Međunarodni dan planina 11. prosinca

petak, 08.12.2023.

Slika.Jedanaesti prosinca obilježava se svake godine kao Međunarodni dan planina. Taj dan proglasila je Opća skupština UN-a, nakon što su tijekom Međunarodne godine planina 2002. brojni stručnjaci ukazali na potrebu stalnog osvješćivanja svjetskog stanovništva o golemom značenju planina i nužnosti održivog razvoja koji omogućava njihovo očuvanje.

Ove godine tema Međunarodnog dana planina je obnavljanje planinskih ekosustava.

U svojoj najavi povodom Međunarodnog dana planina 2023. Ujedinjeni narodi ističu da su planine prirodni dragulji koje bismo trebali čuvati. Prema pokazateljima UN-a, one su dom za 15% svjetske populacije i u njima se nalazi oko polovica žarišta svjetske bioraznolikosti. Planine daju slatku vodu za svakodnevni život polovici čovječanstva, pomažu u održavanju poljoprivredne proizvodnje i opskrbe čistom energijom i lijekovima. Nažalost, planine su pod prijetnjom klimatskih promjena, prekomjernog iskorištavanja i kontaminacije, povećavajući rizik za ljude i planet. Međunarodni dan planina 2023., pod naslovom “obnova planinskih ekosustava” prilika je za povećanje svijesti o važnosti planinskih ekosustava i pozivanje na rješenja temeljena na prirodi, najbolje prakse i ulaganja koja grade otpornost, smanjuju ranjivost i povećavaju sposobnost planina da se prilagode prijetnjama i ekstremnim klimatskim događajima.

Ne treba zaboraviti da su hrvatske planine jedinstvene u svijetu upravo po svojoj velikoj raznolikosti na relativno malom prostoru. Najviše hrvatske planine pripadaju Dinarskom gorju i karakterizira ih ekološki iznimno osjetljiv krški reljef. Protežu se smjerom sjeverozapad – jugoistok, uzduž jadranske obale u nekoliko usporednih nizova, koji počinju s otočnim planinama. Za razliku od Dinarida, planine i gore panonskog i peripanonskog prostora uglavnom su stare geološke građe, blažih strmina, razmjerno niske te bogate vodom i vegetacijom. Njihov smjer pružanja nije jedinstven, ali se nigdje ne podudara s dinarskim. Odlikuje ih brojnost vodenih tokova koji su kroz stoljeća usjekli duboke doline i tako stvorili šarolik reljef. Zbog male visine u odnosu na svjetska velegorja, većina je naših vrhova planinarski razmjerno lako dostupna, što hrvatske planine čini vrlo pogodnim, praktički idealnim za planinarenje. Ljepota i raznolikost hrvatskih planina, ali i rano prepoznavanje njihova značaja i vrednovanje, ujedno su i razlozi što se organizirano planinarstvo u Hrvatskoj počelo razvijati vrlo rano (još 1874.), po čemu smo bili među prvima u Europi, te što su prve inicijative za zaštitu okoliša u Hrvatskoj nastale u upravo u okvirima planinarske udruge. Hrvatski planinarski savez je i danas najveća hrvatska udruga posvećena zaštiti okoliša.

Sa ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti očuvanja planina, svake se godine Međunarodni dan planina u Hrvatskoj obilježava raznovrsnim akcijama.

Ususret međunarodnom danu planina u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit 8. prosinca u Kući Velebita u Krasnu održavaju se stručna predavanja i izložba fotografija “Živi svijet Velebita” Ivana Vukušića o o važnosti razvoja planinskih područja. Predavanje „Dr. Ivan Krajač i njegova kuća na Zavižanu“ održat će prof. Ana Lemić, predsjednica gospićkog PD-a Visočica i Ogranka Matice Hrvatske i, a u ime Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) predavanje „Zavižan – između snijega, vjetra i sunca“ Kornelija Špoler Čanić i Vjeran Magjarević.

Komisija za zaštitu prirode Hrvatskog planinarskog saveza Međunarodni dan planina obilježava promocijom nove generacije čuvara planinske prirode. Dodjela znački, diploma i iskaznica čuvara planinske prirode održava se u subotu 9. prosinca 2023. u planinarskom domu Omanovac na Psunju. Značke, diplome i iskaznice primit će 30 čuvara planinske prirode, koji su uspješno položili ispit za čuvare planinske prirode.

U nedjelju 10. prosinca 2023. na Papuku organizira se izlet “Prošlost i sadašnjost na južnim padinama Papuka”, a koji organiziraju i vode udruga Slavonski planinari i djelatnici Parka prirode Papuk. Obilazak uključuje kretanje nemarkiranim stazama Papuka (oko 9 kilometara dužine).

Javna ustanova Natura viva, JU Nacionalni park Risnjak, Veleučilište u Karlovcu, Studentski centar Karlovac i Hrvatski fotosavez u Studentskom centru Karlovac 11. prosinca u 18 sati otvaraju izložbu fotografija „Bajke planina“.

Također, uz Međunarodni dan planina, u knjižnici Dugave u Zagrebu održat će se 13. prosinca u 18 sati predstavljanje planinarskog vodiča Premužićeva staza autora Alana Čaplara, kojega su povodom 90. obljetnice Premužićeve staze, izdali Hrvatski planinarski savez, JU Nacionalni park Sjeverni Velebiti i JU Park prirode Velebit. Ovaj planinarski vodič predstavlja obilježja Velebita, povijesni, arhitektonski i planinarski značaj Premužićeve staze te daje detaljan opis puta i zanimljivosti uz Premužićevu stazu.

Uz navedeno, brojne planinarske udruge obilježit će Međunarodni dan planina prigodnim predavanjima i izletima u planine.

Slika.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez