Otvorenje planinarske staze br. 61: Karlobag – Baške Oštarije

srijeda, 24.04.2024.

Slika.

Povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 10. obljetnice Društva, OSMICA - društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, Hrvatski planinarski savez, općina Karlobag i Turistička zajednica općine Karlobag u nedjelju 21.04.2024. svečano su otvorili novu planinarsku stazu br. 61 Karlobag – Baške Oštarije.
Staza povezuje Karlobag i Baške Oštarije koristeći dobrim dijelom trase starih velebitskih cesta: Karoline i Terezijane, odnosno na neki način čini poveznicu Premužićeve staze, koja završava u Baškim Oštarijama, s morem, odnosno Karlobagom. Staza prolazi zanimljivim velebitskim krajobrazom s gustim šumama i prelijepim pogledima na otok Pag s morske strane i vrhove Velinac, Kiza, Bačić kuk, Veliki Sadikovac, Konjevača i dr. s velebitske strane.


Slika.

Otvaranje staze započelo je u jutarnjim satima okupljanjem sudionika u centru Karlobaga uz kratki organizirani turistički obilazak znamenitosti grada. Na našu sreću umjesto najavljivanih padalina u obliku kiše i snijega pratilo nas je sunčano/oblačno vrijeme uz mjestimično jak vjetar koji je davao posebnu čar i lijepe, očišćene vidike prema moru. Iako je prognoza prestrašila dio najavljenih sudionika na kraju se u Karlobagu okupilo 175 planinara iz 28 planinarskih udruga iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Okupljene planinare prigodnim riječima pozdravili su Vitomir Murganić (predsjednik Osmice Karlovac), Jadranka Čoklica (dopredsjednica Hrvatskog planinarskog saveza) i Boris Smojver (načelnik općine Karlobag). U 10.00 sati kolona planinara praćena vodičima Osmice krenula je prema Baškim Oštarijama. Putem je osigurana okrijepa u obliku štandova sa sokovima i vodom a za sigurnost planinara brinula je i dežurna ekipa HGSS stanice Gospić. Zadnji sudionici, nakon prehodanih 12 km i 1100 metara visinske razlike, pristigli su u 15.00 sati do hostela na Baškim Oštarijama gdje je za sve sudionike bio organiziran planinarski grah. Druženje uz muziku nastavljeno je do kasno popodnevnih sati kada smo se morali oprostiti i vratiti autobusom u Karlobag po ostavljena vozila. Rastali smo se s obećanjem da se vidimo uskoro ponovo na ovoj divnoj stazi.

Izradu, održavanje i otvorenje ove staze pomogli su: Turistička zajednica općine Karlobag, općina Karlobag, Hrvatski planinarski savez, Park prirode Velebit, HGSS stanica Gospić i Hostel Čelina.

Zanimljivosti staze

Slika.
 • dionice starih cesta (Karolinske i Terezijanske ceste)
 • crkva Svetog Vida
 • 2 vidikovca s prekrasnim pogledima na Paški zaljev, otok Pag i vrh Velinac
 • vrh Basača (1089m) s kojeg se pružaju vidici na vrhove Žuti kuk, Kiza, Grabar, Ljubičko brdo i Sadikovac
 • spomenik Kubus, sirana i dr.
 • Tehnički detalji staze

  Slika.
  • Planina: Velebit (središnji dio)
  • Početak staze: Karlobag, Baška draga
  • Kraj staze: Baške Oštarije, hostel
  • Duljina staze: 11,3 km
  • Visinska razlika: 1083 m
  • Najniža točka: Karlobag (6 mnm)
  • Najviša točka: vrh Basača (1089 mnm)
  • Vrijeme prolaska:
   Karlobag – Baške Oštarije 4 h 20 min
   Baške Oštarije – Karlobag 3 h 45 min
Slika 1 od 14.Slika 2 od 14.Slika 3 od 14.Slika 4 od 14.Slika 5 od 14.Slika 6 od 14.Slika 7 od 14.Slika 8 od 14.Slika 9 od 14.Slika 10 od 14.Slika 11 od 14.Slika 12 od 14.Slika 13 od 14.Slika 14 od 14.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez