Poziv - Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard)

subota, 30.03.2024.

Slika.

Komisija za vodiče HPS-a poziva zainteresirane vodiče na Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard) 18. i 19. svibnja 2024. u Paklenici.

Tečaj se organizira radi osposobljavanja zainteresiranih vodiča za vodički C standard (vođenje na sportsko penjanje), tj. stjecanje uvjeta za pristup ispitu za vodiča C standarda.

Tečaj traje 2 dana i to 18. i 19. svibnja 2024. Predavanja i vježbe održavat će se prema rasporedu koji će polaznici dobiti od voditelja tečaja. Okupljanje polaznika je u 9 h ispod dugog sportskog smjera Karamara sweet temptations (6a+, zapadna stijena Velikog Ćuka) unutar NP-a Paklenica. U slučaju prognozirane kiše u predviđenom terminu, tečaj će se održati tjedan dana poslije, 25. i 26. svibnja 2024. Kandidati će o eventualnoj odgodi tečaja u rezervni termin biti pravovremeno informirani.

Pravo pristupa

Pravo pristupa osposobljavanju za vodiča C standarda imaju kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

 • članstvo u HPS-u, dokazuje se članskom iskaznicom s ovjerenom markicom za tekuću godinu
 • članstvo u matičnoj stanici vodiča u tekućoj godini
 • položen ispit za vodiča A standarda
 • uspješno završeno osposobljavanje u HPS-u za penjanje dugih sportskih smjerova (škola sportskog penjanja koja svojim programom obuhvaća penjanje dugih sportskih smjerova ili ljetna alpinistička škola)
 • barem 10 različitih kratkih sportskih smjerova ispenjanih u vodstvu, s postavljanjem kompleta, na barem tri različita penjališta u RH, u posljednjih godinu dana
 • barem 5 različitih dugih smjerova minimalne ocjene 4b (po francuskoj ljestvici) i minimalne visine 100 m, ispenjanih u posljednje dvije godine
 • sposobnost penjanja smjera težine 4c (po francuskoj ljestvici), u vodstvu s postavljanjem kompleta (podložno provjeri u stijeni)
 • uplaćena kotizacija Hrvatskom planinarskom savezu

Slika.

Prijava

Prijava se obavlja putem on-line prijavnice na webu HPS-a. Prijave se zaprimaju do 06. svibnja 2024. Maksimalni broj prijavljenih je 8 (osam) polaznika.


Tko izvodi tečaj

Tečaj organizira Komisija za vodiče HPS-a, a izvode ga vodiči instruktori HPS-a i vodiči C standarda.

Troškovi tečaja

Kotizacija je 100 € po polazniku, a uplaćuje se prije početka tečaja na žiro-račun HPS-a po predračunu koji se elektroničkom poštom dostavlja na adresu koju kandidat upiše u prijavnici. Kotizacija obuhvaća pokriće organizacijskih troškova tečaja i ispita.

Smještaj i prehrana

Polaznici tečaja se upućuju na samostalno organiziranje smještaja tj. noćenja. Također potrebno je da svaki polaznik sa sobom u ruksaku ponese dovoljne količine odgovarajuće hrane i tekućine za dvodnevno penjanje i izvođenje praktičnih vježbi u sektoru sportskih smjerova nacionalnog parka. U večernjim satima moguće je u okolici posjetiti lokalne ugostiteljske objekte.

Što treba donijeti sa sobom

 • valjanu člansku iskaznicu HPS-a
 • vodičku iskaznicu
 • dokaz o uplati organizacijskih troškova
 • svu potrebnu penjačku opremu za penjanje kratkih i dugih sportskih smjerova
 • nakon zaprimljene potvrde o prijavi, potrebno je na e-mail skolovanje.vodica@hps.hr dostaviti:
  • presliku uvjerenja o završenoj odgovarajućoj školi sportskog penjanja ili ljetnoj alpinističkoj školi unutar HPS-a
  • penjački karton

Dodatni info

Podrobnije informacije o školovanju vodiča na sportsko penjanje dostupne su u Program tečaja za vodiče na sportsko penjanje (C standard)

Sve ostale informacije mogu se dobiti


Voditelj tečaja: Tomislav Jakopec, Vodič instruktor HPS

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

Hrvatski planinar - travanj 2024.

30.03.2024.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez