Nepoznato o poznatom: Komisija za zaštitu prirode

subota, 20.04.2024.

Slika.

Još od osnutka planinarske organizacije u Hrvatskoj jedan od osnovnih zadatka i ciljeva bila je zaštita prirode.

Poznato je da su o zaštiti prirode raspravljali još u 19. stoljeću mnogi ugledni prirodoslovci u svrhu sprječavanja, ne samo štetnog prodiranja civilizacije koja je tu prirodu ugrožavala, već i njeno negativno djelovanje u obliku neopravdanog i pretjeranog iskorištavanja nacionalnih dobara. Ono što je manje poznato široj javnosti je činjenica da su velika većina tih znanstvenika bi li i istaknuti planinari. Oni su bili zaslužni kako za hrvatsku planinarsku prošlost tako i za zaštitu prirode stoga se može tvrditi da su planinari ustvari preteče zaštite prirode.

Inicijatori zaštite mnogih vrijednih prirodnih predjela kroz zakonske odredbe bili su planinari. Istaknimo kako su prvi nacionalni parkovi u Hrvatskoj proglašeni Financijskim zakonom 1928. zaslugom predsjednika Hrvatskog planinskog društva, Ivana Krajača, Nacionalni park Risnjak proglašen je zaslugom potpredsjednika HPD-a dr. Ive Horvata, a nacionalni parkovi Paklenica i Mljet na poticaj predsjednika Planinskog saveza Hrvatske, akademika Branimira Gušića.

Skupština Planinarskog saveza Hrvatske je u nedjelju, 25. travnja 1971. godine, između mnogih zaključaka, donijela i taj da se osnuje Komisija za zaštitu prirode u PSH.

O radu Komisije od njenog osnutka kroz izvješća Skupštine može se zaključiti da je nakon pripreme programa svog djelovanja uglavnom koordinirala radom s drugim organizacijama i institucijama koje rade na tom području. Imala je zadatak vođenja brige o zaštiti prirode kroz programsko educiranje svog članstva u svim planinarskim organizacijama i kroz zajedničku suradnju sa svim državnim, stručnim i društvenim tijelima i organizacijama.

Njen prvi pročelnik bio je Željko Kašpar.

Slika.

I danas ova Komisija potiče i podupire ekološke inicijative planinarskih udruga članica HPS-a te provodi i sudjeluje u raznim ekološkim projektima s ciljem širenja svijesti u javnosti o važnosti zaštite planinske prirode. Organiziraju se i tečajevi za čuvare planinarske prirode te usmjerava rad planinarskih udruga.

U tri i pol desetljeća rada postignuti su mnogi rezultati na polju zaštite prirode, zahvaljujući organiziranom radu na zaštiti ugroženih biljnih endema u planinskim i ostalim staništima, pomaka prema održivom upravljanju objektima u zaštićenim dijelovima prirode.

Najveći rezultati u zaštiti planinske prirode postignuti su kroz velike kampanje kao što su bile zaštita Smrčevih dolina na Velebitu, zaštita kanjona Kamačnika, otklanjanje opasnosti od izgradnje elektrane na ugljen, na pragu NP-a itd.

Glavne aktivnosti Komisije i danas se ogledaju prije svega u obrazovanju najmlađih (radionice u osnovnim školama), promicanju važnosti zaštite planinske prirode u planinarskim školama (svi planinari) i edukacija zainteresiranih skupina planinara kroz jednodnevne i višednevne tečajeve na putu širenja kruga obrazovanih i okolišno osjetljivih planinara.

Povodom obilježavanja 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Komisija za zaštitu prirode HPS-a provodi akciju pod nazivom "150 ekoloških akcija za 150 godina planinarstva".

Izvori:

  • https://www.hps.hr/zastita-prirode/
  • Strategija razvoja hrvatskog planinarstva 2015. – 2025.
  • NP 1974-11
Slika 1 od 2.Slika 2 od 2.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez