Sudjelovanje na Balkanskom speleološkom skupu

petak, 07.07.2023.

U periodu od 28.6. – 2.7.2023. godine održan je 16. Balkanski speleološki skup. Kamp je bio smješten u okolici planine Zlatar i specijalnog rezervata prirode „Uvac“ nedaleko od grada Nova Varoš (zapadna Srbija). Sudjelovalo je preko 100 speleologa iz 10 zemalja (Slovenija, Rumunjska, Bugarska, Poljska, Srbija, Češka, Turska, Grčka, Hrvatska i Mađarska).

Iz Hrvatske su prisustvovale dvije članice SO PDS Velebit: Barbara Trojko i Marina Grandić .

Prvi dan je bio predviđen za registraciju sudionika. Idućih dana u jutarnjim satima, kretalo se u organizirane obilaske jama. Jame su se nalazile na oko sat vremena vožnje autobusom od kampa. Unutar kampa nalazio se popis jama s vremenom polaska autobusa i tablicom za upis. Prema tom popisu, svrstani smo u grupe te smo mogli prošetati kroz Ušački pećinski sistem (6185) birajući pećinski ulaz ili ulaz kroz Bezdana jamu te Tubića pećinu (1929 m). Izvan programa, imali smo priliku planinariti do vidikovca gdje smo mogli popiti hladno pivo i diviti se ljepotama kanjona „Uvac“. Kanjon čine tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko jezero. U daljini, iznad kanjona, mogli smo vidjeti prelet bjeloglavih supova te od našeg vodiča naučiti i saznati nešto više o njima. U večernjim satima održavale su se prezentacije o speleološkim istraživanjima u Srbiji, Grčkoj i Crnoj Gori, a Hrvatska je iskoristila priliku da predstavi projekt „Čisto podzemlje“. U prostoru gdje su se održavale prezentacije, otvorena je izložba „Mi i pećine“ te smo imali priliku vidjeti najbolje fotografije prijavljene na ovogodišnji natječaj.

U subotu je organizirana vođena tura kroz okolicu na kojoj se moglo upoznati s geografskim formacijama praoceana. Navečer je organiziran speleo-poligon na kojem su se predstavnici različitih zemalja imali priliku okušati u ulozi sudaca. Uslijedila je dodjela diploma za sudjelovanje, gala večera te program uz DJ-a do ranih jutarnjih sati. Puštale su se i pjevale pjesme na svim jezicima država koje su sudjelovale na kampu. Tijekom BCC-a, održana je redovna skupština BSU-a te je odlučeno da će se idući BCC održati u Hrvatskoj u izmijenjenom formatu. Zadnji dan je bio predviđen za pakiranje i kretanje na put.

neki opis neki opis neki opis neki opis

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez