranije stečena znanja o prvoj pomoći. Istovremeno je održan i sastanak Komisije za vodiče HPS-a, na kojemu su usvojena izvješća Izvršnog odbora Komisije i stanica planinarskih vodiča te je pripremljen plan rada za 2023. godinu. Također su donesene odluke o postupku licenciranja i drugim temama od interesa za razvoj Vodičke službe HPS-a.

Slika.Zbor vodiča zaključili su riječima zahvale pročelnica Vodičke službe HPS-a Karoline Supina Vrabec i pročelnik SPV-a Slavonija Dražen Mlinarić (SPV Slavonije). Okupljeni sudionici ocijenili su Zbor vodiča vrlo uspješnim i dogovorili brojne zajedničke akcije u idućoj godini.

Slika 1 od 26.Slika 2 od 26.Slika 3 od 26.Slika 4 od 26.Slika 5 od 26.Slika 6 od 26.Slika 7 od 26.Slika 8 od 26.Slika 9 od 26.Slika 10 od 26.Slika 11 od 26.Slika 12 od 26.Slika 13 od 26.Slika 14 od 26.Slika 15 od 26.Slika 16 od 26.Slika 17 od 26.Slika 18 od 26.Slika 19 od 26.Slika 20 od 26.Slika 21 od 26.Slika 22 od 26.Slika 23 od 26.Slika 24 od 26.Slika 25 od 26.Slika 26 od 26.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez