Poziv - Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard)

subota, 30.03.2024.

Slika.

Komisija za vodiče HPS-a poziva zainteresirane vodiče na Tečaj za vodiče na sportsko penjanje (C standard) 18. i 19. svibnja 2024. u Paklenici.

Tečaj se organizira radi osposobljavanja zainteresiranih vodiča za vodički C standard (vođenje na sportsko penjanje), tj. stjecanje uvjeta za pristup ispitu za vodiča C standarda.

Tečaj traje 2 dana i to 18. i 19. svibnja 2024. Predavanja i vježbe održavat će se prema rasporedu koji će polaznici dobiti od voditelja tečaja. Okupljanje polaznika je u 9 h ispod dugog sportskog smjera Karamara sweet temptations (6a+, zapadna stijena Velikog Ćuka) unutar NP-a Paklenica. U slučaju prognozirane kiše u predviđenom terminu, tečaj će se održati tjedan dana poslije, 25. i 26. svibnja 2024. Kandidati će o eventualnoj odgodi tečaja u rezervni termin biti pravovremeno informirani.

Pravo pristupa

Pravo pristupa osposobljavanju za vodiča C standarda imaju kandidati koji ispunjavaju sljedeće uvjete:

 • članstvo u HPS-u, dokazuje se članskom iskaznicom s ovjerenom markicom za tekuću godinu
 • članstvo u matičnoj stanici vodiča u tekućoj godini
 • položen ispit za vodiča A standarda
 • uspješno završeno osposobljavanje u HPS-u za penjanje dugih sportskih smjerova (škola sportskog penjanja koja svojim programom obuhvaća penjanje dugih sportskih smjerova ili ljetna alpinistička škola)
 • barem 10 različitih kratkih sportskih smjerova ispenjanih u vodstvu, s postavljanjem kompleta, na barem tri različita penjališta u RH, u posljednjih godinu dana
 • barem 5 različitih dugih smjerova minimalne ocjene 4b (po francuskoj ljestvici) i minimalne visine 100 m, ispenjanih u posljednje dvije godine
 • sposobnost penjanja smjera težine 4c (po francuskoj ljestvici), u vodstvu s postavljanjem kompleta (podložno provjeri u stijeni)
 • uplaćena kotizacija Hrvatskom planinarskom savezu

Slika.

Prijava

Prijava se obavlja putem on-line prijavnice na webu HPS-a. Prijave se zaprimaju do 06. svibnja 2024. Maksimalni broj prijavljenih je 8 (osam) polaznika.


Tko izvodi tečaj

Tečaj organizira Komisija za vodiče HPS-a, a izvode ga vodiči instruktori HPS-a i vodiči C standarda.

Troškovi tečaja

Kotizacija je 100 € po polazniku, a uplaćuje se prije početka tečaja na žiro-račun HPS-a po predračunu koji se elektroničkom poštom dostavlja na adresu koju kandidat upiše u prijavnici. Kotizacija obuhvaća pokriće organizacijskih troškova tečaja i ispita.

Smještaj i prehrana

Polaznici tečaja se upućuju na samostalno organiziranje smještaja tj. noćenja. Također potrebno je da svaki polaznik sa sobom u ruksaku ponese dovoljne količine odgovarajuće hrane i tekućine za dvodnevno penjanje i izvođenje praktičnih vježbi u sektoru sportskih smjerova nacionalnog parka. U večernjim satima moguće je u okolici posjetiti lokalne ugostiteljske objekte.

Što treba donijeti sa sobom

 • valjanu člansku iskaznicu HPS-a
 • vodičku iskaznicu
 • dokaz o uplati organizacijskih troškova
 • svu potrebnu penjačku opremu za penjanje kratkih i dugih sportskih smjerova
 • nakon zaprimljene potvrde o prijavi, potrebno je na e-mail skolovanje.vodica@hps.hr dostaviti:
  • presliku uvjerenja o završenoj odgovarajućoj školi sportskog penjanja ili ljetnoj alpinističkoj školi unutar HPS-a
  • penjački karton

Dodatni info

Podrobnije informacije o školovanju vodiča na sportsko penjanje dostupne su u Program tečaja za vodiče na sportsko penjanje (C standard)

Sve ostale informacije mogu se dobiti


Voditelj tečaja: Tomislav Jakopec, Vodič instruktor HPS

Najnovije vijesti

50 godina od alpinističke tragedije na Kavkazu

50 godina od alpinističke tragedije na Kavkazu

24.07.2024.

Dana 24. srpnja 1974. prije 50 godina, prilikom uspona smjerom Križ Ušbe u sjeverozapadnoj stijeni Ušbe (4710 m) na Kavkazu dogodila se alpinistička nesreća u kojoj su tragično stradala četvorica istaknutih hrvatskih alpinista – Ante Bedalov, Nenad Čulić, Viktor Tabaković i Urso Vrdoljak.

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

Hrvatski planinar - dvobroj srpanj/kolovoz 2024.

05.07.2024.

Dvobroj Hrvatskog planinara za srpanj i kolovoz donosi pet zanimljivih velikih članaka.

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

Izvješćivanje o uređenim planinarskim putovima i objektima u projektu Sigurna i održiva planinarska infrastruktura

04.07.2024.

Hrvatski planinarski savez poziva planinarske udruge - upravitelje i održavatelje planinarskih putova i objekata na podnošenje izvješća o ostvarenju preuzetih zadaća uređenja planinarskih putova i objekata u okviru projekta obnove, održavanja, uređenja i opremanja planinarske infrastrukture "Sigurna i održiva planinarska infrastruktura" 2023/24., koji se provodi uz potporu Ministarstva turizma i sporta.
footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez