26. Vincekov pohod

utorak, 23.01.2024.

Tradicionalni 26. Vincekov pohod privukao je brojne planinare i šetače na zasnježene međimurske brege. Kako su prognoze najavljivale oštro jutro, a kasnije sunčan dan, sudionici su se odlučili iskoristiti pravi zimski ugođaj za druženje, hodanje i susrete s dragim prijateljima na stazi od 15-ak km od Toplica Sv. Martin do Murskog Središća. Na stajanki u M. Središću na – 12 toplu okrepu pripremila je TZP „Mura i gorice“ u suradnji s NK „Rudar“, a na startu u Toplicama Sv. Martin sve sudionike dočekala je brojna Bundekova ekipa s kruhom sa slaninama i raznim žesticama. Usput je bilo mnogo stajanki u organizaciji raznih udruga i privatnih osoba tako da je na svakom brežuljku odzvanjala glazba i pjesma. Dan je bio sve topliji pa s,u se ljudi zadržavali na brežuljicima koji su nudili daleke čiste vidike i ugodan zimski ugođaj za nešto pojesti ili popiti. Kod Mukija u Kapelščaku bio je organiziran tradicionalan Vincekov obred. Kod Bundek-brega najupornije je pohodnike dočekala još jedna Bundekova stajanka, a u Sportskoj dvorani završetak s toplim obrocima, veselom glazbom i plesom u organizaciji ugostiteljske usluge „KIM“, d.o.o.

Slika.

Nakon višesatne ture sve je planinare u Sportskoj dvorani pozdravio saborski zastupniki i gradonačelnik Dražen Srpak te dopredsjednica HPS-a Jadranka Čoklica. Gradonačelnik je najstarijem i najmlađem pohodniku koji se u tom trenutku nalazio u dvorani podijelio nagrade, a dopredsjednica je naglasila da je ovaj pohod dio velike obljetnice „150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj“

PD Bundek je izuzetno zadovoljan odazivom, zahvaljuje se svima koji su svojim dolaskom podržali 26. Vincekov pohod. Bilo je oko 2800 sudionika iz 50-ak planinarskih društava iz Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Sva su društva primila zahvalnicu i knjigu o rudarskoj prošlosti Grada „Bejli i črni rudari“.

PD Bundek se zahvaljuje svim donatorima koji su financijski ili na bilo koji drugi način pripomogli u organizaciji, zahvaljuje se svim udrugama koje su im pripomogle u logistici i organizaciji, osobito članovima HGSS-a, DVD Mursko Središće, DVD Križovec, Društvu žena M. Središće, Gradu M. Središće i „Murs-Ekomu“., NK „Rudar“, OK “Plavi“ te TZP „Mura i gorice“.

Hvala svim članovima, vodičima, markacistima i svim aktivistima bez kojih Vincekov pohod ne bi bio ono što jest. (SV)

Slika 1 od 15.Slika 2 od 15.Slika 3 od 15.Slika 4 od 15.Slika 5 od 15.Slika 6 od 15.Slika 7 od 15.Slika 8 od 15.Slika 9 od 15.Slika 10 od 15.Slika 11 od 15.Slika 12 od 15.Slika 13 od 15.Slika 14 od 15.Slika 15 od 15.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez