Poziv na akciju čišćenja Poučne staze Okićnica 23. rujna 2023.

subota, 02.09.2023.

Planinarsko društvo Kapela poziva sve zainteresirane planinare i neplaninare, sve zaljubljenike u prirodu i društvo da se pridruže u velikoj akciji sređivanja Poučne staze Okićnica, koja će se održati 23. rujna 2023. godine, pod vodstvom djelatnika Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

POČETAK I TRAJANJE AKCIJE

Okupljanje je u 7 sati iza Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u Trnjanskoj ulici. Ispred Etno kuće pod Okićem, djelatnici Parka će dati sve upute oko posla, pokazati što i kako raditi. Prije početka akcije svi će dobiti radne rukavice i alat po potrebi te će se oko 9 sati krenuti sređivati stazu. Predviđeni kraj akcije je kad završi, a kada će završiti ovisi o tome koliko će se vrijednih ruku skupiti. U autobus stane 50 zaljubljenika u prirodu, a s tim brojem bi se mogao sav posao završiti najkasnije do 14 sati. Nakon toga ručak: grah i kobase (vegani i vegetarijanci samo grah) u Planinarskom domu Maks Plotnikov, druženje i najkasnije do 18 sati povratak u Zagreb.

O POUČNOJ STAZI OKIĆNICA

Staza je otvorena 2017. godine u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Počinje od Planinarskog doma Maks Plotnikov, duga je 2,5 km te kružno vodi oko Starog grada Okića. Kroz deset poučnih tabli ispričana je priča o jednom od najstarijih očuvanih plemićkih gradova kontinentalne Hrvatske, strateškoj važnosti koju je imao u zaštiti sjeverozapadnih hrvatskih krajeva, obranama od Mongola i turskim opsadama te njegovom propadanju nakon što je prošla turska opasnost. Također je obuhvaćena i geološka prošlost ovog područja, opisani su arheološki nalazi iz vremena prije hrvatskog naseljavanja ovih prostora te je opisana kultura življenja podno starog grada do početka prošlog stoljeća, kao i o važnosti koju Okić ima u povijesti hrvatskog planinarstva jer upravo je ovdje Dragojla Jarnević ispisala prve stranice hrvatskog alpinizma 1843. godine.

KONTAKT

Svi zaljubljenici u prirodu i povijest okićkog kraja koji žele sudjelovati u ovoj akciji mogu se javiti Danieli Delale na mail dadelale@gmail.com ili na broj 0913855302.

Veselimo se novoj zajedničkoj akciji u organizaciji HPD-a Kapela iz Zagreba!

Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez