Hrvatski planinar - travanj 2024.

subota, 30.03.2024.

Slika.

Četvrti ovogodišnji broj Hrvatskog planinara otvara članak poznatog istarskog slijepog planinara Feruča Lazarića o njegovu posjetu Peruu, u kojem doznajemo zašto je prvi put u planinarski ruksak ubacio i odijelo te kako je doživio jezero Titicaca, Machu Picchu i Planinu duginih boja. Željko Vinković piše o svojim usponima u Visokim Tatrama, planinskom lancu na granici Slovačke i Poljske. Damir Šantek donosi opširan intervju s pročelnikom Komisije za povijest planinarstva HPS-a Borislavom Alerajem, koji govori o svojem penjačkom i planinarskom stažu te aktivnom radu u HPS-u i HGSS-u dužima od 50 godina, za što je nagrađen brojnim priznanjima i nagradama. Hrvoje Zorc piše o alpinističkim sunčanim naočalama razvijenima za potrebe hrvatske ekspedicije Cho Oyu '95, u čemu je sudjelovao Institut „Ruđer Bošković“ u suradnji s Ghetaldusom. Povodom Dana hrvatskih planinara, koji se ove godine održavaju na Bilogori, Miroslav Mrkobrad predstavlja široj publici slabo poznatu uzvisinu u sjevernoj Hrvatskoj ističući zašto može biti zanimljiva planinarima i ostalim posjetiteljima. Damir Šantek piše o brojnim prirodnim ljepotama koje krije onaj kraj Slovenije kojim protječe rijeka Soča, osvrćući se ujedno i na smrt koja je obilježila te krajeve u Prvom svjetskom ratu. Planinarske poslastice i očaravajuće prirodne ljepote koje se kriju istočno od Hrvatske opisuju Vitomir Murganić u opširnom članku o poduzetim usponima u crnogorskim Komovima i Prokletijama te Sandra Drmić u članku o planini Konjuh u sjeveroistočnoj Bosni.

U nastavku slijede vijesti o održanom Seminaru o digitalnom topografskom snimanju speleoloških objekata i otvorenju izložbe o Slovenskoj planinarskoj transverzali u Rijeci te izvještaj o veselom planinarskom pohodu »Zima u Baranji« (ZimBa).

Najnovije vijesti

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Dvije tisuće planinara na Kleku povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

13.04.2024.

Usponom na Klek u subotu 13. travnja hrvatski planinari obilježili su svečano 150. obljetnicu povijesnog događaja kojim je 1874. začeto planinarstvo u Hrvatskoj. Na usponu na Klek sudjelovalo je 2000 planinara, a s njima se do planinarskog doma popeo i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju

03.04.2024.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju bila je prva u nizu akcija izvedenih u povodu 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Iskusna sedmeročlana ekipa ispenjala je u granitnim stijenama Patagonije najviše što je u vrlo zahtjevnim vremenskim uvjetima bilo moguće.

U CKT-u održano predavanje o Hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji u Patagoniju

U CKT-u održano predavanje o Hrvatskoj alpinističkoj ekspediciji u Patagoniju

29.03.2024.

U Centru za kulturu Trešnjevka u Zagrebu u četvrtak 28. ožujka održano je prvo javno predstavljanje Hrvatske alpinističke ekspedicije Patagonija 2024. Na predavanju pred prepunom dvoranom CKT-a članovi ekspedicije su živom pričom i nizom impresivnih fotografija oduševili publiku prenoseći svoja iskustva i doživljaje iz zemlje fascinantnih granitnih tornjeva, nepreglednih ledenjaka i ekstremnih vremenskih uvjeta.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez