U Sesvetama predstavljena monografija Planinarskog saveza Herceg Bosne

nedjelja, 04.12.2022.

Šesnaestogodišnje prijateljstvo planinarskih društava „Lipa“ Sesvete i „Vitez“ iz Viteza, jednog od vodećih planinarskih društava Planinarskog saveza Herceg-Bosne, bilo je pokretač izuzetnog događanja održanog u Sesvetama, u petak, 25. studenoga koje je rezultiralo promocijom monografije i filma "Kad čovjek postane planina". U popunjenoj dvorani Narodnog sveučilišta “Sesvete” monografiju i istoimeni kratki dokumentarno-igrani film bez konverzacije i naratorstva predstavili su njeni autori Željka Zlojo - Martinović i Miro Blaž, predstavnici Planinarskog saveza Herceg Bosne i njihovi gosti Dragan i Kata Radeljić iz Viteza.


Slika.

Domaćin ovog predstavljanja HPD LIPA SESVETE je za goste iz susjedne države organizirao u subotu prigodno planinarenje od Vidovca preko Pečovja i Gorščice do Lipe. Organizaciju izleta preuzela su četiri Lipina vodiča pripravnika koji nakon Tečaja za vodiča obavljaju potrebne aktivnosti i vježbe kao preduvjet pristupa na završni ispit. Izletu su se priključili autori monografije, Željka i Miro koji su kao planinari članovi PD „Kuk“ iz Novog Travnika.

Za to vrijeme, druga grupa s gostima iz HPD „Vitez“ pripremala je na livadi uz kapelu na Lipi rupe za sadnju kloniranih sadnica lipa, 600 godina starih lipa iz Planine Donje. Naime, radi se o dvije vegetirajuće lipe pokraj lokalne crkve sv. Jurja koje su klonirane prošle godine metodom kalemljenja reznica na podloge. Ovim projektom očuvan je genofond starih lipa iz Planine Donje (Tilia platyphyllos Scop. - velelisna lipa). Svaka sadnica dobila je svoj broj i svjedodžbu Šumarskog instituta o porijeklu.

Po završetku pješačke ture i dolaska do Lipe domaćini i gosti zajedno su zasadili lipe.

Veselimo se budućnosti na Lipi kada ćemo moći uživati u hladu i mirisu lipa čiji su korijeni iz Planine Donje.

Vladimir Beštak, HPD Lipa Sesvete

Slika 1 od 9.Slika 2 od 9.Slika 3 od 9.Slika 4 od 9.Slika 5 od 9.Slika 6 od 9.Slika 7 od 9.Slika 8 od 9.Slika 9 od 9.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez