Stručni seminar o speleološkoj edukaciji

ponedjeljak, 29.01.2024.

U nedjelju 28. siječnja 2024. godine u prostorijama HGSS stanice Zagreb („Žica“) održao se stručni seminar o speleološkoj edukaciji u organizaciji Komisije za speleologiju HPS-a uz domaćinstvo Speleološkog odsjeka HPD Željezničar iz Zagreb. Voditelj seminara bio je Damir Janton, instruktor speleologije. Seminar je bio otvorenog tipa te su bili pozvani svi članovi speleološke zajednice.

neki opis

Teme seminara:

  • godišnje dopuštenje za provođenje speleološke edukacije i obaveze članica KS prema Komisiji
  • provođenje speleoloških škola
  • rezime stručnih seminara KS HPS održanih u 2023. godini
  • kratki pregled plana rada KS HPS na polju edukacije u 2024. godini
  • osvrt na revidiranje dokumenta prijedloga tema instruktorskih radova
  • razno

Materijali sa seminara i prezentacija dostupni su na poveznici

neki opis

Zaključci:

Sudionicima seminara još su jednom naglašene obaveze kojih se potrebno pridržavati na temelju godišnjih dopuštena za provođenje speleoloških edukacija i obaveza članica KS prema Komisiji.

Kroz predavanje prikazana je statistika kroz zadnjih 10 godina – brojevi speleoloških škola, broj položenih ispita za speleologa pripravnika, speleologa i instruktora speleologije te brojevi i vrste stručnih seminara u organizaciji Komisije iz koje se može vidjeti velika aktivnost svih članica Komisije iz aspekta edukacije u speleologiji.

Potiču se udruge da organiziraju interne seminare za svoje članove uz savjetovanje vodstva Komisije i instruktorskog kadra. Također, u obzir dolaze i lokalni seminari ukoliko postoji dogovor između više udruga sa bližeg područja.

Kratki osvrt na revidirani popis prijedloga tema za izradu instruktorskih radova doveo nas je do zaključka da bi se taj popis morao češće revidirati, tijekom ispita su neke od predloženih tema obrađene dok su se već spomenule nove teme i naslovi čija bi obrada bila korisna za širu speleološku zajednicu.

Valerija Rossi iz SO HPD Željezničar vodit će radnu skupinu za izradu priručnika za terensku nastavu geo-geo u okviru speleoloških škola, za formiranje radne skupine također će biti poslan poziv putem mail-a prema svim članicama KS HPS.

Na seminaru je sudjelovalo 20 sudionika iz sedam speleoloških društava. Ovim se putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima, a posebno hvala ide predavačima na odazivu te članovima Speleološkog odsjeka HPD Željezničar na sjajnom domaćinstvu. Hvala i HGSS stanici Zagreb na ustupanju prostorija za potrebe Seminara.

Sudionici, predavači i logistika:

SK Ozren Lukić: Damir Janton

SO HPD Sniježnica: Anita Trojanović, Goran Jerković

SO PDS Velebit: Dino Grozić, Nikolina Marić, Dalibor Paar, Marko Ličko, Mia Šepčević

SO HPD Željezničar: Valerija Rossi, Nicola Rossi, Vlado Boţić, Lea Ovčarić, Josip Dadić, Mirna Šandrić, Leonard Žnidarić

SU Kraševski zviri: Damir Androić, Jurica Jagetić, Vinka Dubovečak

SO HPD Imber: Marko Batovanja

DDISKF: Tomislav Flajpan

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez