13. tradicionalni pohod Planinarskim stazama Zlatnog otoka

petak, 03.05.2024.

Već 13. put u nizu PD Obzova krajem travnja na svojem pohodu Planinarskim stazama Zlatnog otoka ugostilo je planinare iz Hrvatske i inozemstva. Pohod se održava svake godine na području neke druge otočne općine. Ove godine pokrovitelj je bila Turistička zajednica Općine Malinska-Dubašnica.

Slika.

Na trgu uz more okupilo se oko 150 planinara iz slovenskih i hrvatskkih planinarskih društava. Domaćini su ih dočekali uz piće dobrodošlice i kroštule. Moglo se birati između tri mogućnosti: najduže staze, nešto više od 15 km i 5 sati hoda, srednje staze, oko 9 km i do 3 sata hoda te najkraće staze oko 5 km. Sve tri nudile su prekrasne vidike i raznolikost ovog dijela otoka: dio uz more uz šljunčane plaže i modro plave vidike, pogled na Učku, nakon toga uronilo se u zelenilo pitomih pašnjaka s ovcama, kravicama i kozama i „drmuna“ – gustih primorskih šumaraka, u kojima se još uvijek moglo vidjeti tepihe ciklama u cvatu i pronaći divlje šparoge, do dojmljivog Starog groblja sv. Apolinara. Uz ljepotu druženja i upoznavanja novih ljudi s istim strastima, ljubavlju prema prirodi i planinarenju te ljepotu krajolika, doživljaj je zaokružio i prekrasan sunčani dan.

Po povratku na mjesto polaska, na trgu je sve učesnike čekao ukusan topli obrok. Planinari su imali mogućnost posjetiti susjedni Interpretacijski centar maritimne baštine DuBoak te tijekom vođenja naučiti mnogo o otoku Krku, povijesti Malinske i Dubašnice, brodogradnji i turizmu u ovim krajevima i nizu drugih zanimljivosti.

Pri kraju dana i zajedničkog druženja, predsjednik PD Obzova, Alen Čančarević, podijelio je priznanja gostujućim planinarskim društvima, simbolične nagrade planinarima koji su peti ili deseti put na ovom pohodu i zahvalnice svima koji su pomogli da se ovaj vrijedni događaj realizira te pozvao na ponovni susret iduće godine.

Marijana Tomašić

Slika 1 od 4.Slika 2 od 4.Slika 3 od 4.Slika 4 od 4.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez