Izvješće sa speleoloških ispita za nazive Instruktor speleologije i Speleolog

utorak, 30.01.2024.

U prostorijama HGSS Stanice Zagreb, 27. siječnja 2024. godine održani su speleološki ispiti Komisije za speleologiju HPS-a za speleološki naziv Instruktor speleologije i Speleolog.

Domaćini ispita bili su članovi SO HPD Željezničar, Zagreb.

Ispitnu komisiju su sačinjavali instruktori speleologije Josip Dadić, Vinka Dubovečak Dino Grozić, Damir Janton, Nikolina Marić, Dalibor Paar i Dominik Šime Samac te kandidati za naziv Instruktor speleologije Anita Trojanović, Goran Jerković i Marina Grandić.

Prijavljeni kandidati za nazive Instruktor speleologije su uspješno obranili svoje radove te su novi instruktori speleologije:

  • Anita Trojanović (SO HPD Sniježnica, Dubrovnik, značka instruktor br. 134) s temom „Tehničko penjanje u speleološkim objektima“
  • Goran Jerković (SO HPD Sniježnica, Dubrovnik, značka instruktor br 135) s temom „Korištenje sidrenog vijka u speleologiji“
  • Marina Grandić (SO PDS Velebit, Zagreb, značka instruktor br. 136) s temom: „Priručnik za rad u programu TopoDroid“

Radovi će biti objavljeni na web-u KS HPS nakon još malih dorada.

neki opis neki opis neki opis

Od pet prijavljenih kandidata za naziv Speleolog, svih petero ih je pristupilo ispitu.

  • Marko Ličko (SO PDS Velebit, značka broj 284)
  • Jurica Jagetić (SU Kraševski zviri, značka broj 286)
  • Maja Marinić (SO PDS Velebit, značka broj 287)
  • Barbara Domitrović (SO PDS Velebit, značka broj 288)
  • Borna Maleš (SO HPD Željezničar, značka broj 289) uz dopunu dostave svih autorskih speleoloških nacrta i Osnovnih speleoloških zapisnika.

Novim speleolozima i Instruktorima speleologije uz diplome, iskaznice i značke uručen je prigodni poklon – udžbenik Speleologija II i knjiga „Jamski sustav Lukina jama-Trojama“.

Budući da su kandidati imali problema sa pojedinim teorijskim i praktičnim dijelovima ispita ovo su zaključci i smjernice za buduće kandidate i ispite.

Ovim se putem se zahvaljujemo članovima Speleološkog odsjeka HPD Željezničar na sjajnom domaćinstvu. Hvala i HGSS stanici Zagreb na ustupanju prostorija za potrebe Ispita.

neki opis neki opis neki opis neki opis neki opis

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez