40. obljetnica Dubovačkog planinarkskog puta

ponedjeljak, 16.10.2023.

Ovogodišnja, tradicionalna listopadska hodnja po Dubovačkom planinarskom putu protekla je u znaku obilježavanja 40.obljetnice otvaranja puta koji prolazi kroz karlovačko – ozaljsko podbrežje, od Ozlja preko Vodenice (538 m), sv.Križa (318 m), rijeke Dobre i pl.kuće „ Zvonimir Plevnik “ na Klavariji do Karlovca, povezujući dva stara grada Dubovac u Karlovcu i stari grad Ozalj.

Slika.

Svečano otvorenje puta bilo je 22.10.1983.god. u starom gradu Ozalj, a u prigodi obilježavanja 60-godišnjice Planinarskog društva „Dubovac“ i 100–godišnjice organiziranog planinarstva u Karlovcu.

Subotnje prohladno, vedro jutro, ozarena lica planinara koji kreću busom do Starog grada Ozlja, ishodišta hodnje. Nakon pozdravnih i prigodnih riječi Ivana Pernara, doajena Karlovačkog planinarstva, uzima se oprema, prolazimo pored crkve Sv.Vida i ulazimo na trasu puta dužine od 28 kilometara s visinskom razlikom oko 1200 metara. Gotovo idealno vrijeme za hodnju, prekrasne vizure okupane jesenskim bojama, uz malo više odmora, druženja, bilo je poticajno da svih 56 planinara, među njima i desetogodišnja Nea Matijašić, uspješno dođu do pl.kuće „Zvonimir Plevnik“ na Kalvariji.

Podijeljene su Zahvalnice za sudjelovanje na Pohodu i to HPD“Učka“ Rijeka, HPD“Zagreb-Matica“ Zagreb i HPD“Martinščak“.

Posebno Priznanje dodijeljeno je Ivanu Pernaru za nemjerljiv doprinos pri trasiranju, uređenju, održavanju i promoviranju Dubovačkog planinarskog puta.

U popodnevnim satima upriličeno je prigodno druženje na Kalvariji.

Koristimo priliku zahvaliti se Hrvatskom planinarskom savezu, koji nam je u okviru suradnje s tvrtkom Hervis Sport in Moda d.o.o. pružio potporu u pripremi i organizaciji obilježavanja obljetnice Dubovačkog planinarskog puta.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez