U Sesvetama predstavljena monografija Planinarskog saveza Herceg Bosne

nedjelja, 04.12.2022.

Šesnaestogodišnje prijateljstvo planinarskih društava „Lipa“ Sesvete i „Vitez“ iz Viteza, jednog od vodećih planinarskih društava Planinarskog saveza Herceg-Bosne, bilo je pokretač izuzetnog događanja održanog u Sesvetama, u petak, 25. studenoga koje je rezultiralo promocijom monografije i filma "Kad čovjek postane planina". U popunjenoj dvorani Narodnog sveučilišta “Sesvete” monografiju i istoimeni kratki dokumentarno-igrani film bez konverzacije i naratorstva predstavili su njeni autori Željka Zlojo - Martinović i Miro Blaž, predstavnici Planinarskog saveza Herceg Bosne i njihovi gosti Dragan i Kata Radeljić iz Viteza.


Slika.

Domaćin ovog predstavljanja HPD LIPA SESVETE je za goste iz susjedne države organizirao u subotu prigodno planinarenje od Vidovca preko Pečovja i Gorščice do Lipe. Organizaciju izleta preuzela su četiri Lipina vodiča pripravnika koji nakon Tečaja za vodiča obavljaju potrebne aktivnosti i vježbe kao preduvjet pristupa na završni ispit. Izletu su se priključili autori monografije, Željka i Miro koji su kao planinari članovi PD „Kuk“ iz Novog Travnika.

Za to vrijeme, druga grupa s gostima iz HPD „Vitez“ pripremala je na livadi uz kapelu na Lipi rupe za sadnju kloniranih sadnica lipa, 600 godina starih lipa iz Planine Donje. Naime, radi se o dvije vegetirajuće lipe pokraj lokalne crkve sv. Jurja koje su klonirane prošle godine metodom kalemljenja reznica na podloge. Ovim projektom očuvan je genofond starih lipa iz Planine Donje (Tilia platyphyllos Scop. - velelisna lipa). Svaka sadnica dobila je svoj broj i svjedodžbu Šumarskog instituta o porijeklu.

Po završetku pješačke ture i dolaska do Lipe domaćini i gosti zajedno su zasadili lipe.

Veselimo se budućnosti na Lipi kada ćemo moći uživati u hladu i mirisu lipa čiji su korijeni iz Planine Donje.

Vladimir Beštak, HPD Lipa Sesvete

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

Poziv na iskazivanje potreba za uređenje planinarskih putova i objekata

24.01.2023.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na iskazivanje potreba za obnovu, održavanje, uređenje i opremanje planinarske infrastrukture, u cilju organizirane nabave materijala, alata i pribora za te namjene.

125 godina Hrvatskog planinara

125 godina Hrvatskog planinara

06.01.2023.

U 2023. navršava se 125 godina od početka izlaženja Hrvatskog planinara. Časopis Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Od 1898. godine, kada je počeo izlaziti, pa do najnovijeg siječanjskog broja 2023. objavljeno je 37.528 stranica s 24.675 članaka i vijesti te 26.065 slika i ilustracija.

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

Hrvatski planinarski savez u 2022. godini

01.01.2023.

Organizirano djelovanje Hrvatskoga planinarskog saveza (HPS), planinarskih udruga i planinara u protekloj godini obilježio je zamah svih aktivnosti, osobito nakon prestanka ograničavajućih okolnosti zbog pandemije bolesti Covid-19. Osim brojnih uspješno ostvarenih izleta, tura, pohoda, ekspedicija, logora, tečaja, ispita i drugih aktivnosti, ostvarena su i postignuća i iskoraci u pogledu kvalitete rada u brojnim djelatnostima.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.