Poziv na akciju čišćenja Poučne staze Okićnica 23. rujna 2023.

subota, 02.09.2023.

Planinarsko društvo Kapela poziva sve zainteresirane planinare i neplaninare, sve zaljubljenike u prirodu i društvo da se pridruže u velikoj akciji sređivanja Poučne staze Okićnica, koja će se održati 23. rujna 2023. godine, pod vodstvom djelatnika Parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje.

POČETAK I TRAJANJE AKCIJE

Okupljanje je u 7 sati iza Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, u Trnjanskoj ulici. Ispred Etno kuće pod Okićem, djelatnici Parka će dati sve upute oko posla, pokazati što i kako raditi. Prije početka akcije svi će dobiti radne rukavice i alat po potrebi te će se oko 9 sati krenuti sređivati stazu. Predviđeni kraj akcije je kad završi, a kada će završiti ovisi o tome koliko će se vrijednih ruku skupiti. U autobus stane 50 zaljubljenika u prirodu, a s tim brojem bi se mogao sav posao završiti najkasnije do 14 sati. Nakon toga ručak: grah i kobase (vegani i vegetarijanci samo grah) u Planinarskom domu Maks Plotnikov, druženje i najkasnije do 18 sati povratak u Zagreb.

O POUČNOJ STAZI OKIĆNICA

Staza je otvorena 2017. godine u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Počinje od Planinarskog doma Maks Plotnikov, duga je 2,5 km te kružno vodi oko Starog grada Okića. Kroz deset poučnih tabli ispričana je priča o jednom od najstarijih očuvanih plemićkih gradova kontinentalne Hrvatske, strateškoj važnosti koju je imao u zaštiti sjeverozapadnih hrvatskih krajeva, obranama od Mongola i turskim opsadama te njegovom propadanju nakon što je prošla turska opasnost. Također je obuhvaćena i geološka prošlost ovog područja, opisani su arheološki nalazi iz vremena prije hrvatskog naseljavanja ovih prostora te je opisana kultura življenja podno starog grada do početka prošlog stoljeća, kao i o važnosti koju Okić ima u povijesti hrvatskog planinarstva jer upravo je ovdje Dragojla Jarnević ispisala prve stranice hrvatskog alpinizma 1843. godine.

KONTAKT

Svi zaljubljenici u prirodu i povijest okićkog kraja koji žele sudjelovati u ovoj akciji mogu se javiti Danieli Delale na mail dadelale@gmail.com ili na broj 0913855302.

Veselimo se novoj zajedničkoj akciji u organizaciji HPD-a Kapela iz Zagreba!

Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

18.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez