Nepoznato o poznatom: Osoršćica

nedjelja, 24.03.2024.

Rudolf Habsburg oko 1880. godine

Osoršćica se proteže uzduž sjevernog dijela otoka Lošinja, od mjesta Ćunski do Osora, u dužini od 20-tak kilometara. Prva je planina jadranskog otočja koja je privukla pažnju turista, među kojima svakako treba spomenuti austrougarskog prestolonasljednika Rudolfa Habsburga, koji se 28.03.1887. godine popeo na Osoršćicu.

Prijestolonjasljednik se popeo do Televrine stazom, duljine 4,5 kilometara. U njegovoj pratnji bio je A. Silberhuber, predsjednik Austrijskog turističkog kluba. Vodič im je bio Eugen Gelcich, koji se zbog ovog vođenja smatra prvim planinarskim vodičem na Lošinju. Posjeta predstolonasljednika otoku privukla je mnogobrojne otočane te se usponu pridružilo i do četvrtine odraslih muških osoba Nerezina.

U ovoj jubilarnoj godini, zahvaljujući PD Osoršćica koje će obnoviti stazu, svi ćemo moći krenuti putem Prijestolonasljednika do Televrina.

Slika 1 od 1.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez