Stipe Božić u Pakracu - predstavljanje Penjačevih zapisa

petak, 17.03.2023.

"Sam taj put je bio doživljaj. I onda često mi kasnije govorimo da nije važno u našem sportu, u alpinizmu, samo vrh planine. Možda je mnogo važniji put koji vodi do tog vrha, do nekog vrha, jer kad bi se popeli na neki vrh, bez ovog puta bilo bi to siromašno, gotovo ništa.”, rekao je Stipe Božić pričajući o jednoj od svojih alpinističko-penjačkih ekspedicija tijekom predstavljanja knjige „Penjačevi zapisi“ u prostoru gradske vijećnice u kompleksu Kurije Janković u Pakracu. Predstavljanje knjige održano je 15. ožujka 2023. godine u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Pakrac. Ovaj događaj bio je povod za prvi posjet Stipe Božića Pakracu, a naš proslavljeni alpinist, putopisac i snimatelj rekao je kako se nada da će ovakvih susreta u Pakracu biti još.

Slika.

"Penjačevi zapisi“, nova je šesta po redu knjiga Stipe Božića. Osim opisa penjačkih avantura i bilježenja putositnica donosi i nešto novo. Božić u njoj, ispisujući svoj odnos prema planinama od djetinjstva do danas i prateći sve stepenice na svom putu, iznosi autobiografiju, koja iako je fragmentarna ipak daje uvid u cjelinu njegova života. Od odrastanja u Zavojanima pod vrhom biokovsko-vrgoračkog gorja Sv. Mihovil, selidbe u Split, prvih planinarskih izleta do njegovih najvećih uspjeha, ali i svih tragedija, gubitaka prijatelja na teškim usponima, što su mu se dogodile.

Najnovije vijesti

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom HPS i planinarske udruge članice HPS-a izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog HPS-a Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku.

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

Susret vodstva Planinske zveze Slovenije i Hrvatskog planinarskog saveza na Uskovnici

28.03.2023.

Redovni susret vodstva Hrvatskog planinarskog saveza i Planinske zveze Slovenije ove je godine održan 24. i 25. ožujka u planinarskom domu na Uskovnici u Julijskim Alpama. Domaćin susreta bila je Planinska zveza Slovenije, a neposredan povod 130. obljetnica planinarstva u Sloveniji.

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

Ulaganja u planinarsku infrastukturu u 2023. godini

07.03.2023.

Na svojoj 21. sjednici 6. ožujka 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim prihvatljivim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.

footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.