Održani 26. Dani planinara Herceg-Bosne

utorak, 22.08.2023.

Slika.Ovogodišnji 26. Dani planinara Herceg-Bosne održani su od 18 do 20. kolovoza u Parku prirode Blidinje, u planinarskom domu Orlova stina na 1190 m. Organizirali su ga Planinarski savez Herceg-Bosne i PD Orlova stina iz Tomislavgrada kao domaćin, uz podršku općine Tomislavgrad te Vlade Herceg-Bosanske županije. Ukupno je sudjelovalo između 500 i 600 planinara iz 53 planinarskih udruga, među kojima je bilo 30 udruga iz BiH te 17 udruga iz Hvatske.

Petak je započeo s prihvatom planinara, prijavama na info-pultu, postavljanjem šatora i smještajem planinara. Već prvi dan obećavao je dolazak većeg broja planinara, što se potvrdilo pristizanjem na otvorenje izložbe duvanjskih akademskih slikara i slikara amatera pod nazivom „Naši za nas”. Po otvaranju i razgledu izložbe nastavljeno je druženje uz glazbu.

Sutradan su jutarnje pojavljivanje sunca i lagana izmaglica najavili dobro vrijeme. Uz jutarnji čaj i kavu odlučivalo se na koje staze će se tko uputiti. Organizirane su vođene ture na Čvrsnicu (vrh Pločno, 2228 m, u trajanju od 9 sati hoda), na Veliki Vran (2074 m, u trajanju od 7 sati) i na Jelinak (1805 m, u trajanju od 5 sati). Dakako, mnogi su poduzeli i druge ture prema vlastitoj želji i u vlastitoj organizaciji.

Slika.Nakon povratka planinara za sve planinare bili su priređeni ručak te sportske igre, a potom i svečani program otvorenja Dana planinara Herceg-Bosne.

Susret je otvorio predsjednik Planinarskog sveza Herceg-Bosne, a ujedno i predsjednik PD-a Orlova stina Ante Vukadin, koji je u svom kratkom govoru pozdravio sve prisutne planinare, zahvalio im na dolasku te zaželio ugodan boravak u Parku prirode Blidinje. U ime HPS-a nazočnima se obrarila dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica koja se zahvalila Savezu i domaćinima na pozivu te na cjelokupnoj organizaciji, trudu, vođenju kao i gostoprimstvu samih domaćina.

Slika.Po otvaranju, na prostoru oko doma upriličena je pokazna vježba „Upoznajmo speleologiju” članova SD-a „Mijatovi dvori” gdje su prikazane teoretsko-praktične vježbe koje su svi prisutni sa zanimanjem pratili. Običaj Dana planinara je održavanje radnog sastanka i domjenak za sve predstavnike planinarskih društava te na kraju podjela zahvalnica i priznanja sudionicima. Večer je zaključena uz logorsku vatru i glazbu.

Nedelja je osvanula uz buru, ali to planinare nije omelo da i taj dan provedu šetnjom uz Blidinjsko jezero, misu, milenijsku fotografiju te uz zajednički ručak zatvore Dane planinara uz najavu da je u 2024. godini domaćin PD Vis iz Žepča.

Slika.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez