Održan Skup speleologa Hrvatske u Čakovcu 2023. godine

ponedjeljak, 27.11.2023.

U razdoblju od 25.-26. studenog 2023., u Čakovcu je održan Skup speleologa Hrvatske 2023. u organizaciji Speleološke udruge „Međimurje“ iz Čakovca, pod pokroviteljstvom Komisije za speleologiju HPS-a, Hrvatskog speleološkog saveza, Zagrebačkog speleološkog saveza, Istarskog speleološkog saveza i Grada Čakovca.

Na skupu speleologa Hrvatske sudjelovalo je 209 sudionika iz 30 različitih speleoloških društava i drugih udruga i ustanova. Sudionici su bili iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Austrije.

Skup speleologa Hrvatske odvijao se kroz niz aktivnosti kroz tri dana. U petak je održano znanstveno-popularizacijsko i edukativno događanje „Istraživači 21. stoljeća“ u III. Osnovnoj školi u Čakovcu. To je 10 paralelnih radionica iz STEM područja na kojima su se djeca upoznala sa zanimljivim temama od bioraznolikosti i georaznolikosti, klimatskih promjena do speleologije.

neki opis neki opis

Znanstveno-popularizacijsko i edukativno događanje „Istraživači 21. stoljeća“, Foto: Dalibor Paar

Isti dan su pristizali prvi registrirani sudionici Skupa te zabavni dio večeri u „Centru za mlade – CeZAM“ Čakovec. U večernjim satima počeli su se okupljati sudionici skupa, koji su za vikend bili smješteni u sportskoj dvorani ekonomske škole Čakovec.

U subotu u srednjoj školi u Čakovcu je bilo otvorenje Skupa speleologa Hrvatske. Nakon otvorenja održana su četiri bloka predavanja u kojima je predstavljeno 24 usmenih priopćenja te posterska sekcija s ukupno 12 posterskih priopćenja.

neki opis neki opis neki opis

Predavanja i posteri, Foto: Damir Janton

Zbornik sažetaka svih predavanja i postera može se skinuti u pdf-u sa sljedećeg linka: ZBORNIK SAŽETAKA

Istovremeno se održavao Speleo Film Festival u organizaciji društva „Osmica“ iz Karlovca te izložba speleofotografija. Pobjednički film na Speleo Film Festivalu 2023. godine bio je „Primadona“ autora Tomaža Grdina.

Od 10 najboljih fotografija, na fotonatječaju prema izboru Stručnog žirija pobijedila je fotografija „Strpljenje“ autora Tina Rožmana (HBSD), dok je odlukom sudionika Skupa pobijedila fotografija „My fair lady“ autorice Gorane Perić iz SO PDS Velebita. Najbolje fotografije nagrađene su poklon-bonom u vrijednosti od 250 eura koju je osigurala volonterska speleološka inicijativa Čisto podzemlje.

neki opis

Speleo Film Festival 2023, Foto: Damir Basara

neki opis

Izložba speleofotografija, foto Mate Zoričić

neki opis

„Strpljenje“ autor, Tin Rožman (HBSD) - pobjednička fotografija prema odluci Stručnog žirija

neki opis

„My fair lady“, autorica: Gorana Perić (SO PDS Velebit)- pobjednička fotografija prema odluci sudionika Skupa

Nakon održanog stručno-znanstvenog dijela Skupa uspješno je održana speleoalka u organizaciji Speleološkog odsjeka HPD „Željezničar“ iz Zagreba, u parku Perivoju Zrinskih. Nagradu za pobjednike osigurao je BIM SPORT d.o.o. iz Varaždina. Do ranih jutarnjih sati održavala se glazbena večer u „Centru za mlade – CeZAM“ u Čakovcu.

U nedjelju ujutro u prostorijama Srednje škole Čakovec održani su sastanci krovnih speleoloških organizacija. Nakon organiziranog ručka, nekolicina zainteresiranih sudionika sudjelovala je u organiziranom posjetu Spomendomu rudarstva Cimper u Murskom središću.

neki opis

Redovna skupština KS u nedjelju, foto: Valentina Kraš

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez