Dani planinara Dalmacije 2023.

utorak, 12.09.2023.

Planinarski rujan je u Dalmaciji započeo na obroncima Kozjaka, uz panoramu predivnih Kaštela, gdje se održavala se velika planinarska manifestacija, Dani planinara Dalmacije, pod domaćinstvom HPD-a Malačka – Donja Kaštela.


Slika.

Skup je počeo u petak, 1. rujna 2023., prihvatom i smještajem sudionika u kamp pored doma na Malačkoj. Večer se nastavila putopisnim predavanjem Denisa Vranješa i Sanje Marinov Vranješ, pod nazivom ‘Pireneji: Od Baskije do Katalonije’. Riječ je o dvoje supružnika, planinarskih vodiča, a Denis je k tomu još i vodič instruktor pri HPS-u. Svojim predavanjem, okupljenima su ispričali jednu lijepu planinarsku priču i otvorili večer prepunu ponovnih susreta, prepričavanih anegdota i stvaranja nekih novih uspomena.

Subotnji ranojutarnji sati, sudionike su ispratili na planinarske ture Kozjakom. Organizirane su dvije ture. Polazak je bio od planinarskog doma Malačka do Svetog Ivana Birnja, najvišeg vrha zapadnog dijela Kozjaka. Nakon odmora i pogleda na Kaštela, dio grupe predvođen Ivanom Pericom, vratio se preko Izvora natrag na dom, a ostatak grupe, predvođen Igorom Laurićem, nastavio je grebenom do Orlovog gnijezda.

Po rasporedu je uslijedio ručak, a hrane je bilo kao u restoranu. Vrijedni domari Mara i Marko Topić, zajedno s volonterima iz Društva, pripremili su pasta fažol, manistru na pome, fino varivo i svinjsko pečenje. Odmah nakon toga, uslijedilo je službeno obraćanje domaćina, na tradicionalnom sastanku predstavnika društava. Prisustvovali su tu i predstavnici Grada i TZ-a Grada. Uz riječi zahvale okupljenima se obratio Zvonimir Perica, predsjednik društva, dobrodošlicu u Kaštela poželio je Ivan Udovičić, predsjednik gradskog vijeća, a u ime Hrvatskog planinarskog saveza, okupljene je pozdravio i Bruno Turina, pročelnik Potkomisije za koordinaciju rada stanica.


Slika.

Uslijedila je potom poslijepodnevna planinarska tura predvođena Igorom Laurićem, Kristinom Šustić Vulas, Vlatkom Cvitanić i Sanjom Modrić do prapovijesnog svetišta Gospe od Stomorije, na kojem je bila organizirana degustacija lokalnih vina i proizvoda, odakle su se sudionici vratili Malom feratom natrag na Malačku.

Službeni dio susreta završio je pozdravom sudionika od strane domaćina, na kojem su svoje pozdrave uputili i Bruno Turina i Zvone Ajdučić, potpredsjednik Županijskog saveza planinara Splitsko-dalmatinske županije. Večer se završila odličnom svirkom benda Diktatori, na kojoj su se sudionici neumorno zabavljali više od tri sata.

Manifestacija se završila u nedjelju ujutro zatvaranjem skupa i podjelom zahvalnica, a na skupu je sudjelovalo oko 500 sudionika iz čak 67 planinarskih udruga.

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

Više od 300 djece na prvom susretu malih planinara Hrvatske

24.09.2023.

U Brodskom Drenovcu na obroncima Dilj gore održan je u subotu 23. rujna 2023. prvi susret malih planinara Hrvatske. Na susretu je sudjelovalo više od tri stotine djece iz 13 planinarskih društava u kojima postoji organiziran planinarski rad s djecom, te njihovi voditelji i roditelji. Inicijator i organizator susreta bilo je Planinarsko društvo Zanatlija,

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Reagiranje HPS-a na nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

21.09.2023.

Zastupajući interes cjelokupne planinarske udruge u Republici Hrvatskoj i imajući u vidu da su funkcionalni planinarski domovi nezamjenjiv preduvjet sigurnosti boravka u planinskim područjima, Hrvatski planinarski savez smatra da skrb o planinarskim domovima treba povjeriti planinarskim udrugama koje njima u kontinuitetu upravljaju, ponajprije zato što je angažman planinarskih udruga i planinara jedino stvarno jamstvo za funkcioniranje i održivost planinarske infrastrukture i sigurnost u planinskim područjima.

 Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

Nova ulaganja u planinarsku infrastukturu

19.09.2023.

Na svojoj 2. sjednici 11. rujna 2023. Izvršni odbor HPS-a je, na temelju prijedloga stručnih komisija za planinarske putove i za planinarske objekte usvojio plan upravljanja planinarskom infrastrukturom za iduće projektno razdoblje i odobrio provedbu nabave i distribuciju potrebne građe, materijala, alata i pribora prema iskazanim potrebama planinarskih udruga za uređenje planinarske infrastrukture u skladu s uvjetima projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura.


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez