Izvještaj s kampa UIAA Youth Ice Climbing Camp, Guillestre, Francuska 2023

srijeda, 29.03.2023.

Od 19. - 25. veljače 2023.godine održavao se je kamp UIAA Youth Ice Climbing Camp u Guillestreu, (Francuska). Iz Hrvatske je krenulo 4 perspektivna mladića: Danijel Salopek, Branko Posavec, Petar Lončar i Bruno Crljenić. Dojmove pročitajte u nastavku, a standardno Komisiji za alpinizam pri HPS-u hvala na sufinanciranju ovako lijepog i vrijednog projekta.

Petar Lončar
U periodu od 20.02. – 25.02.2023 održan je Ice climbing camp s bazom u Francuskom Guilliestre. Jedan sam od izabranika komisije za alpinizam u navezi s mojim alpinističkim partnerom Brankom. U Zagrebu se nalazimo s Danicom i upoznajemo Brunu. Na putu do Slovenije smo shvatili da imamo puno zajedničkih interesa i da bismo mogli biti dream team.
U kamp za mlade “Auberge de Jeunesse de Guillestre” stižemo u nedjelju kasno, ostavljamo stvari za penjanje u zajedničkoj prostoriji, upoznajemo ekipu, opremu… Na predstavljanju cijele ekipe, Bibi (vođa kampa) naravno pita sve sudionike koliko iskustva imaju u ledu. Brane i ja smo do tada samo jednom probali penjanje na ledu, zbog čega smo i prvi i drugi dan proveli na zaleđenom igralištu u Aigullesu. Iznad 25 m stijene tijekom zime puštaju vodu iz crijeva i tu se formiraju čudni oblici koji se viđaju samo na umjetnim penjalištima. Tamo smo od Christophea (dalje Tof) naučili osnove penjanja. Prečkanje, prebacivanje cepina, položaj dereze, cepina... Cijeli prvi dan penjali smo na tope rope, a drugi dan smo vodili, šraubali, izrađivali sidrišta, abalakov i simulirali penjanje u slapu. Treći dan kreće igra. Na brifingu je odlučeno da hrvatski tim penje klasik za tečajce, pa ih je tamo i bilo. Penjemo La Y slap od 250 m ocijene III, i pod Tofovom smo komandom. Mi šraubamo, a on gleda je li sve dobro i solira pored nas. Konstantno čekamo ostale naveze, ali naravno ne stvaramo nikakvu prešu. Kad je Tof shvatio da smo stvarno došli popeti nešto ozbiljnije, na izlazu iz slapa pokupi 4 Hrvata i kaže „sad budete vidjeli kaj je pravo penjanje“ i odvede nas do slapa od 2 cuga „Sombres heros“ ili „Sombrero“. Radi se o svijeći u kojoj ima možda 5 linija za popeti se, od koje je jedna mix. Svi oduševljeni upoznajemo Tofa još bolje, da bismo saznali da je on legenda lednog penjanja o kojem pišu magazini i koji gostuje u Grivelovom videu na ytu, a i još mnogo toga zbog čega nam je bilo drago da smo imali priliku s njim penjati.
Četvrtak je bio idealan dan da Brane i ja iskoristimo skije i board koje vozimo do Francuske u thule kutiji i odrađujemo prvu Francusku ski turu do vrha „Pic Oueste de la Cotte Belle“ u masivu Queyras koji se nalazi na visini od 2850 m. U četvrtak na brifingu za petak bio je potreban jedan od Hrvata da bude treći u navezi s francuskim vodičem i tečajkom. Ja sam se javio i sreća da jesam, jer smo mi jedini popeli slap u Lesoresu pošto smo bili zadnja naveza i imali smo vodiča Maxa koji ima puno iskustva i koji se jedini od vodiča usudio kroz truli led penjati kao prvi.
Petak navečer kao i svaka večer, stolni nogač, biljar, ali puno dulje i s puno više alkohola.
Sve u svemu, vrhunsko iskustvo i uz sufinanciranje HPS-a vrlo povoljno. Drago mi je da sam imao priliku sudjelovati na ovom kampu koji mi je pružio šira znanja i iskustva te povećao moje interese u pogledu alpinizma.

Bruno Crljenić
Kamp smo započeli putem 3 dana ranije.
Prva postaja nam je bio Črni kal i penjanje kratkih sportskih smjerova, vrijeme nije bilo obećavajuće i dočekala nas je magla, ali to nije pokvarilo našu atmosferu. Isti dan smo se zaputili prema Arcu gdje smo prespavali i planirali idući dan penjati dugi klasični smjer.
Drugi dan puta smo se zaputili prema smjeru koji je opisan kao prekrasno penjanje uz dobru kvalitetu stijene. To se pokazalo kao dosta loša informacija jer je smjer bio jedan od krušljivijih koje sam imao prilike vidjeti i nakon jedne dužine i nakon malo prečkanja oko štanda odlučili smo abseilati jer je sve predugo trajalo zbog kvalitete stijene. Nakon silaska iz smjera zaputili smo se prema Torinu gdje smo prespavali i našli odlično penjalište i imali priliku probati penjanje po Gneissu. Popeli smo dva duga smjera i uz odlično vrijeme i super ekipu imali odličan dan. Nakon penjanja suhe stijene vrijeme je bilo da se zaputimo po ono po kaj smo i došli, penjanje leda.
Prvi dan kampa započeo je na umjetnom penjalištu Aguille gdje smo uz nadzor vodiča i instruktora radili na tehnici penjanja i imali prilike isprobati puno različitih linija u ledu i dva mix smjera. Nakon svakog dana imali smo sastanak na kojem se odlučivalo gdje će koja grupa provesti idući dan. Drugi dan kampa opet smo proveli na Aguilleu. Ovaj put smo radili simulaciju multipicha, izrade abalakova, rađenje štandova i penjanje u vodstvu. Treći dan smo proveli na Ceillacu gdje smo napokon imali prilike penjati pravi multipitch. Imali smo sreće i dobili smo odličnog guidea Tofa. Prvo smo popeli Y koji je ocijenjen s 3+ i pošto smo bili dovoljno brzi, Tof nas je pitao, do you wanna see real icefall? Naravno iskoristili smo tu priliku i Tof nas je odveo penjati Sombre Heros 4+. Nakon prve lakše dužine svi smo imali priliku voditi svijeću i još jednu liniju pored gdje je Tof ostavio šraube. Ovo nam je bio najbolji penjački dan (Tof je legenda). Četvrtak su Brane i Pero proveli na prekrasnoj ski turi Pic Oueste de la Cote Belle u masivu Queyras. Danča i ja smo bili u grupi opet s Tofom. Nakon sat vremena pristupa došli smo do slapa. Uvjeti se nisu činili loši, ali kad smo došli pod slap vidjeli smo da dosta curi. Prvi cug je ocijenjen ocjenom 5, a kad su loši uvjeti 5+. U detaljnom dijelu cuga led je bio penjiv, ali na izlazu gdje je položeni dio led je jako loše kvalitete. Pored slapa bio je lijepi mix smjer koji smo isto imali prilike penjati.

Fotke: Danijel, Branko, Petar, Bruno
Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

04.07.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na podnošenje izvješća o ostvarenju preuzetih zadaća uređenja planinarskih putova i objekata u okviru projekta obnove, održavanja, uređenja i opremanja planinarske infrastrukture "Sigurna i održiva planinarska infrastruktura" 2023/24., koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta.

U subotu 14. rujna otvorenje Planinarske obilaznice Dinara

U subotu 14. rujna otvorenje Planinarske obilaznice Dinara

04.07.2024.

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj Hrvatski planinarski savez na najvišoj hrvatskoj planini Dinari otvorit će atraktivnu planinarsku obilaznicu s 14 kontrolnih točaka. Svečanost otvorenja Planinarske obilaznice Dinara održat će se u subotu 14. rujna 2024. na Kninskoj tvrđavi.

Projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

21.06.2024.

O planinarskoj infrastrukturi u Hrvatskoj brinu se i njome upravljaju planinarske udruge članice HPS-a. Od 2022. ulaganja su znatno povećana i osnažena projektom „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ koji HPS provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta.
footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez