Otvorene prijave za tečaj za čuvare planinske prirode (Papuk, listopad 2023.)

petak, 21.07.2023.

Slika.Komisija za zaštitu prirode HPS-a, tijekom vikenda 14./15. listopada i vikenda 28./29. listopada 2023. organizira tečaj za čuvare planinske prirode u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Papuk. Tečaj se izvodi po Programu tečaja za čuvare planinske prirode, a namijenjen je planinarima-članovima planinarskih udruga zainteresiranima za zaštitu i očuvanje planinske prirode. Tečaj se sastoji od predavanja i praktičnog dijela koji se provodi u zaštićenom području prirode pod stručnim vodstvom čuvara prirode i stručnjaka iz Komisije za zaštitu prirode. Opća i osobna načela iz Deklaracije o zaštiti i očuvanju hrvatskih planina kao temeljnog dokumenta Hrvatskog planinarskog saveza u području zaštite planinske prirode ugrađena su u Pravilnik Komisije za zaštitu prirode HPS-a koji određuje načine djelovanja i organiziranja čuvara planinske prirode u matičnim planinarskim udrugama. Nakon završenog tečaja i položenog ispita, polaznici tečaja dobivaju stručni naziv čuvar planinske prirode (Statut HPS-a).

Prijava

Prijave se primaju putem on-line prijavnica na webu HPS-a. Prijave se primaju do 25. kolovoza 2023. Broj sudionika je ograničen na 25 polaznika.

Nakon dobivene potvrde o zaprimljenoj on-line prijavi kandidati na adresu elektroničke pošte tajnik.kzp@hps.hr trebaju dostaviti:

  1. presliku diplome opće planinarske škole
  2. dokaz o članstvu u planinarskoj udruzi članici HPS-a - dokazuje se preslikom obje strane članske iskaznice s članskom markicom za 2023. godinu.

Prijava se smatra valjanom tek nakon dostave svih gore navedenih dokumenata.

Organizator zadržava pravo da nakon provjere uvjeta za pristup tečaju, formira listu polaznika uvažavajući redoslijed prijave i ravnopravnu zastupljenost planinarskih udruga.

Troškovi

Neposredno prije početka tečaja Ured HPS-a poslat će račun za školarinu u iznosu od 45 € po osobi. Uplatu treba izvršiti na žiro-račun HPS-a. U trošak školarine uključen je tiskani primjerak Priručnika za čuvare planinske prirode, iskaznica i značka čuvara planinske prirode, tkana oznaka i majica s oznakom čuvara planinske prirode.

Smještaj i prehrana organizirani su u HEP NOC - Nastavno obrazovnom centru (u daljnjem tekstu HEP NOC), Luke Ibrišimovića 9, 34330 Velika (Požeško-slavonska županija). Troškovi smještaja i prehrane po vikendu: na bazi punog pansiona u jednokrevetnoj sobi iznose 54,41 € + pdv (13%) + boravišna pristojba 0,93 € ili na bazi punog pansiona u dvokrevetnoj sobi iznose 43,79 € + pdv (13%) + boravišna pristojba 0,93 €, a uplaćuju se izravno u smještaju. Međusobno povezivanje i organizacija aktivnosti su važne aktivnosti budućih čuvara planinske prirode, stoga su boravak i noćenje u HEP NOC-u obavezni za sve sudionike tečaja.

Početak tečaja

Tečaj počinje prihvatom i registracijom polaznika u HEP NOC-u, 14. listopada 2023. u 09:00 sati. Detaljan raspored predavanja i terenskih aktivnosti, te detaljne obavijesti o tečaju polaznici će dobiti na svoju adresu elektroničke pošte koju su poslali prilikom prijave, najkasnije tjedan dana prije početka.

Oprema potrebna za pohađanje tečaja:

  • osobna planinarska oprema (gojzerice, ruksak i dr.) primjerena za terenski dio nastave u planinama
  • uređaj za fotografiranje (fotoaparat, pametni telefon)
  • pribor za pisanje.

Predznanje

Od polaznika se očekuje opće planinarsko znanje.

Kontakt:

Komisija za zaštitu prirode HPS-a, tajnik.kzp@hps.hr, tel. 098 1651335 (Sanja Škrlec, tajnica Komisije)

Voditelj tečaja: prof. dr. sc. Davor Škrlec, tel. 098 318456, zastita.prirode@hps.hr

Poziv na tečaj za čuvare planinske prirode HPS-a, Papuk 2023. (PDF)

Slika 1 od 10.Slika 2 od 10.Slika 3 od 10.Slika 4 od 10.Slika 5 od 10.Slika 6 od 10.Slika 7 od 10.Slika 8 od 10.Slika 9 od 10.Slika 10 od 10.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez