Zajednička markacijska akcija planinarskih društava na Medvednici prigodom 150. godišnjice planinarstva u Hrvatskoj

utorak, 07.05.2024.

Prigodom 150. godišnjice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, Komisija za planinarske putove HPS-a u suradnji s HPD Gorščica, organizirala je 5. svibnja 2024. uređivanje planinarskih putova na području oko Gorščice na Medvednici iznad Zagreba. U ovoj zajedničkoj markacijskoj akciji sudjelovali su markacisti i članovi planinarskih društava koja održavaju planinarske putove na Medvednici. Više informacija ovdje.

Osvrt na markacijsku akciju

150 godina planinarstva u Hrvatskoj čini svakog planinara ponosnim. Ljubav prema planinama, neprimjetno utkana pod kožu, spaja sve nas kojima je planinarenje više od provođenja slobodnog vremena. To je način života.

Ali markaciste spaja još jedna ljubav: ona prema maloj crveno bijeloj oznaci. Oznaci koja znači sigurnost. Planinari su svjesni važnosti markacija, često im je lijep motiv na slikama prirode, njeno crvenilo predivno iskoči bilo da je riječ o šumi Psunja ili kamenu Velebita. Ali ponekad najveći značaj dobiva tek kad je – nema!

A to znači da nema markacista. Malo nas je. Jedni su odradili stotine i stotine staza i zasluženo se povukli, a drugi nisu nikad ni pokušali uzeti kist u ruke. Neke nove generacije tek trebaju shvatiti važnost markiranja i zaljubiti se u tu crveno-bijelu oznaku, otkriti ljepotu jednog potpuno drugačijeg boravka u prirodi. I zato je šezdesetak markacista okupljenih na Gorščici u sklopu obilježavanja važne obljetnice planinarstva, divna ohrabrujuća brojka koja kaže da ima nade.

U organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a i njezinih povjerenika za Medvenicu Žaca i Zvonka, predstavnika Komisije, uz velikodušno domaćinstvo HPD Gorščice i njihovog Vrabeca, i najvažnije uz uz 60tak planinara markacista iz 17 planinarskih društava dijelilo se znanje, iskustvo, rad, ali najvažnije: dijelio se entuzijazam. Organizirati rad takvog broja ljudi nije bilo lako, ali uz prethodnu pripremu i u takvom ozračju sve je teklo besprijekorno: podjele u grupe, rastakanje boje, priprema alata, dodjela zadataka polazak na staze, sve je imalo svoje mjesto kao da su takve akcije rutina. A mogle bi postati. Kako bismo što češće mogli biti dio takve skupine, dijeliti isti entuzijazam, istu energiju, istu ljubav prema planinarenju i markiranju u kojoj svi žele pridonijeti na isti način. Radom, trudom, odvajanjem svog vremena, a ponajviše dijeljenjem osmijeha. Jer markiranje nije samo rad, već aktivnost sa dubokim smislom koja čini čovjeka sretnim i ispunjenim, čini da se osjeća dijelom nečeg velikog i bitnog.

I zato se emocije nakon prvog velikog okupljanja markacista na Medvednici mogu sažeti u jednu riječ. Ponos.

Dantea

Video zapis markacijske akcije oko Gorščice na Medvednici prikazan u emisiji Dobro jutro Hrvatska Hrvatske radio televizije.

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez