35. Pješačenjem do zdravlja

utorak, 23.04.2024.

U nedjelju, 21.4.2024. planinarsko društvo Stilež iz Crikvenice je uspješno odradilo svoje 35. Pješačenje. Osvanuo je predivan sunčani dan i ispred Muzeja Grada Crikvenice se od ranog jutra okupljalo daleko više planinara od ranije prijavljenog broja.

Kako su pristizali, planinari su najprije razgledali izložbu „Kad već postoji planina“ otvorenu u spomen 100 godišnjice prvog planinarskog društva u Crikvenici – HPD „Drenin“ (osnovano 16.4.1924.) i 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, a zatim se družili uz piće dobrodošlice i brojne vrste kolača koje su pripremile članice Strileža.


Slika.

Nakon pozdrava, krenula je dugačka kolona od gotovo sto planinara put Kotora i Drenina. Uz kraće i duže pauze da bi vidjeli sve zanimljivosti na stazi, bilo im je potrebno pet i pol sati da se vrate natrag u grad.

Desetak minuta nakon prve, krenula je i druga grupa od četrdeset planinara koja je laganijim tempom obišla povijesne i prirodne lokalitete Kotora i Dolca te se kružnom stazom vratila u centar.

Za sve planinare, pripemili smo malo iznenađenje na najvišoj koti Kotora – kod Svete Trojice, na visini od 185 m mogli su dobiti otisak novog pečata. Još ih je više iskoristilo pečat na Dreninu, 381 m, koji je kontrolna točka crikveničke obilaznice Trejset i pet, ali i vrh s početnim slovom D koji je i te kako zanimljiv ljubiteljima obilaznica.

Po završenom planinarenju, većina sudionika se odlučila za crikvenički ručak – batudu (jelo s kukuruzom, grahom, kobasicama i još ponečim), a u Kavani Trabakul smo imali i upis u knjižice pohoda. Podijeljene su: 2 brončane značke (3 pohoda), 3 srebrne (5 pohoda), 2 zlatne (8 pohoda) i 3 posebna priznanja za 10 i više pohoda te posebno priznanje za Darka Gašparovića koji je sudjelovao na svih 35 pohoda.

Uz najbrojnije članove Strileža, pridružili su nam se i planinari iz HPD Bregana, PD Duga, PD Opatija, PD Škamnica i HPD Učka, te više rekreativaca iz okolnih mjesta.

U organizaciji pohoda financijski su pomogli TZ Grada Crikvenice i Grad Crikvenica.

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez