Izvještaj s radionice zimskih tehnika na Vršiču od 06. do 08. siječnja 2023.godine

ponedjeljak, 16.01.2023.

Snijega je bilo taman dovoljno da se odrade sve vježbe koje su naši voditelji i asistenti zamislili. Okupilo se je ukupno 19 polaznika, a koji su došli iz AO Mosor, AO Željezničar, AO Matica te AO Velebit.

Naši voditelji i asistenti su:

 • Mario Jelić
 • Juraj Turčin
 • Tea Čalogović
 • Branko Šeparović
 • Ivona Baniček
 • Ivan Sabolić
 • Goran Glumac
 • Ivan Mateljan
 • Jagor Koprek

Sadržaj radionice

Petak

 • osnovne stvari o zimskoj opremi (dereze, cepini, snježni klinovi)
 • kretanje u derezama
 • korištenje cepina
 • zaustavljanje cepinom
 • štand i međuosiguranje (snježni klin, cepin)
 • abseil (cepin)
 • gljiva

Subota

 • osnovne stvari o lavinskom trojčeku (primopredajnik, sonda, lopata)
 • traženje unesrećenog
 • označavanje unesrećenog
 • kopanje snijega oko unesrećenog
 • traženje više unesrećenih
 • presjek stanja snijega

Osim vježbi bilo je vremena i za uspone pa smo s obzirom na to da je u grapama bilo nedovoljno snijega napravili svaki dan po jedan uspon na obližnji vrh; Nad Šitom glava, Mala Mojstrovka i Slemenova špica. Što reći, jedva čekamo radionicu broj 2!

Što su drugi rekli pročitajte u nastavku.

Jelena Karamović
U periodu od 06.01. do 08.01. 2023. održan je početni tečaj zimskih tehnika organiziran od strane Komisije za alpinizam. Na tečaj se prijavilo 19 kandidata i dogovor je bio da se nađemo u petak, 06.01. na Vršiču u 10 sati. Iz mog odsjeka, AOŽ, prijavilo nas se četvero (Grga, Marija, Goran i ja) pa smo se logično nas četvero dogovorili i za prijevoz. Vrijeme nas je mazilo u petak i subotu, sunčano i toplo bez daška vjetra. Unatoč tome što snijega ove godine nema u količinama u kojima bismo ga htjeli, bilo ga je taman dovoljno da se sve vježbe mogu kvalitetno odraditi. U petak smo pod nadzorom glavnih junaka ove priče, Jela i Juraj, odradili vježbe zaustavljanja cepinom, a uz pomoć drugih instruktora naučili smo raditi zimske štandove s cepinima, klinovima i štand na gljivu. Nakon uspješno odrađenih vježbi, uspjeli smo se popesti i na vrh Nad Šitom glava. Klopa, druženje i spavanje u Mihovom domu. Subota je bila rezervirana za lavinski tečaj koji nam je održao legendarni Branko Šeparović. Naučili smo od čega se sastoji i kako se koristi lavinski trojček, odradili smo i nekoliko potraga te nam je pokazan presjek u snijegu i kako se uz pomoć njega može testirati opasnost od lavina. Kasnije smo odradili i uspon na Malu Mojstrovku. Loše vrijeme nam je pokvarilo planove za nedjelju, ali smo unatoč jakom vjetru i najavljenim padalinama uspjeli otići na vrh Slemenova špica. Za kraj ovog produženog vikenda dio ekipe je otišao u Slovenski planinski muzej u Mojstrani, dok je većina odlučila završiti vikend finom klopom u pizzeriji Jožica. Hvala organizatorima i instruktorima na odlično odrađenim vježbama i super vikendu.

Ivan Prepolec
Jako sam se obradovao najavi da će se održati Radionica zimskih tehnika. Otkad sam završio ljetnu alpinističku školu, nadao sam se da ću dobiti priliku da uz iskusne kolege krenem i putem zimskog alpinizma tako da je ova radionica došla kao naručena. Iskusni instruktori su nam u 3 dana marljivo i strpljivo objašnjavali i demonstrirali tehnike te nam pomogli da ih i sami u praksi naučimo koristiti. Tako smo, među ostalima, svladali tehnike hodanja s cepinom i derezama po snježnom i ledenom terenu, samozaustavljanja cepinom u slučaju pada, izrade sidrišta u snijegu i osiguravanja partnera te potrage za unesrećenim u lavini. Također su nam prenijeli mnoga teoretska znanja i stečena iskustva. Posebno je bila zanimljiva prezentacija analize slojeva snijega radi procjene rizika od lavina. Stečene vještine smo, koliko su vrijeme i snježni pokrivač dopustili, iskoristili na usponima na Malu Mojstrovku, Nad Šitom glavu i Slemenovu špicu. Uz odličnu ekipu koja se okupila, nije izostalo ni veselo druženje navečer u Mihovom domu. Nadam se i budućim zimskim radionicama!

Anja Novković
Vikend 6.-8.1.2023. počastio nas je s dva prekrasna sunčana dana na Vršiču, savršenima za učenje kretanja po snijegu, zaustavljanju pri raznim vrstama padova, vrstama i izradama štandova, osiguravanju pri napredovanju za gore i pri spuštanju, te učenju o lavinskoj opremi, upotrebi iste i spašavanju u slučaju lavine. Učili smo o snijegu općenito, kako nastaju lavine, o praćenju prognoze a prošli smo i sadržaj prve pomoći. Nakon praktičnih predavanja i vježbi, odhodali bi na okolne vrhiće. Snijeg je bio stariji ali potpuno adekvatan za naše potrebe a krajolik spektakularan. Okupili su se i polaznici i instruktori iz svih zagrebačkih društava i baš je lijepo bilo upoznati neke nove ljude. Izuzetno zanimljiva radionica, odlično organizirana, odlični instruktori, prekrasna lokacija a eto i vrijeme nas je počastilo. Treći dan smo uspjeli prije pogoršanja vremena odhodati i kraću turu, podjednako lijepu i edukativnu. Za prve zimske uspone nisam mogla bolje proći, bas masu sam naučila. I naravno, navukla se. Hvala organizatorima i instruktorima, ponovilo se!

Grga Cipek
Pošto u životu još nisam koristio cepine i dereze ovaj tečaj mi se činio kao dobra prilika da probam. I stvarno se nisam razočarao. Potpuni početnici, ali i oni nešto iskusniji mogli su dosta toga naučiti i provježbati, a i odradili smo pristupe do Male Mojstrovke, Nad Šitom glave i Slemenove špice. Nakon dugog dana za finu večeru su se pobrinuli domari Mihovog doma, a za dobro druženje - mi i piva. Hvala organizatorima i instruktorima!

Ovim putem, a u ime svih polaznika prve radionice zimskih tehnika, željela bi se zahvaliti Komisiji za alpinizam pri HPS-u na podršci.

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez