Vinkovo u Iloku

utorak, 23.01.2024.

Obilježavanje svetog Vinka u iločkom kraju ima dugu tradiciju vezanu za vinogradarstvo i vinarstvo. Mnoge iločke staze prolaze kroz rodne vinograde stoga je puni doživljaj šetati njima prekrivenih snijegom.

Slika.

U subotu je 20. siječnja 2024. domaćin HPD Liska Ilok organizirao tradicionalnu planinarsku manifestaciju Vinkovo u Iloku. Ona je dijelom velike obljetnice 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj koja se obilježava kroz cijelu godinu.

Na lokaciji Vukovo okupilo se 250 planinara iz 13 planinarskih društava iz Iloka, Osijeka, Rokovaca, Vinkovaca, Novog Sada, Busovače, Viteza, Županje, Karlovca, Bjelovara, Siska itd. Planinari Liske pripremili su prije pohoda bogatu trpezu za sve sudionike na kojoj se našlo delicija kao kruha i masti, kiflica, orahnjače, raznih kolača, štrudli i ostalog. Osim toga, okrijepu je pružila pripremljena kava, čaj, vino i rakija. Svim sudionicima pripremljene su zahvalnice na sudjelovanju i mali pokloni koji su svima ostali kao znak sjećanja na Ilok.

Hodalo se pripremljenom stazom od 13 km kroz vinograde, šumu, polja, a kao potpora i sigurnost sudjelovali su i pripadnici HGSS-a. Mnogi su se po prvi puta upoznali s iločkim atarima zvanih Vukovo, Skandala, Dekan, Karagača, Crvenkova strana, Drljan… Nakon što su svi kružnom stazom došli do početne pozicije, zabava se prebacila na pokladni sajam na gradskoj tržnici gdje se nudilo mnoštvo zabave te degustacije domaćih delicija.

Marko Kevo
Predsjednik HPD Liska Ilok

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez