Poziv za pristupanje ispitu za Voditelja ljetne alpinističke škole – 04.-05.ožujka 2023.godine

utorak, 14.02.2023.

Dana 04. i 05. ožujka 2023.godine održat će se ispit za naslov "Voditelj ljetne alpinističke škole". Ispit će se održati u Paklenici, a u slučaju lošeg vremena ispit će biti održan na alternativnoj lokaciji.

Ispunjene prijavnice pošaljite na alpinizam@hps.hr najkasnije do 27. veljače 2023., te u njima svakako navedite kontakte kandidata.

Za prijavljene matično društvo plaća participaciju od 13 eur (97,95 kuna / tečaj 7,5345) HPS-u.

Prijavnicu za pristup možete preuzeti ovdje

Ako kandidati polože ispit Komisija za alpinizam pri HPS će ih verificirati kao stručni kadar za vođenje Ljetnih alpinističkih škola s licencom od tri godine (do kraja 2025. godine). Licencirani Voditelji škole obavezni su na ispitu škole koju vode osigurati prisutnost barem jednog instruktora alpinizma.

Ispitna komisija pregledava priložene penjačke kartone i samostalno odlučuje može li kandidat pristupiti ispitu i u slučaju manjeg odstupanja od zahtijevanih uvjeta (u slučaju odstupanja u rubrici 'NAPOMENE' navedite na koje uvjete se odnose te objasnite).

Uvjeti za pristupanje ispitu:

 • članstvo u HPS-u za 2023. godinu
 • najmanje 21 godina starosti
 • mlađi alpinist pripravnik (ili viši naziv)
 • najmanje 3 godine pripravničkog staža
 • sudjelovanje u provođenju alpinističkih škola matične alpinističke jedinice u posljednje dvije godine (2021. i 2022.), iznimno za novoosnovane AO i AK ne nužno u matičnoj alpinističkoj jedinici. Također će, ukoliko matično društvo zbog pandemije nije održalo školu unazad dvije godine, biti priznat angažman i na prehodnim školama
 • prijava matične alpinističke jedinice (klub/odsjek) sa svim potrebnim podacima koji potvrđuju da su zadovoljeni uvjeti 1-5
 • izbor 15 najzahtjevnijih alpinističkih ili dugih sportskih smjerova u suhoj stijeni iz penjačkog kartona kandidata (po izboru kandidata) popetih kao prvi ili ravnopravno se izmjenjujući u vodstvu, a u posljednje tri godine
 • izbor 5 alpinističkih ili dugih sportskih smjerova (dužih od 100 metara) u suhoj stijeni s tečajcima, a u posljednje tri godine

Izbor smjerova iz penjačkog kartona mora sadržavati:

 • ime smjera
 • lokaciju
 • datum uspona (minimalno godinu i mjesec)
 • ocjenu težine smjera (u "školskom" obliku)
 • visinu ili dužinu smjera
 • ime partnera
 • mjesto u navezu

Nečitka dokumentacija neće biti uvažena u prijavi.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.