Dodijeljene godišnje nagrade HPS-a za planinarski rad i postignuća u 2023. godini

ponedjeljak, 18.12.2023.

Izvršni odbor HPS-a svake godine odlučuje o dodjeli godišnjih nagrada udrugama, akcijama i pojedincima koji su se istaknuli svojim rezultatima u HPS-u u tekućoj godini. Na temelju praćenja rada tijekom cijele 2023. i obrazloženja iz kojih je vidljiv konkretan doprinos organiziranom planinarstvu u protekloj godini, Izvršni je odbor HPS-a na svojoj 4. sjednici odlučio o dodjeli godišnjih nagrada HPS-a za 2023. godinu. Nagrade su dobitnicima na Novogodišnjoj sjednici Izvršnog odbora HPS-a 18. prosinca u Domu HPS-a u Zagrebu svečano uručili predsjednik HPS-a Darko Berljak i predsjednik Izvršnog odbora HPS-a doc. dr. sc. Igor Eterović.

Slika.

Najbolja planinarska udruga

U kategoriji najbolje planinarske udruge Izvršni odbor odlučio je nagraditi planinarsko društvo koje se istaknulo u ovoj godini uzornim radom u svim planinarskim djelatnostima. To osobito uključuje aktivno djelovanje u promociji planinarstva, uređenju planinarskog doma i organizaciji niza velikih akcija, uključujući Dan planinara Dalmacije. Rad Društva prepoznatljiv je u cijeloj Hrvatskoj, a i mnogo šire. Najbolja planinarska udruga je Hrvatsko planinarsko društvo Malačka Donja Kaštela iz Kaštel Starog.

Slika.

Najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi

Nagrada se dodjeljuje planinarki koja se u ovoj godini osobito istaknula svestranim kvalitetnim organizacijskim radom u svojem društvu, vođenjem planinarske škole i velikog broja izleta, angažmanom u županijskom planinarskom savezu te povezivanjem s drugim udrugama i ustanovama na području Istre. Nagrada za najbolji društveni rad u planinarskoj udruzi dodjeljuje se Patriciji Jedrejčić za djelovanje u PD-u Pazinka, Pazin.Slika.

Najbolje organizirana akcija

U kategoriji najbolje organizirane akcije nagrada se dodjeljuje za pripremu i izvedbu planinarske manifestacije kojom su se povezali planinarske skupine djece i mladih iz cijele Hrvatske. Riječ je akciji održanoj u Brodskom Drenovcu na Dilju u rujnu 2023., koja je bila pripremljena i organizirana iznimno uzorno, a aktivno sudjelovanje više desetaka članova društva u organizaciji i izvedbi omogućilo je da unatoč nepovoljnom vremenu taj velik i značajan skup najmlađih planinara bude izrazito uspješan. Nagrada za najbolje organiziranu akciju u HPS-u dodjeljuje se PD-u Zanatlija, Osijek za Susret malih planinara Hrvatske u Brodskom Drenovcu.

Slika.

Najbolji dužnosnik HPS-a

Nagrada za najboljeg dužnosnika HPS-a u 2023. dodjeljuje se za uzoran angažman na čelu Komisije za speleologiju HPS-a. Kvalitetno organizirana i izvedena istraživanja, seminari, ispiti, sastanci i brojne druge aktivnosti, kao i dobri rezultati proizašli su iz doslovno svakodnevnog angažmana na organizacijskim poslovima u Komisiji za speleologiju. Nagradu prima pročelnik Komisije za speleologiju i član Uredničkog odbora Hrvatskog planinara Damir Janton.

Slika.

Najveći planinarski uspjeh

Najveći planinarski uspjeh u protekloj godini bio je podvig člana HPD-a Mosor, Split, koji je u jednoj neprekinutoj turi bez uporabe motornih vozila obišao sve kontrolne točke Hrvatske planinarske obilaznice (pješice, biciklom i kajakom), promovirajući zdrav život i zaštitu prirode. Nagrada za najveći pojedinačni uspjeh u protekloj godini dodjeljuje se Danielu Krstuloviću Opari za obilazak Hrvatske planinarske obilaznice »u jednom potezu«.


Slika.

Najbolji rad s mladima

U kategoriji u kojoj se nagrađuje planinarski rad s djecom i mladima Izvršni odbor odlučio je nagraditi djelovanje jednog planinarskog društva koje zahvaljujući angažmanu njegovih članova, u svoj rad uključuje mnogo djece i mladih. Taj planinarski rad obuhvaća dvije društvene sekcije (Obiteljska sekcija, Gojzeki) i ukupno više stotina najmlađih članova. Za najbolji rad s djecom i mladima Izvršni odbor HPS-a nagrađuje Hrvatsko planinarsko društvo Željezničar, Zagreb.

Slika.

Najveći doprinos planinarskoj publicistici

Izvršni odbor odlučio je nagraditi zbirku put planinarskih i alpinističkih putopisa i doživljaja. Takve su knjige u hrvatskom planinarstvu veoma rijetke, i zato zaslužuju punu pažnju. U kategoriji za najveći doprinos planinarskoj publicistici nagrađen je Željko Bockovac za knjigu Ekstrem.


Slika.

Najbolja web-stranica

Web-stranice važno su ogledalo rada i prozor u svijet svake udruge. Nagrada za najbolju web-stranicu u 2023. dodjeljuje se stranici koja se ističe preglednošću i ažurnošću planinarskih sadržaja i praktičnih informacija. Taj uzorno strukturiran i pregledan planinarski sadržaj predstavlja bogatu i raznovrsnu djelatnost jednog od najvećih planinarskih društva u Hrvatskoj. Najbolja je web-stranica www.pdsvelebit.hr, stranica PDS-a Velebit, Zagreb.

Slika.

Najbolji doprinos markacističkoj djelatnosti

Za doprinos uređivanju planinarskih putova i djelatnosti markacista Izvršni odbor nagrađuje voditelja Komisije za planinarske putove, koji je pružio izniman doprinos u pripremi i provedbi projekta Sigurna i održiva planinarska infrastruktura, kao i stručna podrška u provedbi tečaja za markaciste. Nagrada se dodjeluje Hrvoju Goldu za cjelokupni angažman u Komisiji za planinarske putove HPS-a.

Slika.

Najbolja planinarska kuća

Godišnja nagrada za najbolju planinarsku kuću dodjeljuje se relativno novom planinarskom objektu koji se ističe kvalitetnom izvedbom i uzornim uređenjem, a svime time omogućeni su znatno bolji uvjeti za planinarsku edukaciju u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Najbolja je planinarska kuća u 2023. je planinarski dom Radoboj na Strahinjščici, kojim upravlja HPD Radoboj.

Slika.

Najbolji upravljač planinarske kuće

Najbolji upravljač planinarske kuće je dobro organizirano društvo koje se skrbi o planinarskoj kući na planini koja je izrazito važna za organizirano hrvatsko planinarstvo. Povod i razlog za dodjelu nagrade je niz dobro organiziranih i izvedenih radnih akcija uređenja planinarskog doma Klek, koji se nalazi na mjestu udaljenom od urbane infrastrukture a pruža mjesto za ugodan odmor svih planinara i posjetitelja Kleka. Najbolji upravljač planinarske kuće je HPD Klek, Ogulin.

Slika.

Najbolji domaćin planinarske kuće

U kategoriji najboljeg domaćina planinarske kuće nagrada se dodjeljuje obitelji koja se skrbi o planinarskom domu Malačka na Kozjaku. Nagrada se dodjeljuje za srdačnost u prihvatu planinara, kao i za angažman na uređenju planinarskog doma. Nagradu prima bračni par Mare i Marko Topić.

Slika.

Posebno priznanje

Suradnik Hrvatskog planinara otkrio je u svibnju 2023. novo stanište velebitske degenije na južnom Velebitu, to otkriće objavio najprije u Hrvatskom planinaru te se aktivno povezao s Biološkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu radi znanstvene potvrde za hrvatsku botaniku izrazito značajnog nalaza. Imajući to u vidu, Izvršni odbor odlučio je posebnim priznanjem nagraditi suradnika Hrvatskog planinara Nevena Kursara.

Slika.

Najbolji vanjski suradnik

U kategoriji »Najbolji vanjski suradnik« Hrvatski planinarski savez nagrađuje Ministarstvo turizma i sporta za potporu uređenju i opremanju planinarske infrastrukture kroz projekt Sigurna i održiva planinarska infrastruktura, ostvarenu kroz kvalitetnu suradnju s Upravom za održivi razvoj turističke destinacije u tom ministarstvu.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez