Izvještaj s održanog Hrvatskog državnog prvenstva/SHS prvenstva u lednom penjanju (prvo kolo) 11.studenog 2023.godine

ponedjeljak, 27.11.2023.

U subotu, 11.studenog 2023.godine održano je Hrvatsko državno prvenstvo/SHS prvenstvo u lednom penjanju (prvo kolo). Ukupno je sudjelovalo 4 žene i 10 muškaraca, iz 3 države.

Natjecanje se je sastojalo od 4 kvalifikacijska smjera (2 na top, 2 na lead) te jednog finalnog smjera (lead) koji se je razlikovao za žene i za muškarce. Žene su u kvalifikacijama imala 3 smjera, 1 na top i 2 na lead.

Smjerovi u kvalifikacijama penjali su se jedan za drugim s vremenskim ograničenjima.

Tako su najtecatelji imali težak zadatak, dok gledateljima nije falilo akcije, te je atmosfera bila uvijek ispunjena navijanjem.

Oba finalna smjera su bila teška i gledateljima nije nedostajalo uživanja u atraktivnim pokretima i gibovima natjecatelja.

S ciljem poboljšanja atraktivnosti smjerova i ažurnosti s trenutnim standardima natjecanja, Komisija za alpinizam HPS-a je nabavila nove grifove (tvrtke S.M.A.R.T. iz Slovenije), koji

su izazvali oduševljenje natjecatelja.

Postavljači smjerova:

• Krunoslav Tomorad- kvalifikacije (uz pomoć Bruno Crljenić)

• Mario Musulin- finale

Suci:

Andrej Pečjak

Breda Ivanek

suci pripravnici:

Krunoslav Tomorad

Tea Čalogović

Rezultati:

Prva 3 mjesta SHS žene:

1. Maja Šuštar Habjan- slo

2. Marta Krejan Čokl- slo

3. Tea Čalogović- hr

Prva 3 mjsta SHS muški:

1. Marko Guna-slo

2. Lukas Grbac Lacković-hr

3. Miha Guna-slo

Prvenstvo Hrvatske

žene

1.Tea Čalogović- AO Mosor

muškarci

1.Lukas Grbac Lacković- AO Velebit

2.Nikica Lovrić- AO Željezničar

ukupni rezultati

Posebno smo sretni radi naših natjecatelja, a pohvalili bi Lukasa koji je uspješno parirao Slovencima i završio na postolju ispred mnogih iskusnijih natjecatelja. Bravo Lukas! Također, debitant Nikica Lovrić koji je ove godine ušao u svijet penjanja pokazao je da se i početnici mogu napenjati i isprobati novu disciplinu.

Ovim putem se zahvaljujemo našim sponzorima Bim sport, Hive, Paklenica Nacionalni park, Komisiji za alpinizam HPSa te volonterima AO Zagreb-Matica i AO PDS Velebit.

Kad se udruže zajedničke snage dobije se događaj koji se odvio u subotu. Zrakom je odjekivalo navijanje gledatelja, topli čaj i pizza ugrijali su nas iznutra dok je jedinstvo ugrijalo srca svakog od sudionika.

Vidimo se iduće godine u Zagrebu.

Autori slika: Mario Musulin i Ivona Bogović

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez