Malačka - održan tečaj A standarda

ponedjeljak, 11.03.2024.

Tijekom dva vikenda u mjesecu ožujku 2/3 i 9/10 2024. godine u domu Malačka i na obroncima Kozjaka održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a.

Tečaju su pristupila 30. polaznika s područja Dalmacije i Zagreba, iz raznih planinarskih udruga: HPD Snježnica Dubrovnik, HPD Paklenica Zadar, HPD Ante Bedalov Kaštel Kambelovac, PD Jelinak Trilj, PK Gojzerice Split, HPD Grabovica Ploče, PD Planinorci Zagreb, HPD Mosor Split, HPD Kozjak Kaštel Sućurac, PD Svilaja Sinj, PD Perun Podstrana, HPK SV. Mihovil Šibenik, PD Babulj Bibinje, PK Split.

Smještaj je bio u planinarskom domu Malačka.

Zahvala domaru Marku i Mariji kao i članovima HPD Malačka koji su volontirali i potrudili se da bi naš boravak bio maksimalno ugodan da bi se mi u potpunosti mogli posvetiti učenju i vježbanju. Hvala im na nevjerojatnom gostoprimstvu.

Slika.

Sva predavanja su se održavala u prostorijama planinarskog doma Malačka a na predavanjima su se kandidati upoznali s temama i vještinama koje planinarski vodič mora posjedovati kako bi uspješno i kvalitetno vodio grupu planinara sukladno svom standardu: od propisa, kretanja, boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti u planinama, osnovama spašavanja, organizacije planinarskih izleta, meteorologije, funkcioniranja grupe, do povijesnih i zemljopisnih pojmova i poznavanja planina.

Uspješno su održane sve terenske vježbe bez obzira na teške vremenske uvjete: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog rukohvata.

Na završnoj, kombiniranoj su vježbi polaznici imali prilike primijeniti u praksi na tečaju stečena znanja i vještine.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Bruna Turinu iz SPV Makarska činili instruktori Marijan Buzov, Natalija Andačić, Aleksandra Kuzmanić iz SPV Split , SPV Zadar te asistenti Milan Terman, Petra Kuzmanić , Nikola Jurić, Dario Maršić, Ana Kulušić i vodič Marija Glučina iz SPV Split, SPV Makarska, SPV Zadar.

Predavanja i vježbe prve pomoći vodio je medicinski tehničar instruktor-asistent Dario Maršić iz Zavoda za hitnu medicinu Split, te HGSS-a gorski spašavatelj Natalija Andačić iz HGSS Stanice Zadar.

Polaznici su bili motivirani za stjecanje novih znanja i odradili sva predavanja i vježbe uz maksimalan trud i zalaganje.

Novi pripravnici za planinarske vodiče dobili su uvid da je biti planinarski vodič izuzetna odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, ali ako se odradi po svim pravilima struke donosi zadovoljstvo, radost i lijepe trenutke vođenim planinarima i vodičima.

Za uspješno i kvalitetno planinarsko vođenje potrebno je stečena znanja stalno obnavljati i nadograđivati kako na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča, prisustvovanjem na stručnim seminarima , predavanjima i edukacijama, te razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala instruktorima, asistentima i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu.

Svima nama zajednički je cilj podizanje znanja i vještina svih planinarskih vodiča i pripravnika za planinarske vodiče HPS-a na višu razinu kako bi planinarski izleti i pohodi bili sigurni i svima dostupni, posebice u vrijeme kada je planinarenje i kod nas postalo masovno i sve više osoba pohodi planine.

Svima želim puno lijepih, zanimljivih i sigurnih trenutaka u planini.

Bruno Turina, voditelj tečaja

Slika 1 od 8.Slika 2 od 8.Slika 3 od 8.Slika 4 od 8.Slika 5 od 8.Slika 6 od 8.Slika 7 od 8.Slika 8 od 8.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez