Zimski pohod Vinica – Martinščak

petak, 19.01.2024.

Slika.

Od 2008.godine HPD Vinica organizira pohode od planinarske kuće "Mladen Polović" na Vinici do 2,5 h udaljenog vrha Martinščak, i to za svako godišnje doba po jedan.

Tako je bilo i ove nedjelje 14. siječnja 2024. kada je ovom pohodu prisustvovalo 80-ak planinara. Najveća grupa bila je iz planinarskog društva "Medvednica" Zagreb, zatim PD "Lipa" Sesvete, PD "Crvene Stijene" Cetingrad, PD "Dubovac" Karlovac i domaćini iz HPD "Vinice" Duga Resa.

Vrijeme je bilo hladno, ali sunčano, gotovo idealno za jedan pravi zimski izlet. Do10:00 h polako smo se skupili ispred planinarske kuće na Vinici, kuhano vino, čaj, rakijica i lagano krećemo. Iako velika, grupa je bila prilično kompaktna, prvo silazak s Vinice kroz puste vinograde, prelazak preko potoka Vuja i lagano uspon ispod Rogave i Vožića prema crkvici Sv. Martina. Nakon odmora i "ubacivanja u kljun" tko je što imao, lagano smo krenuli nazad istim putem.

Slika.

U povratku grupa nije više bila tako kompaktna tako da se dosta razvukla. Na povratku nas je čekao fini pileći paprikaš s noklicama koji su pripremili vrijedni domaćini.

Sve u svemu lijepo provedena zimska nedjelja, i što reći nego VIDIMO SE NA PROLJETNOM POHODU.

Vodič izleta Moric Vahtarić

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez