Alpinistički četvrtak u Slovenskom domu, 13.12.2012. u 19 sati

utorak, 11.12.2012.

U Slovenskom domu, 13.12.2012. u 19 sati inicijativa "Penjati se mora" ugostit će penjača Luku Lindiča. Luka Lindič (1988.) predstavnik je generacije koja je u zadnjih par godina unijela živost na slovensku alpinističku scenu, a danas pripada krugu onih koji će u budućnosti održati slovensko mjesto u samom vrhu svjetskog alpinizma. Iskustvo je stjecao u klasičnim smjerovima slovenskih Alpa, uslijedila su izvrsna slobodna ponavljanja u Dolomitima, a usponi na Baghirathi u Indiji i K7 West u Pakistanu ukazuju na smjer kojim će se kretati njegov penjački razvoj - velike stijene u najvišem svjetskom gorju. Oni koji su u ožujku prisustvovali predavanju Marka Prezelja, prvom iz serijala alpinističkih četvrtaka, sjetit će se Lukinog razdraganog osmjeha na fotografiji snimljenoj na vrhu Baghirathija na koji se popeo prvenstvenim smjerom zajedno s Prezeljem i Rokom Blagusem.

Slika.

Alpinizmom se bavi od 2004., najperspektivnijim slovenskim alpinistom proglašen je 2008., a već iduće 2009. zaslužio je titulu najuspješnijeg alpinista u izboru Planinske zveze Slovenije. Luka sa zavidnom zrelošću bira uvijek izazovne i originalne ciljeve te se čini kako se kod njega stvari razvijaju same od sebe, posve organski i bez forsiranja. S druge strane, popis njegovih uspona govori o velikoj predanosti penjanju pa je nemoguće izdvojiti pojedine uspjehe jer radi se o raznovrsnim usponima koji svaki za sebe predstavlja postignuće. Samo u 2012. u penjački karton upisao je slobodno ponavljanje Paklenske cedevite u Rzeniku (M9, Lindič i Stražar), prvenstvenu Rajčevu smer u Križevniku (8a, 250m, Grmovšek i Lindič) te uspon u smjeru Divine providence (Mont Blanc) kad je u navezu s Lukom Kranjcom u jednom zamahu u 32 sata kontinuirane akcije slobodno popeo ovaj smjer znakovitog imena ocjenjenog s IX-.

Na predavanju koje će održati u Slovenskom domu 13.12.2012. s početkom u 19 sati, Luka će kroz razgovor i fotografije podijeliti s nama djelić svog entuzijazma i ljubavi prema alpinizmu. Sigurni smo kako će svojom skromnošću i neposrednim pristupom oduševiti zagrebačku publiku, prije svega penjače svih profila.

(Marko Vuković)

Slika.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez