Planinarstvo na popisu sportova izuzetih od primjene odredbi o stručnim kadrovima u Zakonu o sportu

srijeda, 17.05.2023.

Slika.Ministarstvo turizma i sporta obavijestilo je HPS i druge nacionalne sportske saveze o donesenoj Odluci o popisu sportova koji se izuzimaju od odredbi o stručnim kadrovima propisanih Zakonom o sportu. Navedenom odlukom utvrđeni su sportovi koji na međunarodnoj razini ne prepoznaju stručne poslove trenera i instruktora te se izuzimaju od odredbi Zakona koje se odnose na stručne poslove i stručne kadrove u sportu. Odluka je donesena na temelju članka 22. stavka 2. Zakona o sportu („Narodne novine“, broj: 141/22), a dostupna je na stranici Ministarstva turizma i sporta.

Na popisu sportova izuzetih od odredbi o stručnim poslovima i stručnim kadrovima u sportu upisan je sport planinarstvo, uz napomenu da se izuzeće ne odnosi na sportsku granu ledno penjanje.

Prijedlog da se planinarstvo izuzme iz odredbi o stručnim poslovima i stručnim kadrovima u sportu Hrvatski planinarski savez uputio je Ministarstvu turizma i sporta još kod donošenja Zakona o sportu, a zatim ponovno dopisom od 28. prosinca 2022.

U cilju razjašnjenja više pitanja o statusu planinarstva u sustavu sporta, na upit HPS-a Središnji državni ured za šport (danas Sektor za sport Ministarstva turizma i sporta) još 2019. izdao je pisano mišljenje o sportskim djelatnostima u planinarstvu kojim je utvrđeno da organiziranje i vođenje izleta, a niti organiziranje opće planinarske škole i specijalističkih škola u planinarstvu nisu sportske djelatnosti pa za to ne postoji obveza angažiranja stručnog kadra osposobljenog na način propisan Zakonom o sportu (trenera). Niz odredbi unutar Zakona o sportu, međutim, i dalje je izazivao zabrinutost kod brojnih planinarskih udruga, osobito onih koje se bave školovanjem članstva i specijalističkim djelatnostima u planinarstvu.

Uoči donošenja Zakona o sportu dopisom od 22. kolovoza 2022., zapažanjima iznesenim u e-savjetovanju i sudjelovanjem predstavnika u raspravi na predstavljanju prijedloga Zakona o sportu 22. kolovoza 2022. Hrvatski planinarski savez iznio je zapažanja i prijedloge za bolje uređenje više pitanja vezanih uz status i posebnosti planinarstva. U svim tim istupima, kao i u brojnim ranijim prilikama, HPS je redovito ukazivao na posebnosti rekreativnoga sporta i planinarstva te na činjenicu da je planinarstvo specifičan sport koji na međunarodnoj razini ne poznaje poslove trenera i instruktora na način kako su oni definirani Zakonom o sportu. Po svojemu sadržaju, planinarstvo obuhvaća poduzimanje individualnih i skupnih izleta, tura i pohoda u planine, pri čemu se planinari kreću u prirodi radi aktivnog odmora i zdravlja, a ne radi sportske pripreme, sudjelovanja u natjecanjima i postizanja natjecateljskih rezultata. Glavna posebnost planinarstva je to što se planinarske aktivnosti ne provode kroz natjecanja, pripremu (treniranje), kineziološki programiranu sportsku rekreaciju niti sportsku poduku. Planinarstvo (izuzev sportske grane ledno penjanje), kako u Hrvatskoj tako ni u svijetu, nema natjecatelje, trenere, publiku, lige, prvenstva, kupove, rang liste, suce, sportska borilišta niti drugih tipično natjecateljskih obilježja, već je temeljna djelatnost planinarskih udruga rekreacija građana putem organiziranih izleta u prirodi. Na području rekreativnog sporta Hrvatski planinarski savez međutim ima značajne i zapažene rezultate, te je po svojoj vrlo raznovrsnoj i razgranatoj djelatnosti, kao i po brojnosti članstva, jedan od najvećih sportskih saveza u Republici Hrvatskoj.

Donošenjem odluke Ministarstva turizma i sporta o izuzeću planinarstva od odredbi Zakona o sportu koje se odnose na stručne poslove i stručne kadrove u sportu dano je planinarskim udrugama čvrsto uporište za nesmetano obavljanje osnovne planinarske djelatnosti organiziranja i provođenja izleta, tura, škola i tečaja koje ostvaruju prema programima HPS-a.

Najnovije vijesti

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

Na Papuku održani Dani hrvatskih planinara

04.06.2023.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove su godine održani na Papuku. Središnje mjesto svih događanja bio je planinarski dom Lapjak u Velikoj, a domaćin HPD Sokolovac, Požega.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

Poziv na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ 14. lipnja 2023.

02.06.2023.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza i HPD Gorščica, Zagreb pozivaju zainteresirane planinare na predavanje „Posjetitelji u aktivnoj ulozi zaštite i očuvanja planina“ koje će se održati 14. lipnja 2023. s početkom u 19 sati.

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

Prije točno 125 godina izašao je prvi broj Hrvatskog planinara

01.06.2023.

Dana 1. lipnja 1898., točno prije 125 godina, izašao je iz tiska prvi broj Hrvatskog planinara. Hrvatski planinar jedan je od najstarijih hrvatskih časopisa i ujedno jedan od najstarijih planinarskih časopisa na svijetu. Časopis je službeno glasilo Hrvatskog planinarskog saveza. Rijetko se koja organizacija može pohvaliti časopisom s takvom tradicijom, koja povezuje ljude s kraja 19. stoljeća s današnjim naraštajima ljubitelja planina.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez   |   Hosting i održavanje: Auris d.o.o.