Uspješno održani 42. Papučki jaglaci u Velikoj

ponedjeljak, 18.03.2024.

Papučki jaglaci su ostali planinarska svečanost kojom se obilježava buđenje prirode, a i sam naziv planinarske manifestacije je obilježen žutim jaglacem, cvijetom koji karakterizira rano proljeće.

Na navedenom događaju ove godine se okupilo preko 2.500 posjetitelja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske te Bosne i Hercegovine ukupno preko 70 udruga.

Na temelju navedenog ova manifestacija je postala najveće regionalno okupljanje planinara koja svoje sadržaje proširuje na dva dana. Svi posjetitelji mogu su uživati na čistom zraku i prekrasnoj prirodi. Prvog dana manifestacije bila je organizirana jedna staza "Papučkih jaglaca" a u nedjelju njih šest koje su prolazile najljepšim predjelima Papuka.

Na službenom otvorenju manifestacije svim okupljenima su se obratili organizatori i pokrovitelji. Ispred HPD "Sokolovac" Požega predsjednik društva Bruno Horvat, predstavnik TZ Zlatni Papuk i Općine Velika Tomislav Galić te Željko Mitrović ispred Grada Požege i Požeškog sportskog saveza. Svi govornici su iskazali važnost ovog događaja u društvenom, ekološkom te turističkom smislu. Nakon službenog protokola koordinator vodiča Ratimir Čajka je predstavio staze i vodiče nakon čega se krenulo u pohod.

Slika.

Prekrasan sunčani i proljetni dan izmamio je dobro raspoloženje svih sudionika koje se moglo vidjeti na svakom koraku. Nakon povratka sa staza svi sudionici su mogli uživati u gastro delicijama ovoga kraja te izabranim pićima ugostitelja. Za zabavni dio programa pobrinula se grupa "Duo amor". Uz štand HPD “Sokolovca” Požega na kojemu su se mogli nabaviti razni planinarski suveniri bili su štandovi TZ Zlatni Papuk te Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji su prezentirali svoj rad i aktivnosti. Za sigurnost svih sudionika i ove godine bio je zadužen HGSS koji je pratio sve planinarske grupe u njihovom pohodu. Za iduću godinu organizator predviđa dodatno proširivanje sadržaja i aktivnosti kako bi ova manifestacija u budućnosti poslala jedan od najvećih događaja na otvorenom u regiji.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez