Novogodišnji planinarski pohod Zagorskim bregovitim putem

nedjelja, 08.01.2023.

PD Zagorske steze Zabok je 6.1.2023. po 20 put organiziralo tradicionalni Novogodišnji planinarski pohod Zagorskim bregovitim putem – pohod koji se 19 godina za redom održava na Sveta Tri kralja.

Mauzolej Jakoba Badla na brdu povrh Krapinskih Toplica

U zadnje dvije godine pohod se zbog korone održavao s malim brojem sudionika, ali ove godine se pozivu odazvalo 19 planinarskih društava iz Zagorja, Varaždina, Zagreba i Zagrebačke županije i naravno, članovi domaćeg društva.

Nakon što su na Kolodvorskom trgu u Zaboku kao stari „zvjezdari“ zaželjeli svima dobro i darovali jedni druge prijateljstvom, preko tristo planinara je krenulo na tri staze: od Zaboka do Piclja, od Jurjevca do Piclja a najveća grupa je išla poznatom stazom od Krapinskih Toplica do Planinarske kuće Picelj. Upravo ovako je i zamišljen ovaj pohod: sresti se u Zaboku i na početku godine u laganoj šetnji zagorskim bregima prisjetiti se prošlogodišnjih zajedničkih druženja i dogovoriti se za nova u ovoj godini.

Sudionici današnjeg hodanja uživali su u mirnom sunčanom danu i u ljepotama našeg prelijepog zgužvanog Zagorja, osjetili su sreću i zadovoljstvo, te nešto što je danas vrlo važno, osigurali sebi aktivan i zdrav život.

Na Klupcima kod kapele Majke Božje domaćini iz Zagorskih steza počastili su hodače toplim kuhanim vinom koje im je dalo snagu za nastavak puta do Piclja.


Uz Planinarsku kuću Picelj

U Poučnom parku Picelj koji je dovoljno velik da se posjetitelji osjećaju ugodno i sigurno, slobodno im se otvorio pogled na zelenu zipku v teroj mirno domovina spi… Prihvatio je današnje goste okupan suncem pa su mnogi rado sjeli i odmorili na otvorenome pa čak i na drvenim stepenicama Parka - a najveselija pjesma i razigrani ples razvio se upravo na otvorenoj terasi Planinarske kuće Picelj.

U hodanju je sudjelovalo ukupno 363 planinara a još 18 Stezaša se u Planinarskoj kući Picelj brinulo o prijemu gostiju. U dobnoj strukturi ističemo hrabre dječake Leona (6 godina) i Maka (5 godina) iz zagrebačkog HPD Željezničar koji su prohodali cijelu stazu od Krapinskih Toplica do Piclja, te višegodišnjeg gosta Zagorskog bregovitog puta, 85 godišnjeg planinara iz HPD MIV Varaždin.

Mirni zagorski bregi pružili su za Tri kralja sudionicima pohoda pravu radost i zadovoljstvo i ovaj izlet bio je za sve pravi početak planinarske godine.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez