Održana komemoracija za prof. dr. Željka Poljaka

srijeda, 07.02.2024.

Slika.U ponedjeljak 5. veljače 2024. u Hrvatskom liječničkom domu u Zagrebu održana je komemoracija za počasnog člana Hrvatskog planinarskog saveza, istaknutog planinarskog publicista i urednika Hrvatskog planinara prof. dr. Željka Poljaka. U velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma okupio se velik broj planinara, liječnika, prijatelja i poštovatelja Željka Poljaka te članovi njegove obitelji. Komemoraciju su organizirali Hrvatski planinarski savez, Hrvatski liječnički zbor i Hrvatska liječnička komora.

Slika.Na početku komemoracije okupljeni su minutom šutnje odali počast prof. dr. Željku Poljaku, a zatim su o njegovom životu i djelu te o uspomenama govorili predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak, urednik Hrvatskog planinara i glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Alan Čaplar, dugogodišnji pročelnik Gorske službe spašavanja i član Planinarskog društva Sveučilišta Velebit dr. Borislav Aleraj, predstavnik Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata Kliničkog bolničkog centra Zagreb prof. dr. Gorazd Poje, članica Izvršnog odbora Hrvatske liječničke komore, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku i deontologiju i glavna urednica Liječničkih novina prof. dr. Lada Zibar, predstavnica Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. Stella Fatović Ferenčić, dugogodišnji suradnik s Klinike za bolesti uha, nosa i grla KBC-a na Šalati prof. dr. Ranko Mladina te svećenik-isusovac s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti i iz Postulature za kanonizaciju blaženog Ivana Merza prof. dr. Božidar Nagy. Snažna sjećanja na prof. dr. Željka Poljaka oživljena su također i kroz fotografije prikazane na velikom platnu te kroz njemu posvećen novi broj časopisa Hrvatski planinar koji je podijeljen na komemoraciji.

Prof. dr. Željko Poljak svojim svestranim djelovanjem i neumornim radom tijekom više od 75 godina ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom planinarstvu, medicini i književnosti. Ime i djelo Željka Poljaka ostat će zlatnim slovima trajno upisano u povijest hrvatskog planinarstva.

Slika.

Najnovije vijesti

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

Planinarski objekti u službi sigurnosti u planinama

29.02.2024.

Planinarski domovi, kuće i skloništa nezamjenjiva su planinarska, posjetiteljska, turistička i sigurnosna infrastruktura u našim planinama. Uvijek iznova treba podsjetiti da je njihovo postojanje i funkcioniranje nezamislivo bez neizmjernog zalaganja planinara i planinarskih udruga te je 150. obljetnica organiziranog planinarstva u Hrvatskoj prilika za vrednovanje i iskazivanje zahvalnosti svima koji su svojim djelovanjem doprinijeli izgradnji, obnavljanju, održavanju, upravljanju i općenito funkcioniranju planinarskih objekata.

 Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Uspon na Klek 13. travnja 2024. povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

14.02.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

Ulaganja u planinarsku infrastrukturu

14.02.2024.

U cilju obnove i uređenja registriranih planinarskih putova i planinarskih objekata u hrvatskim planinama HPS uz sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 398.200 eura provodi projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura 2023/24.“ Sa skorim dolaskom toplijih dana projekt ulazi u fazu intenzivnijih terenskih aktivnosti pa pozivamo planinarske udruge da pravovremeno planiraju i pripremaju svoje akcije na obnovi i uređenju putova i objekata.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez