Nepoznato o poznatom: Alpinistička zbirka

nedjelja, 05.05.2024.

Na tromeđi Like, Gorskog Kotara i Korduna smjestio se Ogulin. Mali grad bogate povijesti u čijem se centru nalazi frankopanska utvrda. Utvrda je preuređena i prilagođena za stalnu postavu Zavičajnog muzeja. Kao dio postave tu se nalazi i Alpinistički muzejska zbirka Hrvatskog planinarskog saveza.

Kako je Ogulin povijesno ishodište planinarstva u Hrvatskoj, a Klek i njegove stijene kolijevka hvrvatskog alpinizma nije bilo puno dvojbe gdje bi se mogao nalaziti alpinistička zbirka.

Dio postava Alpinističke zbirke

Zbirka je nastala na poticaj alppinista, članova PDS Velebit iz Zagreba. Otvorena je 1984 godine na 110 obljetnicu HPD-a. Suosnivači su i Otvoreno pučko učilište u Ogulinu (Zavičajni muzej) te Hrvatski planinarski savez.

Tijekom godina zbirka se razvijala i obogaćivala svoj sadržaj te je tako i ove godine dobila dodatne eksponate.
Na početku, zbirka je nastala prilozima najistaknutijih hrvatskih aplinista i njihovih obitelji, koje su velikim trudom prikupili aplinisti PDS Velebita. Tako se u njemom sadržaju mogu pronaći originalni predmeti, dijelovi opreme i raznolika dokumnetacija od prvih početaka i opreznih istraživačkih uspona u Kleku pa sve do velikih, uspješnih ekspedicija u svjetska velegorja koje su izveli naše penjačice i penjači.

Sama zbirka nalazi se u dvjema izložbenim sobama gdje je kronološkim redom i prema određenim cjelinama prikazan razvoj alpinizma. Sami natpisi napisani su u tri veličine: najveći, srednji i sitni. Oni vam omogućuju da se prema raspoloživom vremenu i interesu brže (ako čitate samo velike natpise), polakše (kada čitate srednje natpise) ili detaljnije (ako čitate sitne natpise) upoznate sa zanimljivom povijesti našeg alpinizma.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez