Izvješće o održanom Tečaju za markaciste za planinarska društva Istre, Rijeke i Gorskog kotara, Poklon, Učka, 15.-16. travnja 2023.

utorak, 18.04.2023.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je, prema godišnjem planu održavanja tečaja za markaciste, u suradnji s „PD „Opatija“ iz Opatije, kao suorganizatorom, 15. i 16. travnja 2023. održala temeljni tečaj za markaciste, za članove planinarskih društava Istre, Rijeke i Gorskog Kotara.

Teorijski dio tečaja je održan u prostorijama Centra za posjetitelje Poklon, JU Park prirode Učka, Poklon 8, Vela Učka, a praktični dio na planinarskim putovima planine Učke i Ćićarije.

Teorijski dio tečaja, koji se održava prema Programu tečaja za markaciste, održan je u subotu u prostorijama Centra za posjetitelje Poklon. Kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima polaznici su upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), planinarskim obilaznicama, vrstom radova na planinarskim putovima, organizaciji markacista, alatom i priborom za označavanje planinarskih putova, a obaviješteni su i s ciljevima, načinom provedbe i njihovom ulogom u projektu „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko markacističko obrazovanje završili pozitivno ocijenjenim rezultatima provjere znanja, što pokazuje njihovo zanimanje za uređivanje i održavanje planinarskih putova.

U nedjelju je, usprkos hladnim i vjetrovitim vremenskim uvjetima, održan praktični dio tečaja sa polaznicima raspoređenima u deset grupa koje su uz nadzor markacista instruktora i markacista voditelja obnovili deset dionica planinarskih putova na području planine Učke. Postavljena je planinarska putokazna ploča, prikazan je markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča. Naglasak je stavljen na potrebu kvalitetnog označavanja križanja planinarskih putova.

Na području gdje vlažna podloga nije dopustila rad na drveću i stijenama, grupe polaznika su vježbale crtanje osnovnih i pomoćnih markacija na kartonima te komadima drva. U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove i četke.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Za pohađanje tečaje je iskazano veliko zanimanje. Tečaj su uspješno završila 74 člana sljedećih planinarskih udruga: HPD HP i HT Učka, Rijeka; HPD Petehovac, Delnice; HPD Planik, Umag; PD Ćićarija, Buje; PD Duga, Rijeka; PD Glas Istre, Pula; PD Kamenjak, Rijeka; PD Knezgrad, Lovran; PD Montero, Rovinj; PD Opatija, Opatija; PD Osoršćica, Mali Lošinj; PD Pazinka, Pazin; PD Strilež, Crikvenica; PD Tuhobić, Rijeka; PD Viškovo, Viškovo i PD/CA Elektroistra, Pula.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi.

Voditelj tečaja bio je Matija Perić, markacist instruktor, član Komisije za planinarske putove, povjerenik za Gorski Kotar, organizacija tečaja Vladimir Rojnić, markacist voditelj, član Komisije i povjerenik za Istru a u pripremi i izvedbi teorijskog i praktičnog dijela tečaja su sudjelovali Sven Pavlaković, markacist instruktor, član Komisije za planinarske putove i povjerenik za područje Karlovačkog područja, Banovine i Korduna, Nenad Greblički, markacist voditelj, član Komisije i voditelj radne skupine za školovanje te povjerenik Komisije za Samoborsko i Žumberačko gorje, Iva Žulić, markacist voditelj, suradnica Komisije i povjerenica za planinarske putove Međimurja i Hrvatskog zagorja i Željko Radovanić, suradnik Komisije i povjerenik Komisije za područje Medvednice.

Voditelji skupina polaznika na praktičnom dijelu tečaja su uz navedene bili i iskusni markacisti voditelji Boris Petrić, Milivoj Filipović i Boris Rumac iz PD „Opatija", Opatija i Elio Pobar, markacist PD „Lisina“, Matulji, kojima se i ovim putem zahvaljujemo.

Zahvaljujemo upravi i zaposlenicima JU PP Učka i članovima PD „Opatija“ na domaćinstvu i osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja i vježbi.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na području Istre, zaleđa Rijeke i Gorskog Kotara te ostalih hrvatskih planina na kojima djeluju planinarske udruge novih školovanih markacista pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.