Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

četvrtak, 23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori. Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora Bjelovar, u suradnji s Općinom Veliko Trojstvo, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, Turističkom zajednicom BBŽ, Turističkom zajednicom Bilogora Bjelovar i Gradom Bjelovarom pripremaju brojne planinarske aktivnosti.

Slika.Središnje je mjesto svih događanja planinarski dom Kamenitovac u Maglenči kod Velikog Trojstva. Kod ulaza u planinarski dom bit će postavljen info pult. Nakon prijave volonteri HPD-a Bilogora Bjelovar po potrebi će planinare odvesti do mjesta za kampiranje, mjesta za spavanje u sportskoj dvorani ili mjesta za parkiranje vozila. Mjesto za kampiranje nalazi se u neposrednoj blizini doma. Osigurani su također pitka voda i kemijski zahodi.

Središnja svečanost održava se kod planinarskog doma Kamenitovac u subotu 25. svibnja u 16:00 sati.

Sve informacije o programu, noćenju i prehrani dostupne su u letku Dani hrvatskih planinara 2024. (PDF)


NOĆENJE

  • u kampu za planinare na prostoru planinarskog doma Kamenitovac – za noćenje u kampu treba imati vlastitu opremu (šator, karimat, vreću za spavanje),
  • u sportskoj dvorani u Grgincu i Bjelovaru – za noćenje u dvorani treba imati vreću i podlogu / noćenje u kampu i sportskoj dvorani za sve planinare je besplatno / parkiranje kod planinarskog doma je osigurano i besplatno / u sportskoj dvorani je sanitarni čvor (WC-i i tuševi) na raspolaganju planinarima.
  • u hotelima: Artearia Hotelu u Bjelovaru https://www.arteariahotel.eu/, Hotel Picok u Đurđevcu https://www.hotel-picok.hr/, Daruvarske toplice https://www.daruvarske-toplice.hr/, Hotel Garić u Garešnici https://www.hotelgaric.com/hr/
  • privatni smještaj: https://turizam-bilogorabjelovar.com.hr/smjestaj/turizam/smjestaj, Smještaj u hotelu i privatnom smještaju je potrebno samostalno dogovoriti.


PREHRANA

U subotu i nedjelju ujutro planinare će dočekati bilogorski doručak (namaz na kruhu, čaj i kava). Za sve planinare u subotu poslije planinarskih izleta organiziran je besplatni ručak – planinarski grah.

U prostoru planinarskog doma i ispred njega bit će stol za podjelu pića i napitaka po popularnim cijenama, a u petak, subotu i nedjelju u ponudi će biti hrana s roštilja po popularnim cijenama.

Prehranu na planinarskim izletima osigurava svaki planinar za sebe (iz ruksaka).


PLANINARSKI IZLETI

U subotu i nedjelju su za planinare priređena četiri organizirana izleta:

  • A - Pohajdin bunar, ukupno trajanje izleta - 5 h (15 km)
  • B - Obilaznica Bilogorskim stazama, ukupno trajanje izleta - 4 h (12 km)
  • C - Orovački vinogradi, ukupno trajanje izleta - 3 h (8 km)
  • D - Dječja planinarska staza „Mali Bilogorci“, ukupno trajanje izleta - 2 h (4 km)

Izlete će voditi planinarski vodiči HPS-a, a osiguravati članovi Hrvatske gorske službe spašavanja.


INFORMACIJE I PRIJAVE

Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora Bjelovar e-mail: hpd.bilogora@hps.hr

Telefoni za kontakt: Vera Pauška, predsjednica – 098 628 781


PROGRAM DANA HRVATSKIH PLANINARA

Petak - 24. 5. 2024.

17:00 – 20:00 Prihvat i prijava planinara na info pultu, smještaj – kamp, sportska dvorana, hotel. Poželjno da prijavu naprave vođe grupa (predstavnici društava). Kod prijave obvezno navesti društvo, broj planinara, planirani planinarski izlet i ostaviti svoj kontakt broj.

Subota - 25. 5. 2024.

8:00 Buđenje, jutarnja kava, bilogorski doručak. Prijave planinara koji dolaze u subotu ujutro.

9:30 Polazak planinara na planinarski izlet A - Pohajdin bunar - Staza je duga 15 km, za obilazak cijele staze potrebno je oko 5 h. Potrebno je ponijeti 2 – 3 litre vode sa sobom.

9:45 Polazak planinara na planinarski izlet B - Obilaznica Bilogorskim stazama – Staza je duga 12 km, kružnog je oblika te prolazi uz vinograde okolnih naselja, ima 4 KT te uz dnevnik može dobiti planinarska značka nakon obilaska staze.

10:00 Polazak planinara na planinarski izlet C – Orovački vinogradi – Staza je duga 8 km.

11:00 Polazak na planinarski izlet D – Dječji planinarski izlet „Mali Bilogorci“ – staza je duga 4 km, prilagođena je djeci i planinarima slabije tjelesne kondicije, kružnog je oblika uz dva odmarališta.

Svi planinarski izleti započinju i završavaju kod planinarskog doma Kamenitovac

Subota poslijepodne:

14:00 – 16:00 Ručak za sve planinare kod planinarskog doma Kamenitovca, planinarski grah

16:00 h - Svečano otvaranje susreta (himna, pozdravni govor predstavnika HPS-a, HPD-a Bilogora Bjelovar, BBŽ, Općine Veliko Trojstvo i nastup lokalnog KUD-a).

16:30 – 18:00 Druženje uz glazbu, sportske igre - Za sportske igre je potrebno da udruge prijave ekipe na info pultu, jedna planinarska udruga može prijaviti jednu ekipu - iznimno udruge s više od 20 prisutnih planinara mogu imati dvije ekipe.

19:00 Druženje na koncertu u Velikom Trojstvu

22:00 Povečerje – odmor.

Nedjelja - 26. 5. 2024.

8:00 Buđenje, jutarnja kava, bilogorski doručak. Prijave planinara koji dolaze u nedjelju ujutro.

9:00 Polazak planinara na planinarski izlet A - Pohajdin bunar - Staza je duga 15 km, za obilazak cijele staze potrebno je oko 5 h. Potrebno je ponijeti 2 – 3 litre vode sa sobom.

9:30 Polazak planinara na planinarski izlet B - Obilaznica Bilogorskim stazama – Staza je duga 12 km, kružnog je oblika te prolazi uz vinograde okolnih naselja, ima 4 KT te uz dnevnik može dobiti planinarska značka nakon obilaska staze.

10:00 Polazak planinara na planinarski izlet C – Orovački vinogradi – Staza je duga 8 km.

11:00 Polazak na planinarski izlet D – Dječji planinarski izlet „Mali Bilogorci“ – staza je duga 4 km, prilagođena je djeci i planinarima slabije tjelesne kondicije, kružnog je oblika uz dva odmarališta.

15:00 Svečano zatvaranje susreta – sastanak predstavnika planinarskih udruga, uručenje zahvalnica.


Slika.

Najnovije vijesti

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.

U Paklenici održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

U Paklenici održana glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA)

13.05.2024.

U Nacionalnom parku Paklenica održana je od 10. do 12. svibnja 2024. glavna skupština Europske unije planinarskih saveza (EUMA). Domaćin tog središnjeg europskog planinarskog događaja bio je Hrvatski planinarski savez, a skup je bio posvećen 150. obljetnici organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez