Održani „Međunarodni Mihovilski dani planinara 2023.“

ponedjeljak, 18.09.2023.

U subotu 16. rujna u okviru programa proslave Dana grada Trilja i blagdana Sv. Mihovila – „Dani Svetog Mihovila 2023.“, kada naš grad Trilj procvjeta i postane mjesto susreta, na južnim padinama Kamešnice održana je središnja tradicionalna planinarska manifestacija u povodu 24. godišnjice osnutka Društva pod nazivom „ Međunarodni Mihovilski dani planinara 2023.“

Slika.

U ranojutarnjim satima, u pod rosom okupanim skloništem sv. Mihovil, počeli su pristizati sudionici iz raznih okolnih društava.

Okupljene je naš vodič Toni Krolo poveo na uspon na najviši vrh Kamešnice, Konj 1856 m, a u vođenju su mu asistirali Josip Batinić i Snježana Plazonja.

Uspon je išao preko Žlabine, takozvanom starom stazom koju je uredio i markirao PD Jelinak. Ugodne temperature i predivna bukova šuma, olakšali su uvjete uspona, a nešto više od 40 sudionika, nakon samo 3 sata uspelo se na Konja.

Na vrh su na mahove dolazili i odlazili oblaci, ali zadržavali su se tek toliko da pogledu daju dovoljnu dozu mističnosti, ali i da razotkriju fantastične vidike na Livanjsko polje, Buško jezero te okolne vrhove.

Natrag smo se uputili grebenskom stazom te preko Razdolja i Livadica te nakon 2 i po sata stigli natrag na sklonište.

Tamo su naši vrijedni članovi pripremili okrijepljujući grah za oko 80 sudionika iz 10-ak planinarskih udruga, a nakon takve okrijepe i odmora se i zapjevalo.

Zahvaljujemo se svim sudionicima, uvijek ste nam dragi gosti.

Zahvaljujemo se i našim vrijednim vodičima te ostalim članovima koji su doprinijeli da još jedni Mihovilski dani ostanu svima u ovako lijepom sjećanju.

Hvala i Gradu Trilju zajedno s gradonačelnikom na pokroviteljstvu manifestacije. I nesebičnoj podrški u radu Društva

IZVRŠNI ODBOR PLANINARSKOG DRUŠTVA JELINAK TRILJ

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara na Bilogori

Dani hrvatskih planinara na Bilogori

26.05.2024.

Središnja godišnja planinarska manifestacija hrvatskih planinara – Dani hrvatskih planinara – ove se godine održava na Bilogori. Središnje mjesto svih događanja je planinarski dom Kamenitovac u Maglenči, a domaćin je HPD Bilogora, Bjelovar. Dani hrvatskih planinara ove su godine u znaku obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 100 godina planinarstva u Bjelovaru.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

U Paklenici održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Paklenici održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

13.05.2024.

U Nacionalnom parku Paklenica održana je od 10. do 12. svibnja 2024. glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA). Domaćin tog središnjeg europskog planinarskog događaja bio je Hrvatski planinarski savez, a skup je bio posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez