Projekt „Pick One Leave None“: Inovativni pristup ekološkoj održivosti planinarskih staza

petak, 26.04.2024.

pick1leave0

U današnje vrijeme zaštita okoliša i prirode postaje imperativ i mnoge organizacije se okreću inovativnim projektima kako bi promovirali ekološku održivost. Jedan takav projekt koji privlači pažnju svojom jednostavnošću i učinkovitošću naziva se "Pick One Leave None" (Pokupi jedan, ne ostavi ni jedan). Projekt je započeo kao regionalna inicijativa na prostoru zapadnog Balkana (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, i Sjeverna Makedonija), ali se već širi među outdoor zajednicama diljem Europe. Projekt u Hrvatskoj provodi Hrvatsko planinarsko društvo Gorščica u suradnji s Javnom ustanovom Park prirode Medvednica na odabranim planinarskim stazama, stazi br. 3 na dionici Veternica – Glavica i stazi br. 18 na dionici Bliznec – Njivice.

Ideja projekta je zasnovana na konceptu „Ne ostavljaj tragove“ (Leave no Trace) kroz koji se sudionici pozivaju da prilikom odlaska na izlet, planinarenje ili bilo koju aktivnost u prirodi, ne ostave nikakav trag. Ključna inovacija ovog projekta leži u dodatnom koraku gdje se sudionici potiču da ponesu sa sobom barem jedan komad otpada koji nisu sami generirali već su ga pronašli na stazi. Ovaj pristup potiče svijest o odgovornosti za cjelokupno okruženje i promovira sudjelovanje zajednice u očuvanju prirode. Umjesto da se samo bavimo posljedicama problema, poput zagađenja okoliša, "Pick One Leave None" potiče preuzimanje aktivne uloge svakog pojedinca u rješavanju problema. Malim, ali redovitim individualnim doprinosom se uvelike umanjuju posljedice ukupnog utjecaja na okoliš.

Važno je istaknuti da je ovaj princip prilagodljiv različitim okruženjima i potrebama, a kroz eksperimentalne aktivnosti u projektu jasno je pokazano da se najbolji efekti postižu u zaštićenim područjima kroz suradnju planinarskih udruga i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima. Osim ekoloških koristi, "Pick One Leave None" također ima pozitivne socijalne učinke. Sudjelovanje u ovakvim aktivnostima jača osjećaj pripadnosti zajednici i promiče suradnju među osobama različitih dobnih skupina i društvenih slojeva.

Dok se projektna ideja širi diljem Europe, njegova je važnost sve veća u kontekstu borbe protiv klimatskih promjena i očuvanja prirodnih resursa za buduće generacije. Svaka vrećica smeća koja se pokupi i svaki komad otpada koji se odnese sa sobom predstavljaju korak prema čištijem i zdravijem okolišu za sve nas, što u konačnici čini jednadžbu jednostavno rješivom ukoliko svatko od nas preuzme svoj maleni dio odgovornosti. 

Partneri na projektu su Planinarski klub „Tara“ Bajina Bašta, Srbija, Planinarsko društvo „Majevica“ Srebrenik, BiH, Hrvatsko planinarsko društvo „Gorščica“ Zagreb, Hrvatska, Društvo za planinske sportove „Azot“ Veles, Sjeverna Makedonija, Nacionalni park „Tara“ Bajina Bašta, Srbija i Regionalna razvojna agencija „Zlatibor“ Užice, Srbija. Projekt se provodi uz financijsku potporu Europske unije kroz program Erasmus+ Sport.


Edukativna ploča Pick One Leave None

Slika 1 od 6.Slika 2 od 6.Slika 3 od 6.Slika 4 od 6.Slika 5 od 6.Slika 6 od 6.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez