Izvještaj sa skupa alpinista Paklenica 2023.

utorak, 05.12.2023.

Vikend 25-26.11.2023. održan je skup alpinista Hrvatske u Paklenici. Olujna bura i naleti snijega dočekali su u subotu 70 tak alpinista/ica.
Subota je bila rezervirana za organizirane dijelove skupa, dok je nedjelja ostavljena za penjanje.

19 polaznika iz različitih alpinističkih jedinica Hrvatske (3 AO Velebit, 3 AK PUT, 3 AO Zagreb Matica, 4 AO Željezničar i 6 AO Mosor) prisustvovalo je radionici Samospašavanja i prve pomoći, koja se održala u tunelima u Nacionalnom parku Paklenica. Radionica je bila podijeljena u 2 dijela: Samospašavanje i prva pomoć; od kojih je svaki dio započeo teoretskim predavanjem a nastavio s vježbama.
Samospašavanje su vodili iskusni alpinist Bojan Rafaj (RAK) i HGSSovac Diego Košta (RAK).
Kroz interaktivno predavanje Bojan je polaznicima predstavio različite scenarije mogućih nesreća prilikom penjanja naveze, a nakon toga i načine pristupa unesrećenom.
Slijedile su vježbe koje su prvo bile demonstrirane, a potom ih je svaki polaznik više puta ponovio. Prvo se prošla vježba blokiranja spravice dok se osigurava prvog penjača u vodstvu, zatim prelazak čvora (oštećenog užeta) prilikom abseila, te vježba spuštanja unesrećenog penjača pomoću 2 užeta cijelom duljinom (oko 120 m, ako su užeta po 60m).
Zadnja vježba, tandem abseil tj. abseil u paru s unesrećenim, samo je demonstrirana.
Nakon kratkog predaha slijedila je radionica o prvoj pomoći. Naizmjenično su predavanje održali Nike Šestanović (AO Željezničar), Bruno Crljenić i Lukas Grbac Lacković (AO Velebit), u kojem su se koncentrirali posebno na moguće ozljede u penjanju. Slijedile su vježbe: pristup unesrećenom i prvi pregled, zbrinjavanje hitnih stanja unesrećenog penjača, imobilizacija ozlijeđenih dijelova tijela, itd.

Drugi dio dana bio je rezerviran za sastanke.
Popodne smo započeli Okruglim stolom alpinista instruktora i alpinista.
Stolu je prisustvovalo 4 instruktora: Vedrana Simičević (RAK), Domagoj Bojko (AO Velebit), Dado Mesarić (AO Željezničar), Siniša Atlija(HPD Bilogora) i 10 alpinista iz različitih alpinističkih jedinica cijele Hrvatske.
Razgovaralo se o aktualnim temama i kako podići hrvatski alpinizam na viši nivo. Najviše se raspravljalo o instruktorima alpinizma (uvjeti za pristupanje ispitu te njihovo relicenciranje), zimskoj alpinističkoj školi te kampovima ili nekom obliku mentorstva za perspektivne alpiniste.
Uslijedio je sastanak pročelnika i zamjenika alpinističkih jedinica u Komisiji za alpinizam HPSa. Sastanak je okupio predstavnike svih 7 alpinističkih jedinica: AO Matica Zagreb, AO Velebit, AO Željezničar, AK PUT, RAK, AO Varaždin, AO Mosor. Osim tema koje su se raspravljale i za okruglim stolom, u sklopu ovog sastanka razgovaralo se io situacijama u pojedinim odsjecima te kako se bolje povezati.

Večer je završila blagim tulumom. Uz zvukove stišavajuće bure otišli smo na zasluženi odmor.

U nedjelju nas je Paklenica počastila sa dosta boljim vremenom, te se većina alpinista uputila u stijenu. Penjalo se sve i svašta, od trilogije u Anića kuku, BWSCa, Nostalgije, Infinita, Pink Panthera, Brahma pa sve do lakših kukova.
Posebno se zahvaljujemo Nacionalnom parku Paklenica na osiguranom ulasku u park za sudionike i za korištenje tunela za radionicu, te Restaurant Dinko na prostoru za sastanke i tulum.
Ovaj skup je pokazao važnost sastajanja u osobno vodećih ljudi u hrvatskom alpinizmu, tek otvorio goruće teme i dao usmjerenje za aktivnosti 2024. godine. Redovito ponavljanje ovakvog skupa prepoznato je kao nužnost za kontinuitet razvoja alpinizma u Hrvatskoj. Pročitajte i neke od utisaka sudionika raznih dijelova skupa.

Tena Šarić, AK PUT
Paklenica nas je još jednom lijepo ugostila, a mi smo to ovaj put iskoristili za druženje uz edukaciju na prvom Skupu alpinista Hrvatske. Na samom početku radionice, kroz upoznavanje, uvod i pripremu, bilo je jasno da se radi o odličnoj organizaciji. Upijali smo Bojanove demonstracije, ponavljali i diskutirali kako bismo što spremniji izašli na stijenu. Vani bura nije jenjavala, a na nama je da vježbu primijenimo na visini. Cilj je bio da situacija bude što realnija, a tome su pridonijeli olujni vjetar i snijeg u zraku koji su pribranosti tražili i dozu više. Uz stručno vodstvo ove radionice doživjeli smo posebno iskustvo te nakon nekoliko sati posvećenih učenju i savladavanju novih vještina u svijetu vertikale, još jednom smo utvrdili i postupke pružanja prve pomoći unesrećenima u planini. Nakon popodnevnog predaha uslijedilo je večernje opuštanje u alpinističkom stilu. Nema boljeg od aktivnosti u prirodi koja nas uči koliko su i najmanji detalji vrijedni pažnje, naročito u društvu iskusnijih, a ovaj je vikend bio upravo takav! I zato smo zahvalni vodstvu i svim sudionicima s kojima smo imali priliku razmijeniti iskustvo i doživjeli „u malom“ ono što alpinizam doista i jest.

Goran Glumac, alpinist, sudionik okruglog stola za instruktore alpinizma i alpiniste
Sudjelovanje na ovom skupu alpinista za mene je bilo odlično iskustvo. Prije svega sudjelovao sam na okruglom stolu alpinista gdje su se skupili instruktori alpinizma i alpinisti iz svih alpinističkih odsjeka i klubova u Hrvatskoj, te komisija za alpinizam. Najviše smo razgovarali o razvoju alpinizma u Hrvatskoj u narednih 5 godina, stavljajući pri tome naglasak na mlade i perspektivne alpiniste te potrebi za mentoriranjem istih kako bi se razvili u što sposobnije i iskusnije članove alpinističke zajednice. Drago mi je da je se za okruglim stolom našlo različitih članova s obzirom na iskustvo u bavljenju alpinizmom, ali i različitim pogledom na sam alpinizam, što je rezultiralo iznošenjem različitih mišljenja o svakoj dotaknutoj temi. Nadam se da ćemo se ponovno okupiti u još većem broju i da će se razvoj alpinizma u Hrvatskoj usmjeriti prema zajedničkim ciljevima svih odsjeka i klubova.

Matej Nelc, zamjenik pročelnika RAKa
Protekle subote u Starigradu Paklenica, u 18 sati održan je sastanak pročelnica/ka te zamjenica/ka pročelnika hrvatskih alpinističkih klubova i odsjeka. U ime Riječkog Alpinističkog Kluba, kao zamjenici pročelnika Alena Božića, imali smo čast prisustvovati ja i moj brat Denis. Na sastanku upoznali smo se sa pročelnicama, pročelnicima ili predstavnicima svih AO i AK Hrvatske.
Sastanak je otvoren kratkim predstavljanjem svih prisutnih, nakon čega su se predstavili generalni planovi za nastavak djelovanja komisije za alpinizam od strane pročelnika komisije. Također se raspravljalo o uvođenju brojnih radionica na razini HPS-a (radionice dry toolanja, zimski tečajevi…), kao i organiziranju kampova van Hrvatske, kako za početnike, tako i za napredne alpiniste (kamp moje prve Alpe, napredni alpinistički kamp…). Kroz pojedinačno predstavljanje događanja te problematika u klubovima i odsjecima potaknuti su izvrsni razgovori, te raznovrsne ideje i rješenja za poboljšanje i unapređenje općenito alpinizma u Hrvatskoj.
Sastanak pročelnica i pročelnika hrvatskih alpinističkih klubova i odsjeka odličan je način da se na godišnjoj bazi olakša komunikacija te rad između svih klubova i odsjeka u Hrvatskoj, te da se kroz razgovore uživo riješe najčešća pitanja i problematike. Kao predstavnicima Riječkog Alpinističkog Kluba bila nam je čast prisustvovati ovom događaju, te se nadam da će se taj trend nastaviti i da se vidimo dogodine.

Hvala svima na velikom odazivu i super provodu. Komisija za alpinizam HPS-a sufinacirala je ovaj skup.

Slika 1 od 5.Slika 2 od 5.Slika 3 od 5.Slika 4 od 5.Slika 5 od 5.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez