Održan tečaj A standarda na Radoboju

četvrtak, 28.03.2024.

Tijekom dva vikenda 16./17. i 23./24. ožujka 2024. godine u Radoboju i na obroncima Strahinčice održan je tečaj za planinarske vodiče A standarda u organizaciji Komisije za vodiče HPS-a. Tečaju je pristupilo 35 polaznika s područja grada Zagreba, sjeverozapadne Hrvatske i troje polaznika iz Slavonije, iz raznih planinarskih udruga: HPD Bilo Koprivnica, HPD Runolist Zagreb, HPD Sokol Zagreb, HPD Vinica Duga Resa, HPD Zagreb-Matica, HPD Željezničar, KPD Zagreb, PD Grafičar Zagreb, PD Medvednica Zagreb, PD Nad vrhom Zagreb, PD Naftaplin Zagreb, PDS Velebit Zagreb, PD Lipa Zagreb i SPD Altius Osijek.

Slika.

Smještaj je bio u predivnom domu u Radoboju i ovim putem želim zahvaliti svim članovima HPD Radoboj i drugima koji su dežurali i volontirali i potrudili se da bi naš boravak bio maksimalno ugodan da bi se mi u potpunosti mogli posvetiti učenju i vježbanju. Hvala im na nevjerojatnom gostoprimstvu. Sam tečaj se odvijao na tri lokacije, sva predavanja su se održavala u odlično opremljenom multimedijalnom Centru za prirodu Zagorje u Radoboju, prehrana je bila u Kući štrukli a smještaj u planinarskom domu Radoboj.

Na predavanjima su se budući vodiči upoznali sa svim znanjima koje jedan vodič mora posjedovati za uspješno i kvalitetno vođenje, od propisa, preko kretanja i boravka u planinama, orijentacije, prve pomoći, opasnosti koje vrebaju planinare, osnove spašavanja, organizacija planinarskih izleta, meteorologije do psihologije grupe, kao i povijesti i geografskih pojmova i poznavanja planina i mnogih drugih.

Uspješno su održane sve terenske vježbe: organizacija i planiranje planinarskih izleta, obraćanje skupini, pregled opreme, kretanje i vođenje planinara, orijentacija, pružanje prve pomoći i spašavanje i transport unesrećenih, izrada improviziranog bivka, uporaba tehničke opreme i izrada šumskog improviziranog rukohvata. Veliko finale cijelog tečaja je bilo na završnoj vježbi gdje su polaznici trebali kombinirati sva do tada stečena znanja i vještine i primijeniti ih u praksi.

Instruktorski tim su uz voditelja tečaja Dubravka Balenta - Coste iz SPV Zagorje sačinjavali još instruktori Alan Čaplar i Eugen Zobaj iz SPV Zagreb, Stjepan Posavec iz SPV Zagorje, Domagoj Potrebica iz SPV Varaždin, Saša Jurić - član SPV Varaždin i HGSS Stanice Blelovar, te asistenti Jagoda Šantić, Rudolf Posavec, Martina Komerički, Ljerka Armano i Iva Sačer Čakarun iz SPV Zagreb, te Marija Kelava i Stjepan Schönberger iz SPV Slavonija.

Polaznici su bili vrlo motivirani za stjecanje novih znanja pa su sva predavanja i vježbe odrađeni uz maksimalni trud i zalaganje, uz spoznaju da je vođenje planinara velika odgovornost, težak i ponekad nezahvalan posao, koji ako se odradi po svim pravilima donosi puno zadovoljstva, radosti i lijepih trenutaka i vođenim planinarima i vodičima, kao i da je za uspješno i kvalitetno vođenje ipak potrebno stečena znanja stalno obnavljati i nadopunjavati na vježbama u Stanicama planinarskih vodiča kao i razmjenom iskustava iz prakse s drugim kolegama vodičima.

Hvala svim instruktorima, asistentima i polaznicima tečaja na izdvojenom vremenu i uloženom trudu jer je svima nama za cilj podignuti znanje i vještine naših budućih vodiča na jednu višu razinu da bi planinarski izleti i pohodi bili svima još sigurniji i ugodniji, pogotovo u današnje vrijeme kad je planinarenje postalo jako popularno i masovno i sve više i više ljudi odlazi u planine. Uz naše polaznike i instruktori i asistenti se stalno stručno usavršavaju i tako svi skupa nakon dva naporna ali produktivna i kvalitetna vikenda odlazimo ispunjeni novim znanjima, prijateljstvima i osjećajem zadovoljstva.

Dubravko Balent - Costa
voditelj tečaja

Slika 1 od 12.Slika 2 od 12.Slika 3 od 12.Slika 4 od 12.Slika 5 od 12.Slika 6 od 12.Slika 7 od 12.Slika 8 od 12.Slika 9 od 12.Slika 10 od 12.Slika 11 od 12.Slika 12 od 12.

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez