Izvješće o održanom Tečaju za markaciste i Sastanku održavatelja i korisnika planinarskih putova na području Samoborskog i Žumberačkog gorja – 4. i 5. studenog 2023. u Samoboru

nedjelja, 05.11.2023.

Tečaj za markaciste

U organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a i suorganizaciji HPD „Japetić“ Samobor održan je 4. i 5. studenog 2023. u Samoboru Tečaj za markaciste. Voditelj tečaja bio je Nenad Greblički, HPD „Japetić“ Samobor, markacist instruktor, član Komisije za planinarske putove, povjerenik za područja Samoborskog i Žumberačkog gorja uz pomoć u organizaciji i provedbi tečaja Ive Žulić, PDS „Velebit“ Zagreb, markacistice voditeljice i suradnice Komisije za planinarske putove, povjerenica za područja Hrvatskog Zagorja i Međimurja. U izvedbi teorijskog i praktičnog dijela tečaja sudjelovali su i Hrvoje Gold, HPD „Vihor“, markacist instruktor, voditelj Komisije, Marijana Žnidarec, HPD „Vihor“ Zagreb, markacist voditelj, članica Komisije, Majda Rončević, PD „Zanatlija“ Osijek, markacist voditelj, povjerenica za planinarske putove Slavonije te u praktičnom dijelu tečaja i iskusni markacisti i suradnici Komisije Zvonko Lovreković, HPD „Željezničar“ Zagreb, zamjenik povjerenika za Medvednicu i Boris Davčev, HPD „Japetić“ Samobor, povjerenik za Sjeverni i Srednji Velebit.

Teorijski dio tečaja je održan u prostorijama Centra za mlade Bunker u Samoboru, a praktični dio na odabranim planinarskim putovima Samoborskog gorja.

Zbog najavljene nepovoljne vremenske prognoze za nedjelju, praktični dio tečaja održan je u subotu, a teorijski u nedjelju.

Na praktičnom dijelu tečaja polaznici su raspoređeni u šest grupa te su, uz nadzor markacista instruktora i markacista voditelja, obnovili više putova na Samoborskom gorju. U prvom dijelu praktičnog dijela tečaja je prikazan markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča. U drugom dijelu polaznici su sa svojim instruktorima otišli na svoju stazu te tamo u praksi naučili sve o pripremi markacijske akcije te obnavljali markacije. U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove i četke.

U nedjelju su, kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima, polaznici upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), planinarskim obilaznicama, vrstom radova na planinarskim putovima, organizaciji markacista, alatom i priborom za označavanje planinarskih putova, popratnim administrativnim obrascima i postupcima, informatičkim rješenjima (mrežne stranice Komisije, Registar planinarskih putova, obilaznica i markacista, Interaktiva karta, Prijenos nadležnosti nad putovima), a obaviješteni su i s ciljevima, načinom provedbe i njihovom ulogom u projektu „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko markacističko obrazovanje završili pozitivno ocijenjenim rezultatima provjere znanja, što pokazuje njihovo zanimanje za uređivanje i održavanje planinarskih putova.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Tečaj su uspješno završila 34 člana sljedećih planinarskih udruga: HPD Bregana, Bregana, HPD Japetić, Samobor, HPD Jastrebarsko, Jastrebarsko, HPD Kapela, Zagreb, HPD Runolist, Zagreb, HPD Vihor, Zagreb, HPD Zagreb-Matica, Zagreb, HPD Željezničar, Zagreb, PD Bistra, Donja Bistra, PD Dubovac, Karlovac, PD Pinklec, Sveta Nedelja, PD Sveti Rok, Sveta Nedelja, PK Scout, Samobor.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi -> Pregled.

Zahvaljujemo HPD „Japetić“ Samobor na suorganizaciji tečaja te Centru za mlade Bunker u Samoboru na domaćinstvu i osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na području Samoborskog i Žumberačkog gorja te ostalih hrvatskih planina na kojima djeluju planinarske udruge novih školovanih markacista pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Sastanak Komisije i predstavnika planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova

Uz tečaj je održan i sastanak Komisije s predstavnicima planinarskih društava koja održavaju planinarske putove i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Samoborskog i Žumberačkog gorja.

Na sastanku je predstavljen ustroj i djelovanje Komisije za planinarske putove HPS-a, zadaće markacista, projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a, te mogući oblici međusobne suradnje Komisije, planinarskih društava, zaštićenih područja, HGSS-a i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova na tom području.

Sastanak je vodio Hrvoje Gold, markacist instruktor Komisije za planinarske putove HPS-a, a sastanku su prisustvovali predstavnici HPD „Japetić“ i PD „Scout“ Samobor, PD „Sveti Rok“ Sveta Nedelja, HPD „Runolist“ i HPD „Željezničar“ Zagreb, Javne ustanove Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje i HGSS-a stanica Samobor.

Komisija za planinarske putove HPS-a.

Slika 1 od 37.Slika 2 od 37.Slika 3 od 37.Slika 4 od 37.Slika 5 od 37.Slika 6 od 37.Slika 7 od 37.Slika 8 od 37.Slika 9 od 37.Slika 10 od 37.Slika 11 od 37.Slika 12 od 37.Slika 13 od 37.Slika 14 od 37.Slika 15 od 37.Slika 16 od 37.Slika 17 od 37.Slika 18 od 37.Slika 19 od 37.Slika 20 od 37.Slika 21 od 37.Slika 22 od 37.Slika 23 od 37.Slika 24 od 37.Slika 25 od 37.Slika 26 od 37.Slika 27 od 37.Slika 28 od 37.Slika 29 od 37.Slika 30 od 37.Slika 31 od 37.Slika 32 od 37.Slika 33 od 37.Slika 34 od 37.Slika 35 od 37.Slika 36 od 37.Slika 37 od 37.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez