Izvješće o održanom Tečaju za markaciste i Sastanku održavatelja i korisnika planinarskih putova na području Slavonije, Baranje i Srijema

srijeda, 24.04.2024.

U organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a i suorganizaciji PD “Krndija“ Našice, 20. i 21.4.2024. održan je Tečaj za markaciste. Uz tečaj, u subotu 20.4.2024. održan je i sastanak Komisije i predstavnika planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova.

Tečaj za markaciste

U organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a i suorganizaciji PD “Krndija„ Našice održan je Tečaj za markaciste.

Teorijski dio tečaja je održan u prostorijama Planinarske kuće Krndija u Londžici a praktični dio na odabranim planinarskim putovima Krndije.

U subotu su, kroz predavanja popraćena slikovnim prikazima, polaznici upoznati s vrstama i načinom označavanja planinarske signalizacije (markacije, planinarski putokazi), planinarskim obilaznicama, vrstom radova na planinarskim putovima, organizacijom markacista, alatom i priborom za označavanje planinarskih putova, popratnim administrativnim obrascima i postupcima, informatičkim rješenjima (mrežne stranice Komisije, Registar planinarskih putova, obilaznica i markacista, Interaktiva karta, Prijenos nadležnosti nad putovima), a obaviješteni su i s ciljevima, načinom provedbe i njihovom ulogom u projektu „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a.

Na kraju predavanja polaznici tečaja su svoje teorijsko markacističko obrazovanje završili pozitivno ocijenjenim rezultatima provjere znanja, što pokazuje njihovo zanimanje za uređivanje i održavanje planinarskih putova.

Na praktičnom dijelu tečaja polaznici su raspoređeni u pet grupa te su, uz nadzor markacista instruktora i markacista voditelja, obnovili više putova na Krndiji. U prvom dijelu praktičnog dijela tečaja je prikazan markacijski pribor i alati te demonstriran način postavljanja planinarske signalizacije korištenjem markacija i putokaznih ploča. U drugom dijelu polaznici su sa svojim instruktorima otišli na planinarske staze te tamo u praksi naučili sve o pripremi markacijske akcije te obnavljali markacije. U pripremi za praktični dio tečaja polaznici su izradili nosiljke za markacistički pribor: boje, kistove i četke.

Voditelj tečaja bio je Nenad Greblički, markacist instruktor, član i voditelj Radne skupine za školovanje i normativu Komisije za planinarske putove, te povjerenik za područja Samoborskog i Žumberačkog gorja, HPD „Japetić“ Samobor. Organizacijsku pomoć pipremi i provedbi tečaja pružila je Majda Rončević, markacist voditelj, članica Komisije za planinarske putove, povjerenica za područje Slavonije, Baranje i Srijema, PD „Zanatlija“ Osijek.

U teorijskom i praktičnom dijelu sudjelovali su i Mladen Golubić, markacist voditelj, povjerenik za područje Moslavačke gore i Bilogore, HPD „Garjevica“ Čazma, Iva Žulić, markacistica voditeljica i suradnica Komisije za planinarske putove, povjerenica za područja Hrvatskog Zagorja i Međimurja, PDS „Velebit“ Zagreb, te Željko Radovanić, markacist voditelj i povjerenik za područje Medvednice, HOD „Runolist“ Zagreb.

Na kraju tečaja polaznicima su dodijeljene diplome i iskaznice sa stručnim nazivom Markacist. Tečaj su uspješno završila 36 člana sljedećih planinarskih udruga: HPD Bršljan Jankovac, Osijek; HPD Cibalija, Vinkovci; HPD Klikun Pleternica, HPD Papuk, Virovitica; HPD Sokol, Feričanci; HPD Sokolovac, Požega; HPD Vidim, Kutjevo; PD Dilj gora, Slavonski Brod; PD Đakovo, Đakovo; PD Frankopan Rokovci, Andrijaševci; PD Krndija, Našice; PD Zanatlija, Osijek i HPD HZZO, Požega.

Popis novih markacista HPS-a dostupan je na mrežnim stranicama Registra planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj s pratećim sadržajima pod Tečajevi -> Pregled.

Zahvaljujemo PD „Krndija“ Našice na domaćinstvu i osiguranju uvjeta za uspješno održavanje predavanja.

Novim markacistima želimo da stečena znanja što prije primjene kako bi planinarski putovi na području Slavonije, Baranje i Srijema te ostalih hrvatskih planina na kojima djeluju planinarske udruge novih školovanih markacista pružali udobno i sigurno kretanje planinarima, izletnicima i ostalim posjetiteljima.

Sastanak Komisije i predstavnika planinarskih društava i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova

Uz tečaj za markaciste je u subotu 20.4.2024. održan i sastanak Komisije s predstavnicima planinarskih društava koja održavaju planinarske putove i ostalim zainteresiranima za korištenje i održavanje planinarskih putova na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Na sastanku je predstavljen ustroj i djelovanje Komisije za planinarske putove HPS-a, zadaće markacista, projekt „Sigurna i održiva planinarska infrastruktura“ Ministarstva turizma i sporta i HPS-a, te mogući oblici međusobne suradnje Komisije, planinarskih društava, zaštićenih područja, HGSS-a i ostalih zainteresiranih za korištenje i održavanje planinarskih putova na tom području.

Sastanak su vodili Nenad Greblički, markacist instruktor Komisije za planinarske putove HPS-a i Iva Žulić, markacist voditelj, a sastanku su prisustvovali predstavnici grada Našice i TZ Grada Našica; PD Đakovo, Đakovo; HPD Papuk, Virovitica; HPD Orahovica, Orahovica; HPD Bršljan – Jankovac, Osijek; PD Dilj gora, Slavonski Brod; PU Slavonski planinari, Osijek; HPD Cibalia, Vinkovci; PD Frankopan, Rokovci; PD Krndija, Našice; HPD Strmac, Nova Gradiška i HPD Sokol, Feričanci.

Komisija za planinarske putove HPS-a

Slika 1 od 11.Slika 2 od 11.Slika 3 od 11.Slika 4 od 11.Slika 5 od 11.Slika 6 od 11.Slika 7 od 11.Slika 8 od 11.Slika 9 od 11.Slika 10 od 11.Slika 11 od 11.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez