Poštanska marka s motivom Kleka povodom 150. obljetnice hrvatskog planinarstva 2024.

srijeda, 29.03.2023.

U 2024. godini obilježavat će se 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Tim povodom Hrvatski planinarski savez i planinarske udruge članice izvest će niz aktivnosti. Među ostalim, na prijedlog Hrvatskog planinarskog saveza Hrvatska pošta izdat će na dan osnivačkog sastanka HPD-a 15. listopada prigodnu poštansku marku s motivom planine Klek. Budući da se izdavanje poštanskih maraka planira unaprijed, Hrvatska pošta na svojim stranicama objavila je 20. ožujka natječaj za likovna/grafička rješenja prigodnih poštanskih maraka za 2024., među kojima i poziv na dostavu grafičkog rješenja za marku "150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj".

U specifikaciji natječaja navedeno je da za izdanje "150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj" treba ponuditi rješenje poštanske marke dimenzija 29,82 mm x 35,50 mm (ili obratno). Motiv je planina Klek, a treba ju prikazati fotografijom ili crtežom/slikom. Informacije o natječaju dostupne su na web stranici posta.hr.

Hrvatsko planinarstvo ima dugu i bogatu tradiciju, koja je započela osnivanjem HPD-a 1874. godine. Svojim organiziranim djelovanjem od tada do danas hrvatski su planinari ostavili dubok trag u kulturi, sportu, turizmu i zaštiti prirode. Organiziranjem izleta, tura i pohoda, ali i brigom za planinarske putove, objekte te organiziranim školovanjem članstva ostvarena su značajna postignuća na svim poljima planinarskog djelovanja. Hrvatski alpinisti uspeli su se na najviše vrhove i ispenjali najveće stijene svijeta, a hrvatski speleolozi istraživanjem dubokih jama stekli su svjetski ugled. Brojni usponi i uspjesi na tim, ali i raznim drugim poljima zabilježeni u planinarskoj literaturi – najviše u časopisu Hrvatski planinar, a u prigodi »okruglih« obljetnica Hrvatski planinarski savez tiskao je nekoliko povijesnih monografija i u njima istaknuo događaje i osobe koje su ostavile posebno dubok trag u povijesti hrvatskog planinarstva. Podrobnije informacije o obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj bit će tijekom ove i iduće godine redovito dostupne svim planinarskim udrugama i planinarima.

Slika.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez