Poziv na seminar o digitalnom topografskom snimanju

ponedjeljak, 29.01.2024.

U cilju upoznavanja i popularizacije tehnika digitalnog topografskog snimanja (korištenje digitalnih crtaćih uređaja i DistoX-a) među širom speleološkom javnosti, 24. i 25. veljače 2024. održati će se Seminar o digitalnom topografskom snimanju u Lovranskoj Dragi. Voditelj seminara će biti Dino Grozić, instruktor speleologije. Seminar organizira Komisija za speleologiju HPS-a u domaćinstvu SU Estavela i Parka prirode Učka.

neki opis neki opis

Seminar će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Teoretski dio se održava u domu za mlade u Lovranskoj Dragi, a predavanja obuhvaćaju teme:

 • uvod u digitalno topo. snimanje i usporedba s klasičnim tehnikama
 • predstavljanje i korištenje digitalnih uređaja (DistoX, mobilni uređaji)
 • osnove korištenja software-a (Qave, TopoDroid)
 • obrada podataka dobivenih digitalnim snimanjem
 • U praktičnom dijelu posjetiti će se špilja Oporovina u kojoj će biti isprobane tehnike digitalnog crtanja te prezentirana kalibracija DistoX-a. Prijevoz je vlastiti, a špilja je udaljena 10 min vožnje od Lovranske Drage. Smještaj je osiguran u Domu za mlade u Lovranskoj Dragi.

  Seminar je namijenjen svim iskusnijim crtačima koji bi željeli upoznati ili usavršiti tehnike digitalnog topografskog snimanja. Seminar je za polaznike besplatan, a osiguran je lunch paket i večera prvog dana seminara. Smještaj je osiguran u domu za mlade u Lovranskoj Dragi. Preporuka je da polaznik ili manja grupa polaznika ponese svoj set za digitalno topo. snimanje (DistoX + android uređaj), prijenosno računalo sa instaliranim programima za obradu podataka drugi dan seminara (Speleoliti, programi za vektorsku grafiku) te produžne kabele, za svaki slučaj.

  VAŽNO! Broj polaznika je ograničen (20), a rok prijave je nedjelja 18.02. Maksimalan broj polaznika po udruzi je 3. Molimo pročelnike društava da u dugovoru s članovima odaberu one koji imaju iskustvo i/ili afinitet za topografsko snimanje te ih prijave za sudjelovanje na seminaru.

  Prijave na seminar ispunjavaju se na Google obrascu

  Detaljnije informacije i plan rada biti će poslani polaznicima na e-mail adrese prije seminara.

  Za sva ostala pitanja obratite se voditelju seminara:

  Dino Grozić (095 503 84 90, grozicdino@gmail.com)

Najnovije vijesti

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

07.02.2024.

U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana HPS-a, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez