Izvješće o održanom Tečaju za markaciste za planinarska društva koja održavaju planinarske putove na Medvednici, Zagreb 25.-26. ožujka 2023.

utorak, 28.03.2023.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s „HPD Zagreb-Matica" iz Zagreba, kao suorganizatorom, dana 25. i 26. 3. 2023. održala Tečaj za markaciste i to za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice.

Teorijski dio tečaja je održan u prostorijama HPD „Zagreb-Matica“ u Zagrebu, a praktični dio u vanjskom prostoru Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" u Rakitju.

Teorijski dio tečaja, koji se održava prema Programu tečaja za markaciste s pisanom provjerom znanja (testom), održan je u subotu u prostorijama HPD-a „Zagreb-Matica“. Kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima polaznici se upoznaju s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), planinarskim obilaznicama, organiziranju markacista i markacijskoj dokumentaciji, a obaviješteni su i s ciljevima, načinom provedbe i njihovom ulogom u projektu „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima provjere znanja, što pokazuje njihovo zanimanje za teme uređenja planinarskih putova.

U nedjelju je, radi nepovoljnih vremenskih uvjeta za pokazne vježbe na Medvednici, praktični dio tečaja održan na vanjskom natkritom prostoru Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" u Rakitju. Prikazan je markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča, posebno na raskrižju planinarskih putova. Polaznici su zatim u manjim grupama i pod nadzorom demonstratora na kartonima i komadima drva vježbali crtanje osnovnih i pomoćnih markacija. U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove, četke.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome, a preko matičnih društava im se dostavljaju iskaznice sa stručnim nazivom Marakcist. Tečaj su uspješno završila 63 člana sljedećih planinarskih udruga:

HPD „Bilogora“, Bjelovar; HPD „Blagus“, Kašina; HPD „Gorščica“, Zagreb; HPD „Jastrebarsko“, Jastrebarsko; HPD „Jelengrad“, Kutina; HPD „Lipa“, Sesvete; HPD „Pliva“, Zagreb; HPD „Runolist“, Zagreb; HPD „Sokol Zagreb“, Zagreb; HPD „Zagreb-Matica“, Zagreb; HPD „Željezničar“, Zagreb; PD „AktivNatura“, Zagreb; PD „Bistra“, Donja Bistra; PD „Dubovac“, Karlovac; PD „Grafičar“, Zagreb; PD „Husni“, Đurmanec; PD „Izletnik“, Zagreb; PD „Končar“, Zagreb PD „Medvednica“, Zagreb; PD „Medveščak“, Zagreb; PD „Planinorci“, Zagreb; PD „Zagreb“, Zagreb; PDS „Velebit“, Zagreb; PK „Hrvatskog liječničkog zbora“, Zagreb.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi.

Voditelj tečaja je bio Hrvoje Gold, markacist instruktor, voditelj Komisije, a tečaj su pripremili i organizirali Nenad Greblički, markacist voditelj, član Komisije i voditelj radne skupine za školovanje te povjerenik Komisije za Samoborsko i Žumberačko gorje i Željko Radovanić, suradnik i povjerenik Komisije za Medvednicu.

Predavači na teorijskom i voditelji skupina polaznika na praktičnom dijelu tečaja su uz navedene bili markacisti voditelji i suradnici Komisije: Majda Rončević, povjerenica za planinarske putove Slavonije; Iva Žulić, povjerenica za planinarske putova Hrvatskog zagorja i Međimurja; markacist voditelj Mladen Golubić, povjerenik za planinarske putove Moslavine i Bilogore i Frane Medak, povjerenik za Dubrovačko područje.

Voditelj praktičnog dijela tečaja bio je Ronald Schreiner, markacist instruktor i voditelj komisijine radne skupine za obilaznice, a skupine polaznika na pokaznim vježbama su vodili i u vježbama pomagali iskusni markacisti voditelji Domagoj Pavlin, suradnik Komisije te Mato Šimičić, Marica Funarić, Vlatka Šijan i Marijan Ruškač članovi HPD „Zagreb-Matica“ i Zvonko Lovreković, HPD „Željezničar“, Zagreb.

Zahvaljujemo upravi HPD-a „Zagreb-Matica“ i Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" na domaćinstvu i osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja odnosno vježbi.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na Medvednici pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 37.Slika 2 od 37.Slika 3 od 37.Slika 4 od 37.Slika 5 od 37.Slika 6 od 37.Slika 7 od 37.Slika 8 od 37.Slika 9 od 37.Slika 10 od 37.Slika 11 od 37.Slika 12 od 37.Slika 13 od 37.Slika 14 od 37.Slika 15 od 37.Slika 16 od 37.Slika 17 od 37.Slika 18 od 37.Slika 19 od 37.Slika 20 od 37.Slika 21 od 37.Slika 22 od 37.Slika 23 od 37.Slika 24 od 37.Slika 25 od 37.Slika 26 od 37.Slika 27 od 37.Slika 28 od 37.Slika 29 od 37.Slika 30 od 37.Slika 31 od 37.Slika 32 od 37.Slika 33 od 37.Slika 34 od 37.Slika 35 od 37.Slika 36 od 37.Slika 37 od 37.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.