Izvješće o održanom Tečaju za markaciste za članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice – 9. i 10. ožujka 2024., Zagreb / Medvednica

srijeda, 13.03.2024.

Komisija za planinarske putove (Komisija) Hrvatskog planinarskog saveza (HPS) je u suradnji s HPD „Željezničar" iz Zagreba, kao suorganizatorom, dana 09. i 10. ožujka 2024. godine održala još jedan Tečaj za markaciste, pretežito članove planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na području Medvednice.

Teorijski dio tečaja je i ovaj put održan u prostorijama HPD „Željezničar" u Zagrebu, a praktični dio ovoga puta u vanjskom prostoru Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" u Rakitju.

Voditeljica tečaja bila je Iva Žulić, PDS „Velebit“ Zagreb, markacistica voditeljica te povjerenica za područja Hrvatskog Zagorja i Međimurja. U izvedbi teorijskog i praktičnog dijela tečaja sudjelovali su Hrvoje Gold, HPD „Vihor“, markacist instruktor i voditelj Komisije, Mladen Golubić, HPD„ Garjevica“ Čazma, markacist voditelj i povjerenik za planinarske putove Moslavine i Bilogore, Željko Radovanić, HPD „Runolist“ Zagreb, markacist voditelj i povjerenik Komisije za Medvednicu, Frane Medak, markacist voditelj i povjerenik za Biokovo, Dantea Krnčević Šarac, HPD „Runolist“ Zagreb, markacistica voditeljica te Jerko Trošelj, PD „Planinorci“, markacist voditelj i povjerenik za planinarske putove Like.

U praktičnom dijelu tečaja, na pokaznim vježbama, uz navedene markaciste sudjelovao je i Zvonko Lovreković, HPD „Željezničar“, markacist voditelj i zamjenik povjerenika za Medvednicu.

Prvi dan tečaja obuhvatio je teorijski dio koji se održava prema Programu tečaja za markaciste. Kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima, polaznici su upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), vrstom radova na planinarskim putovima, organizaciji markacista, popratnim administrativnim obrascima i postupcima, planinarskim obilaznicama, informatičkim rješenjima (mrežne stranice Komisije, Registar planinarskih putova, obilaznica i markacista, Interaktiva karta, Prijenos nadležnosti nad putovima), a upoznati su i s ciljevima i načinom provedbe projekta „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko obrazovanje završili visoko ocijenjenim rezultatima provjere znanja, iskazujući svoje veliko zanimanje za teme uređenja planinarskih putova.

U nedjelju je, radi nepovoljnih vremenskih uvjeta, praktični dio tečaja umjesto na Medvednici održan na vanjskom natkrivenom prostoru Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" u Rakitju. U prvom dijelu praktičnog dijela tečaja je prikazan markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča, posebno na raskrižju planinarskih putova.

U drugom dijelu polaznici su raspoređeni u šest grupa te su pod nadzorom demonstratora na kartonima i komadima drva vježbali crtanje osnovnih, dodatnih i pomoćnih markacija.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Marakcist. Tečaj je uspješno završilo 36 članova sljedećih planinarskih udruga: HPD „Gora“, HPD „Lipa“ Sesvete, HPD „Pliva“, HPD „Runolist“ Zagreb, HPD „Vihor“, HPD „Zagreb Matica“, HPD „Željezničar“, PD „Izvor“ Kalinje, PD „Gea“, PD „Medvednica“, PD „Planinorci“, PD „Zagreb“, PDS „Velebit“ Zagreb.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi -> Pregled..

Zahvaljujemo upravi HPD-a „Željezničar“ te Ustanovi za sveobuhvatnu skrb "Tigrovi" na domaćinstvu i osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja odnosno vježbi.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na Medvednici, kao i na ostalim hrvatskim planinama na kojima djeluju planinarske udruge novih školovanih markacista, pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 20.Slika 2 od 20.Slika 3 od 20.Slika 4 od 20.Slika 5 od 20.Slika 6 od 20.Slika 7 od 20.Slika 8 od 20.Slika 9 od 20.Slika 10 od 20.Slika 11 od 20.Slika 12 od 20.Slika 13 od 20.Slika 14 od 20.Slika 15 od 20.Slika 16 od 20.Slika 17 od 20.Slika 18 od 20.Slika 19 od 20.Slika 20 od 20.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez