Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH upućen u saborsku proceduru

petak, 10.11.2023.

Na svojoj 262. sjednici 9. studenoga 2023. Vlada RH donijela je odluku o upućivanju Nacrta prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske u saborsku proceduru. Za planinarske udruge i članstvo taj je zakon značajan jer se posebnim člankom definira upravljanje i korištenje planinarskih objekata koji se nalaze na zemljištu uknjiženom kao vlasništvo Republike Hrvatske. U pripremi te odluke Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine provelo je e-savjetovanje s javnošću za Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske i 31. listopada 2023. objavilo je izvješće o provedenom e-savjetovanju u kojem se navodi da se imajući u vidu komentare HPS-a i planinarskih društava pristupilo doradi nacrta zakonskog teksta.

U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta koji je bio objavljen u e-savjetvanju objavljenom 1. rujna 2023., u kojemu je bilo predviđeno da županije i javne ustanove raspolažu planinarskim objektima davanjem u zakup a HPS i planinarske udruge nisu bile ni spomenute, novim uređenjem zakonskog teksta napravljen je iskorak u smjeru uvažavanja uloge planinarskih udruga na način da će se korištenje objekta uređivati ugovorom o korištenju i održavanju, zaključenim na neodređeno vrijeme i bez naknade. Uz ostalo, zakonskim tekstom definirane su sve vrste planinarskih objekata te njihova osnovna funkcija sigurnosti te boravka i odmora planinara i drugih posjetitelja, kao i obveze pružatelja ugostiteljskih usluga prehrane i pića da planinarima i drugim posjetiteljima omoguće korištenje vanjskih i unutrašnjih sadržaja u planinarskom domu neovisno o tome koriste li njihove usluge prehrane, pića i napitaka. Iz poslova upravljanja planinarskim objektima uklonjene su županije, a javne ustanove i ministarstvo nadležno za državnu imovinu zakonom primaju na sebe obvezu investicijskog održavanja planinarskih objekata. U odnosu na izvorni nacrt zakonskog teksta, u kojemu se planinarske udruge i njihova uloga u planinarskim objektima nisu spominjale, u usvojenom Nacrtu prijedloga Zakona Hrvatski planinarski savez spominje se 14 puta, a planinarske udruge 8 puta.

Cjelovit Nacrt Prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, objavljen je na stranicama Vlade Republike Hrvatske (DOC format).

Dio obrazloženja Vlade RH i zakonskog teksta koji se odnosi na planinarske objekte dostupan je ovdje (DOC format).

Kao što je poznato, sa ciljem boljeg uređenja HPS je u e-savjetovanju i na nizu sastanaka s nadležnim ministarstvima ukazao na važne činjenice i na nedostatke predloženog zakonskog teksta te predložio konstruktivna rješenja za održivo funkcioniranje planinarskih objekata. Stajališta HPS-a o tim pitanjima utvrđena su odlukama Izvršnog odbora i zaključcima Tematskog savjetovanja s upravljačima planinarskih udruga koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, održanom u sjedištu Hrvatskog planinarskog saveza u Zagrebu. Poštujući proceduru donošenja javnih akata Hrvatski planinarski savez pratit će i dalje postupak donošenja Zakona te se konstruktivno zalagati za postizanje i primjenu funkcionalnih i održivih rješenja za sve planinarske objekte.

Slika.

Najnovije vijesti

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

Alpinistička ekspedicija u Patagoniju povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj

28.11.2023.

Prva od niza akcija povodom 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, alpinistička je ekspedicija HPS-a koja će se u Južnoj Americi održati u razdoblju od 12. siječnja do 10. veljače 2024. godine. Svojevrsan penjački Dream Team od sedam naših vrhunskih penjača koji ima nebrojeno najtežih uspona na svim kontinentima obilježit će našu obljetnicu usponima u Patagoniji (Argentina).

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

Održan seminar za voditelje općih planinarskih škola

20.11.2023.

Sa ciljem razmjene informacija i iskustava u svrhu usklađivanja i unaprjeđenja načina izvođenja planinarskih škola u udrugama članicama HPS-a, u subotu 18. i nedjelju 19. studenoga održan je u planinarskom domu Bijele stijene u Tuku Seminar za voditelje općih planinarskih škola. Seminar je organizirala Komisija za školovanje HPS-a...

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

Obavijest u vezi izmjena zakonskog teksta o upravljanju planinarskim objektima

13.11.2023.

Ne osporavajući pravo političkih stranaka, udruga, pojedinaca ili bilo kojeg drugog subjekta da iznose svoja stajališta i organiziraju svoje aktivnosti prema svojim uvjerenjima, Hrvatski planinarski savez smatra potrebnim podsjetiti na važne činjenice...


footer
Copyright 2023 © Hrvatski planinarski savez