Stipe Božić u Pakracu - predstavljanje Penjačevih zapisa

petak, 17.03.2023.

"Sam taj put je bio doživljaj. I onda često mi kasnije govorimo da nije važno u našem sportu, u alpinizmu, samo vrh planine. Možda je mnogo važniji put koji vodi do tog vrha, do nekog vrha, jer kad bi se popeli na neki vrh, bez ovog puta bilo bi to siromašno, gotovo ništa.”, rekao je Stipe Božić pričajući o jednoj od svojih alpinističko-penjačkih ekspedicija tijekom predstavljanja knjige „Penjačevi zapisi“ u prostoru gradske vijećnice u kompleksu Kurije Janković u Pakracu. Predstavljanje knjige održano je 15. ožujka 2023. godine u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pakrac. Ovaj događaj bio je povod za prvi posjet Stipe Božića Pakracu, a naš proslavljeni alpinist, putopisac i snimatelj rekao je kako se nada da će ovakvih susreta u Pakracu biti još.

Slika.

"Penjačevi zapisi“, nova je šesta po redu knjiga Stipe Božića. Osim opisa penjačkih avantura i bilježenja putositnica donosi i nešto novo. Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na svom putu, iznosi autobiografiju, koja iako je fragmentarna ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Od odrastanja u Zavojanima pod vrhom biokovsko-vrgoračkog gorja Sv. Mihovil, selidbe u Split, prvih planinarskih izleta do njegovih najvećih uspjeha, ali i svih tragedija, gubitaka prijatelja na teškim usponima, što su mu se dogodile.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez