Nepoznato o poznatom: Prvi izlet

srijeda, 15.05.2024.

Samoborsko gorje bilo je određeno kao prvo na kojemu će se održati prvi planinarski izlet HPD-a, u tadašnje doba poznatijeg pod nazivom „laznja“. Tako se pod vodstvom prvog predsjednika Josipa Schlossera-Klekovskog, u ponedjeljak 17. svibnja 1875. godine, dvanaestoro članova (iako ih se prvotno prijavilo 25) uputilo na prvi odabrani brijeg Oštrc. Pošli su sa glavnog zagrebačkog kolodvora željeznicom u večernje sate do Podsuseda. Bili su to Đuro Crnadak, Franjo Danošić, Vaso Dizdar, Mijo Kišpatić, dr. N. Kolarić, dr. Đuro Pilar, dr. P. Pliverić, dr. Z. Plohn, dr. Josip Schlosser-Klekovski, N. Šabarić, Davorin Šarić i dr. Josip Jorbar. Na desnoj obali Save dočekao ih je s troja kola povjerenik HPD-a iz Samobora, ljekarnik Franjo Schwartz.

Grafički opis laznje

Noć su proveli u Samoboru. Sutradan, u utorak 18. svibnja krenuli su kolima u Rude odakle je počeo penjanje na Oštrc (752 m) po hrptu sa sjeveroistoka preko Velikog dola. Na vrh je društvo pristiglo oko 8:30, a nakon provedenih sat vremena uživanja u pogledu u koji su uključili i doručak, krenuli su nizbrdicom do izvora svježe vode gdje su se i odmorili. Plješivičkom cestom put nastavljaju prema vrhu Plešivica (779 m) na koji se i uspinju oko 14:00. Sam pogled s Plešivice i nije mnogo pružao obzirom na maglu koja se oko podne spustila ii jačala, a od zapada je i kiša prijetila. Te okolnosti su ujedno i prisilile društvo da se spuste najkraćim i dosta strmim putem do Sv. Leonarda (Kotari).

Dr. Gjuro Pilar u zagrebačkom dnevniku »Obzoru« 19. svibnja opisao je prvi izlet od čega izdvajamo odlomke dojmova s Oštrca: „Premda je to napram alpinskom velegorju neznatna visina, to se ipak ovaj brijeg, kako mu ime kaže, odlikuje svojom strminom, oštrinom, te spada među teže pristupne briegove naše domovine. Jedva se popneš na koji šilj, kad eto pred tobom opet sedlo, u koje se kao u neku dolinu spuštati moraš, da se zatim opet strmo na drugi šilj penješ. To je greben, koji vodi do Oštrca ... Slika bijaše toli dražesna da je i ne kušamo opisivati, to će i onako svatko zaželiti, da se sam tih slasti u naravi užije.“

Izvor:
NP1974-05
HP1995-05
https://www.hps.hr/planinarstvo/iz-proslosti/#s17

Najnovije vijesti

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

Dani hrvatskih planinara 25.-26. svibnja 2024. na Kamenitovcu

23.05.2024.

Hrvatski planinarski savez i HPD Bilogora iz Bjelovara pozivaju sve zainteresirane planinare na Dane hrvatskih planinara koji će se održati 25. i 26. svibnja 2024. na Kamenitovcu, s organiziranim izletima i turama po Bilogori.

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

15 godina od uspona Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije na vrh Mount Everesta

19.05.2024.

Na današnji dan, 19. svibnja 2009. sestre Darija i Iris Bostjančić popele su se na najvišu točku našeg planeta – na vrh Mount Everesta (8850 m) na Hrvatskoj ženskoj alpinističkoj ekspediciji koju je organizirao Hrvatski planinarski savez. Bile su prve žene u toj sezoni na vrhu Everesta, a ujedno i prve sestre u povijesti koje su na vrh svijeta stigle s nepalske strane planine. Tog dana hrvatska zastava prvi puta je istaknuta na najvišem mjestu na svijetu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

Predstavljanje knjige Durmitor 23. svibnja u Zagrebu

18.05.2024.

U četvrtak 23. svibnja s početkom u 19:30 sati u Knjižnici Bogdan Ogrizović (Cvjetni trg, Preradovićeva 5) u Zagrebu će biti predstavljena knjiga "Durmitor - nacionalni park" Vlade Vujisića.


footer
Copyright 2024 © Hrvatski planinarski savez